Home > Duurzaam opvoeden > 15 kleine groene stapjes naar een duurzamer gezinsleven

15 kleine groene stapjes naar een duurzamer gezinsleven

Je kent het gezegde wel: “jong geleerd is oud gedaan”. En dat geldt ook voor duurzaamheid. Als je kinderen al vroeg betrekt bij een groenere levensstijl, zullen ze dit later blijven doen. En het mooie is: het kan hartstikke leuk zijn én je krijgt nog wat hulp ook! Dus, pak die groene capes en zet hun eco-superheldenmaskers op, want hier komen 15 tips om jullie gezinsleven nog verder te vergroenen.

1. Samen energie besparen

Begin met het bespreken van energiebesparing: leer je kinderen dat apparaten uitschakelen in plaats van op stand-by zetten al een verschil kan maken. Ga samen op zoek naar kleine manieren om energie te besparen, zoals het uitzetten van ongebruikte lampen of korter douchen. Maak er een leuk spelletje van en maak inzichtelijk wat jullie besparen.

Of doe samen een wedstrijdje: wie kan het langst zonder elektriciteit? Kaarsjes aan, bordspelletjes erbij en gezelligheid gegarandeerd. En je bespaart ook nog eens op de energierekening. Win-win! Beloon goed gedrag met een stickerkaart of een leuk gezinsuitje! Bekijk nog meer tips hoe je kinderen kunt leren over energiebesparing.


2. Maak van afval scheiden een spelletje

Afval scheiden is een must, maar wist je dat je kinderen ook creatief kunt laten zijn met afval? Laat ze bijvoorbeeld een vogelhuisje maken van oude melkpakken of een mooie collage van tijdschriftpagina’s. Zo leren ze dat afval niet alleen gescheiden moet worden, maar ook nieuwe mogelijkheden biedt.

Of doe een wedstrijdje. Wie kan het snelst het afval in de juiste bak gooien? Je zult verbaasd staan hoeveel je kinderen leren terwijl ze lachen. En jij? Jij kunt stiekem meedoen en je eigen afvalscheidings-skills verbeteren.

Een ander leuk spel? Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Ga samen met je kinderen op pad om zwerfafval op te ruimen in de buurt. Helaas is het vinden van zwerfafval tegenwoordig niet zo moeilijk. Maar zo leer je ze wel over het belang van een schone leefomgeving nemen ze verantwoordelijkheid voor .

Lees ook: Hoe kan ik mijn kinderen leren over het belang van recyclen?


3. ‘Plastic is not so fantastic’

Plastic, plastic overal! Het kan soms voelen alsof je in een oceaan van plastic verpakkingsmateriaal zwemt, zelfs in je eigen huis. Maar niet getreurd, want samen met je gezin kun je flinke stappen zetten om je plasticgebruik te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor herbruikbare drinkflessen, boodschappentassen en zelfs wasbare luiers. Zo wordt plastic verminderen een gezellige en verantwoorde gezinsactiviteit waarbij je samen werkt aan een schonere planeet. Dus, kom op, plasticvrij maakt de familie blij!

Lees ook: 11 leuke manieren om samen met je kinderen plastic afval te verminderen en Wasstrips: 10 redenen om te kiezen voor dit duurzame wasmiddel zonder microplastics


4. Moestuinieren voor mini-tuiniers

Trek die tuinhandschoentjes aan en ga samen aan de slag in de (moes)tuin. Laat je kinderen zien hoe geweldig het is om je eigen groenten en kruiden te kweken. En als je geen tuin hebt, geen zorgen! Begin klein met een paar potjes op de vensterbank en laat je kinderen hun eigen kruiden of groenten kweken. Zo leren ze niet alleen de herkomst van voedsel, maar ook hoe ze hun eigen eten kunnen laten groeien. Wedden dat ze ineens wél spruitjes willen eten?

Bekijk houten moestuinbakken


5. Duurzaam nieuw speelgoed kopen, tweedehands speelgoed, huren of zelf maken?

Als ouders dromen we natuurlijk van een stralende toekomst voor onze kroost. Maar zodra het om cadeautjes draait, grijpen we vaak meteen naar glimmend nieuw speelgoed. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer! Er zijn zat opties om duurzamer te zijn op speelgoedgebied. Denk aan het kopen van tweedehands speelgoed, het huren ervan, of het uitkiezen van nieuw duurzaam speelgoed. Zo maken we de speelhoek een stukje groener!

Wil je weten welke optie het best bij jou past, lees dan verder in dit artikel. En weet jij ook al waar je op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed?

Leer je kinderen ook over het belang van duurzaam geproduceerd speelgoed en betrek ze bij de aankoop ervan. Laat ze bijvoorbeeld meekiezen uit houten speelgoed of speelgoed gemaakt van gerecyclede materialen.

Ben je creatief en een beetje handig? Ga samen op zoek naar natuurlijke materialen, zoals dennenappels, takken en stenen, en maak hier bijvoorbeeld een fantasiebos of een knikkerbaan van. Zo stimuleer je de creativiteit én het milieubewustzijn van je kids. Samen met je kinderen duurzaam speelgoed maken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jullie band!


6. Water besparen: een kind kan de was doen

Water besparen is belangrijk, maar hoe betrek je je kinderen hierbij? Een douche zandloper is een eenvoudige manier om kinderen bewust te maken van hun waterverbruik. Plus, het maakt douchen ineens een stuk spannender! Kunnen ze sneller douchen dan het zand erdoor loopt? Challenge accepted! Of geef ze de verantwoordelijkheid om de planten water te geven met een gieter in plaats van de tuinslang. En leer ze om de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen.

Wanneer jullie samen de was doen, leg ze uit waarom het beter is om dat op 30 graden te doen (en je bespaart al snel 70 cent per pasbeurt). Hang de was daarna samen op aan een duurzaam wasrek in plaats van het gedachteloos in de droger te stoppen. Jouw kleintje kan zich vast uren vermaken met de knijpers, terwijl jij bijna 2 euro per droogbeurt bespaart. Met alle wasjes die je als gezin moet draaien, kun je dus ook een hoop geld besparen.

Lees ook: Duurzaam wassen en drogen: hoe doe je dat in een druk gezin?


7. Fietsen en wandelen

Laat de auto vaker staan en kies voor fietsen of wandelen naar school, de supermarkt of het park. Superlogisch zou je denken? Als je de files bij school ziet staan als het een beetje regent, vraag je je dat toch af. Kinderen kunnen prima tegen een paar spetters. Sterker nog: ‘ook al regent het pijpenstelen, je kunt altijd buitenspelen‘! Zo verminderen jullie samen de uitstoot van CO2 en krijgen jullie bovendien meer beweging!


8. Knutselen met gerecyclede materialen

Upcyclen is de tovertruc om afvalmateriaal om te buigen naar spiksplinternieuwe, bruikbare hebbedingetjes. Zo’n geweldige manier om je kleintjes het belang van recyclen te leren én hun creatieve vonk te ontsteken! Verzamel oude kranten, tijdschriften, lege wc-rolletjes, eierdozen en andere recyclebare frutsels, en zet een knusse knutselmiddag op de agenda. Ga samen aan de slag om oogverblindende kunstwerkjes, speelgoed of handige snuisterijen te maken van de ingezamelde schatten. Zo leren ze dat afval niet waardeloos is en ontwikkelen ze een creatieve kijk op hergebruik.


9. Duurzaam poetsen

Leer je kinderen om milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken en leg uit waarom dit beter is voor het milieu en de gezondheid. Samen een beetje scheikundige spelen? Maak je eigen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Wedden dat je kinderen staan te popelen om te helpen met schoonmaken? Zo dragen jullie samen bij aan een schonere wereld.


10. Kledingruil met vriendjes en vriendinnetjes

Organiseer samen met je kinderen een kledingruil voor vrienden, familie, klasgenootjes en buurtkinderen. Zo leren ze dat hergebruik van kleding beter is voor het milieu dan het constant kopen van nieuwe spullen. Gezellig én duurzaam, wat wil je nog meer?


11. Duurzame verjaardagsfeestjes

Een verjaardagsfeestje plannen is altijd een feest op zich, maar hoe zorg je ervoor dat het ook duurzaam en verantwoord is? Geen zorgen, wij hebben enkele tips voor het organiseren van een duurzaam verjaardagsfeestje voor kinderen. Zo tover je het volgende kinderpartijtje om tot een groene happening. Denk aan herbruikbare slingers, biologisch afbreekbare bordjes en het serveren van lokale snacks. Of organiseer verjaardagsfeestjes met een duurzaam thema, zoals een picknick in het park met herbruikbare bekers en borden, of een knutselmiddag met gerecyclede materialen. Dus, hup, feestmuts op en laat de groene pret beginnen!


12. Leer ze bewust te consumeren

Leer je kinderen om bewuste keuzes te maken als het gaat om eten en drinken. Leg bijvoorbeeld uit waarom het beter is om voor lokale, seizoensgebonden producten te kiezen en hoe ze verpakkingsafval kunnen verminderen. Overweeg ook om te kiezen voor een duurzame maaltijdbox om beter afgemeten porties te kopen, zodat je minder hoeft weg te gooien.

Heb je nog wat restjes liggen? Ga aan de slag met je kleine sous-chefs en tover samen de gekste creaties op tafel. Kliekjes zijn nog nooit zo leuk geweest!

Lees verder: 10x originele tips om voedselverspilling tegen te gaan met kinderen


13. Kies voor tweedehands

Ga samen met je kinderen naar de kringloopwinkel of een rommelmarkt en laat ze zien dat tweedehands spullen net zo leuk en nuttig kunnen zijn als nieuwe spullen. Zo leren ze de waarde van hergebruik en besparen jullie samen grondstoffen en energie.


14. Leer samen over het milieu

Lees samen boeken, kijk documentaires of bezoek tentoonstellingen over het milieu en duurzaamheid. Zo worden jullie samen wijzer en kunnen jullie je eco-superkrachten nog verder ontwikkelen.

Bekijk leuke kinderboeken over het milieu en duurzaamheid


15. Milieuvriendelijk op vakantie

Zeg maar dag tegen die verre vliegvakanties en hallo tegen eco-vriendelijke gezinsuitjes! Kies voor een staycation, ontdek de verborgen parels van eigen land, of pak de trein naar een groen paradijsje in Europa. Laat die auto lekker thuis, en verken je bestemming te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Wedden dat je kids het ook fantastisch vinden, zo’n duurzaam reisavontuur?


Conclusie

Zo zie je maar, verduurzamen met kinderen kan hartstikke leuk zijn! Door samen aan de slag te gaan, leer je niet alleen je kinderen over duurzaamheid, maar ontdek je zelf ook nieuwe dingen. Hier zullen ze hun leven lang profijt van hebben. En het allerbelangrijkste: je creëert mooie herinneringen met je kroost. Last but not least: maak duurzaamheid een dagelijkse gewoonte. Als je kinderen zien dat jij bewuste keuzes maakt en plezier hebt in een groenere levensstijl, zullen ze dit vanzelf overnemen. Dus zet die groene cape maar op, het avontuur wacht op jullie!

Verder lezen? Bekijk nog meer tips hoe je jouw kinderen duurzaam leert leven

foto: Daiga Ellaby – Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk