Home > Duurzaam wonen met kinderen > Huis verduurzamen met je kinderen: 16 tips om groener te wonen

Huis verduurzamen met je kinderen: 16 tips om groener te wonen

Heb je je ooit afgevraagd hoe je jullie huis kunt verduurzamen, maar ben je bang dat het te ingewikkeld is? Wees gerust, duurzaam leven met kinderen is geen hogere wiskunde. Bovendien kan het hand in hand gaan met de opvoeding. In feite kan het betrekken van jouw kleintjes bij je groene thuisprojecten hen niet alleen helpen om milieubewuste gewoonten te ontwikkelen, maar ook zorgen voor waardevolle gezinstijd. Hier zijn 16 praktische tips om je huis te vergroenen, samen met kinderen.

1. Zorg dat er geen warmte verloren gaat

Een goed geïsoleerd huis is energiezuiniger en comfortabeler voor het hele gezin. Het houdt de warmte beter vast in de winter en houdt het huis koeler in de zomer. Je kunt hierbij denken aan vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of geïsoleerd dubbelglas. Maar hoe weet je welke delen al goed geïsoleerd zijn, en waar ruimte voor verbetering zit? Gelukkig heeft Milieu Centraal een handig tool om je op weg te helpen.

Er zijn natuurlijke isolatiematerialen op de markt, zoals vlas, hennep, schapenwol en stro. Hierbij is belangrijk om te letten op de R-waarde en de dikte van het materiaal. Hoe hoger deze waarde en hoe dikker het materiaal, hoe beter het isoleert.

Uiteraard zit er aan het isoleren van je woning wel een prijskaartje. Gelukkig is er een subsidie voor duurzame energie (ISDE) van toepassing op de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Om voor isolatiesubsidie in aanmerking te komen, moet je ten minste twee isolatiemaatregelen uitvoeren of één isolatiemaatregel combineren met de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Let wel: je kunt de subsidie pas aanvragen nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd.

2. Laat de zon maar schijnen

Een van de meest effectieve manieren om je huis te vergroenen, is door te kiezen voor zonnepanelen. Het kan een initiële investering zijn, maar op de lange termijn zal het aanzienlijk besparen op je energierekening en je ecologische voetafdruk verkleinen. Wij hebben gebruik gemaakt van de collectieve inkoop zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis en kregen daar een goed aanbod.

In maart vorig jaar zijn de zonnepanelen geplaatst, en hieronder zie je direct het effect op ons energieverbruik. Over het gehele jaar leveren we zelfs meer stroom op dan we verbruiken! En van dat soort grafiekjes worden we natuurlijk erg blij.

3. Ga voor groene energie

Als we het dan toch over energie hebben, zorg dan ook direct dat er groene stroom uit jouw stopcontacten komt. Een van de meest directe stappen die je kunt zetten om je huis te vergroenen, is het kiezen van een duurzame energieleverancier. Maar hoe weet je welke leverancier echt groen is? Gelukkig zijn er meerdere organisaties die onderzoek doen naar de duurzaamheid van energieleveranciers, zoals de Consumentenbond, Greenpeace en Milieudefensie. Ze kijken naar de bronnen van de energie die ze leveren en naar hun investeringen in duurzame energieproductie. Het is dus zeker de moeite waard om je even in te lezen voordat je een keuze maakt.

In Nederland zijn er meerdere energieleveranciers die hoog scoren op duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan Greenchoice, Pure Energie, Powerpeers en Vandebron. Deze bedrijven wekken hun energie op uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, en biomassa. Ze investeren ook in nieuwe duurzame projecten en stimuleren energiebesparing bij hun klanten. Een bewuste keuze voor één van deze duurzame energieleveranciers is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere woning.

4. Verminder energieverbruik

Waar wij nog meer energie van krijgen, is als we ons energieverbruik kunnen verminderen. Het kan een fascinerende les zijn om samen met de kinderen het energieverbruik te monitoren en te experimenteren hoe je nog meer energie kunt besparen. Moedig ze aan om lichten uit te doen wanneer ze een kamer verlaten, apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt, korter te douchen en de thermostaat lager te zetten.

Lees ook: Hoe kan ik mijn kinderen leren over energiebesparing? en Duurzaam wassen en drogen: hoe doe je dat in een druk gezin?

5. Speel waterbespaarspelletjes

Waterbesparing is een essentieel onderdeel van een duurzaam huishouden, en het is iets waar zelfs de kleinste leden van het gezin aan kunnen bijdragen. Maak van watersparing een spelletje voor de kleintjes. Geef ze de taak om tijdens het tandenpoetsen de kraan uit te doen of gebruik een zandloper om de douchetijd te beperken. Je kunt ze ook leren om de wasbak vol te laten lopen tijdens de afwas in plaats van continu het water te laten stromen.

In de tuin kunnen kinderen helpen door regenwater op te vangen in een regenton, dat later gebruikt kan worden om de planten water te geven. Zo leren kinderen op een leuke en speelse manier het belang van waterbesparing, terwijl je tegelijkertijd je waterverbruik in huis vermindert.

6. Verminder plastic afval

Het verminderen van plastic afval in huis kan een geweldige leerervaring zijn voor kinderen. Je kunt beginnen door samen met je kinderen te kijken naar het afval dat je produceert en ze te laten zien hoeveel daarvan uit plastic bestaat. Leg uit hoe plastic het milieu, de dieren en oceanen kan schaden en praat over het concept van ‘reduce, reuse, recycle’. Stimuleer ze vervolgens om minder plastic te gebruiken door bijvoorbeeld herbruikbare waterflessen en lunchboxen te kiezen voor school. Leer ze ook hoe ze verpakkingen kunnen vermijden door te kiezen voor los fruit en groenten in de supermarkt.

Daarnaast kun je creatieve projecten organiseren om oud plastic te hergebruiken, zoals het maken van kunstwerken of het bouwen van speelgoed. Op deze manier wordt het verminderen van plastic afval niet alleen een milieuvriendelijke gewoonte, maar ook een leuke activiteit die kinderen helpt te begrijpen hoe ze een positieve impact op de planeet kunnen hebben.

Lees ook: 11 leuke manieren om samen met je kinderen plastic afval te verminderen en Wasstrips: 10 redenen om te kiezen voor dit duurzame wasmiddel zonder microplastics

7. Hergebruik en recycle

Maak er een gezinsgewoonte van om zoveel mogelijk te hergebruiken en te recyclen. Laat je kinderen helpen met het sorteren van afval en moedig ze aan om creatieve manieren te bedenken om dingen te hergebruiken voordat ze ze weggooien. Lees ook onze tips om jouw kinderen te leren over het belang van recyclen.

8. Kies voor duurzaam speelgoed

In plaats van steeds felgekleurd nieuw plastic speelgoed te kopen, moedig je kinderen aan tweedehands en duurzaam speelgoed te kiezen, gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Overweeg ook om speelgoed te ruilen met vrienden of familie om de hoeveelheid speelgoed die uiteindelijk op de vuilnisbelt belandt, te verminderen.

9. Investeer in duurzame meubels en decoratie

Bij het inrichten van de kinderkamer, overweeg dan duurzame meubels en decoraties. Ga voor tweedehands items, kies voor meubels gemaakt van gerecyclede of duurzame materialen en betrek je kinderen bij het maken van milieuvriendelijke decoraties.

10. Gebruik groene schoonmaakproducten

Veel gangbare schoonmaakproducten bevatten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel je gezin als het milieu. Overweeg over te schakelen op milieuvriendelijke alternatieven of maak je eigen schoonmaakmiddelen met natuurlijke ingrediënten. Je kinderen kunnen helpen door veilige, zelfgemaakte reinigers te mengen onder jouw toezicht. Bekijk deze duurzame schoonmaaktips van Milieu Centraal.

11. Ga voor een duurzaam dieet op maat

Probeer meer plantaardige maaltijden te bereiden en voedselverspilling tegen te gaan met jouw kinderen. Betrek de kids bij het koken en laat ze zien hoe lekker en voedzaam een duurzaam dieet kan zijn. Of overweeg om te kiezen voor een duurzame maaltijdbox als oplossing voor een druk gezinsleven. Of is het toch een aanslag op jouw foodprint?

12. Eten uit eigen (moes)tuin

Tuinieren is niet alleen een rustgevende activiteit; het kan ook je kinderen leren over de herkomst van hun voedsel. Maak een klein stukje van je tuin vrij voor een moestuin en laat je kinderen helpen met planten en verzorgen. Ze zullen trots zijn als ze hun eigen groenten en kruiden zien groeien.

13. Groen dak of gevel

Een groen dak of groene gevel kan een prachtige en milieuvriendelijke toevoeging zijn aan je huis. Het biedt niet alleen isolatie en helpt de luchtkwaliteit te verbeteren, maar het kan ook een habitat bieden voor lokale fauna. Het is een geweldige manier om de natuur dichter bij huis te brengen en je kinderen over biodiversiteit te leren.

14. Composteren kun je leren

Composteren is een uitstekende manier om keukenafval te hergebruiken en je kinderen te leren over de kringloop van de natuur. Begin met een eenvoudige composthoop in de tuin en laat je kinderen helpen met het verzamelen en sorteren van composteerbare materialen. Lees onze tips hoe jij kunt beginnen met composteren met je kinderen.

15. Regenwater opvangen

Door regenwater op te vangen met een duurzame regenton, kun je water besparen en tegelijkertijd je kinderen leren over het belang van waterbehoud. Je kunt het opgevangen water gebruiken om planten water te geven, de auto te wassen of zelfs het toilet door te spoelen.

16. Creëer een groene buurt

Als je verder wilt gaan dan alleen je eigen huis, overweeg dan om samen met je kinderen een initiatief in je buurt op te zetten. Dit kan variëren van het planten van bomen, het opruimen van zwerfafval, tot het organiseren van een kledingruil of het opzetten van een lokale composteerplek. Dit is een geweldige manier om je kinderen te laten zien dat ze echt een verschil kunnen maken in hun omgeving. En in zo’n mooie groene buurt willen ze natuurlijk erg graag buitenspelen en de natuur ontdekken.

Conclusie

Het vergroenen van je huis en je omgeving kan een leuk en educatief proces zijn voor het hele gezin. Door je kinderen te betrekken, help je hen niet alleen om milieubewustzijn te ontwikkelen, maar je creëert ook waardevolle gezinsmomenten. Vergeet niet dat elke kleine stap die je neemt om je levensstijl groener te maken, een positieve impact heeft. Samen kunnen we een verschil maken en een betere wereld creëren voor onze kinderen.

Foto: Filip Urban – Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk