Home > Duurzaam opvoeden > Gi-ga-groen: 11 tips om kinderen buiten te laten spelen in de natuur!

Gi-ga-groen: 11 tips om kinderen buiten te laten spelen in de natuur!

In een wereld vol digitale schermen en constante online prikkels is het soms een uitdaging om kinderen naar buiten te krijgen. Maar de natuur biedt zo veel moois en leerrijks! In dit artikel delen we graag 11 waardevolle tips om jouw kinderen te stimuleren om buiten te spelen en de natuur te ontdekken. Laat ze de frisse lucht inademen, de aarde onder hun voeten voelen en zich verwonderen over de wonderen van de natuur. Weg met die iPad, computer en televisie, en laat ze de wereld om hen heen verkennen! Ga samen voor Gi-ga-groen, net als Kinderen voor Kinderen!

1. Maak van jouw omgeving een natuurlijk speelparadijs

Maak van je tuin, balkon of buurt een uitnodigende speelplek. Denk aan leuk houten buitenspeelgoed, zoals een speelhuis, klimrek, trampoline, schommel, zandbak of watertafel. Of creëer een plekje waar je kinderen zelf mogen tuinieren. Geef ze een eigen stukje grond of plantenbak waar ze bloemen, groenten of kruiden kunnen planten en verzorgen. Dit zorgt voor een gevoel van verantwoordelijkheid en trots. Ook leuk is het om samen een insectenhotel of vogelhuisje uit te kiezen en op te hangen en samen de beestjes in jullie tuin te tellen.

Moedig je kinderen ook aan om buiten te spelen met vriendjes en buurtgenootjes. Organiseer buurtspelletjes of nodig andere gezinnen uit voor een gezamenlijke buitenactiviteit. Dit bevordert sociale interactie en versterkt vriendschappen.

Samen met kinderen in de tuin

2. Plan regelmatig (gezamenlijke) natuuruitjes

Organiseer uitstapjes naar parken, bossen, stranden, rivieren of natuurgebieden in de buurt. Ontdek wat de lokale natuur te bieden heeft en maak er een gewoonte van om regelmatig op ontdekkingstocht te gaan. Zo maken ze kennis met verschillende landschappen en flora en fauna. Is jouw kindje nog te klein om hele afstanden te lopen? Gebruik dan een draagzak, of neem een loopfietsje of goede bolderkar mee.

Daarnaast is het erg leuk om samen met andere ouders (het liefst jouw eigen vrienden natuurlijk) een buitenclub te vormen, waarbij jullie regelmatig samen activiteiten in de natuur ondernemen. Dit vergroot de motivatie en zorgt voor gezelligheid en samenhorigheid. Samen op ontdekkingstocht, en na afloop gezellig borrelen!

Little Green Steps

3. Speel (educatieve) natuurspelletjes

Verzin leuke spelletjes zoals speurtochten, verstoppertje in het bos, tikkertje in het gras of schatzoeken. Combineer plezier met leren en laat ze de natuur als speelveld gebruiken. Leer je kinderen over verschillende planten, dieren en ecosystemen. Moedig ze aan om vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn naar de wereld om hen heen. Dit zorgt voor een diepere waardering en begrip voor de natuur.

Verder vinden wij het erg leuk om met de kinderen erop uit te gaan naar een natuurspeeltuin (bijvoorbeeld die van OERRR), of te leren voelen met je voeten op een blotevoetenpad.

Blotevoetenpad

4. Stimuleer vrij spel

Laat kinderen vrij spelen zonder strikte regels en schema’s. Laat ze experimenteren, bouwen, rennen, klimmen en hun eigen avonturen creëren. Geef ze daarbij ruimte voor avontuur en creativiteit. Sta toe dat je kinderen zich vuil maken, experimenteren en hun eigen grenzen verleggen. Hierdoor ontwikkelen ze zelfvertrouwen en leren ze omgaan met uitdagingen. De natuur is hun speeltuin!

5. Ontdek de wonderen van de seizoenen

Leer ze over de verschillende seizoenen en de veranderingen in de natuur. Ga samen op zoek naar bloemen in de lente, zwemmen in de zomer, bladeren verzamelen in de herfst en sneeuwpoppen maken in de winter. In elk seizoen zul je andere dingen ontdekken in natuurgebieden.

6. Moedig interactie met dieren aan

Laat kinderen kennismaken met dieren in hun natuurlijke omgeving. Ga naar de eendjes, hertjes of geitje. Observeer vogels, spot insecten en leer respectvol omgaan met dieren en hun leefomgeving.

Dieren ontdekken met kinderen

7. Bouw samen een hut

Help ze een eigen schuilplaats te bouwen met takken, bladeren en andere natuurlijke materialen. Hier kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten gaan en een eigen plekje creëren.

Hutten bouwen met kinderen

8. Organiseer buitenpicknicks

Geniet van gezonde maaltijden in de buitenlucht. Organiseer picknicks in het park of in de achtertuin en maak er een gezellige en ontspannen tijd van.

9. Moedig creatieve natuurknutsels aan

Laat kinderen natuurlijke materialen verzamelen zoals bladeren, stenen, schelpen en takken. Stimuleer ze om hiermee kunstwerken te maken, zoals mandala’s, collages of natuursieraden.

10. Leer ze respect voor de natuur

Benoem het belang van het beschermen en respecteren van de natuurlijke omgeving. Leer je kinderen over duurzaamheid, het belang van recycling en het behoud van ecosystemen. Zo groeien ze op met een diepgeworteld besef van verantwoordelijkheid voor de planeet.

Lees ook: Groene superhelden in de dop: hoe leer je kinderen duurzaam leven

11. Geef zelf het goede voorbeeld

Als ouder speel je een belangrijke rol in het stimuleren van buitenactiviteiten. Laat zien dat jij ook geniet van tijd doorbrengen in de natuur. Naast bovenstaande tips die je samen met je kinderen kunt ondernemen, is het daarom erg leuk om duurzaam op vakantie te gaan en te kiezen voor een huisje midden in de natuur! Je kinderen zullen jouw enthousiasme en betrokkenheid opmerken en zich gemotiveerd voelen om hetzelfde te doen.

Vakantie in een natuurhuisje

Dit vind je misschien ook leuk