Als ouders zijn we ons steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid. We willen graag ons steentje bijdragen aan een betere toekomst voor onze kinderen. Maar als het gaat om speelgoed, dan stapelt het plastic zich helaas al snel op. Ook al doen we zelf nog zo ons best, met alle cadeautjes van familie en vrienden is het einde al snel zoek. Maar wat is eigenlijk de meest duurzame keuze als we onze kinderen zelf een leuk cadeau willen geven: tweedehands speelgoed kopen, speelgoed huren, of duurzaam nieuw speelgoed kopen, zoals houten speelgoed of gerecycled speelgoed? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en maken we een vergelijking tussen deze opties.
Tweedehands speelgoed
Tweedehands speelgoed is de meest duurzame keuze. Het heeft al een eerste leven gehad, waardoor er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn om het te produceren. Bovendien is het vaak veel goedkoper dan nieuw speelgoed! Gelukkig is het vaak nog in goede staat en kan het een nieuwe eigenaar nog ontzettend veel plezier bezorgen. En hoewel die tweedehands cadeautjes misschien een beetje vies of gierig voelen voor volwassenen, bleek uit een onderzoek van Marktplaats dat een nieuw of tweedehands cadeautje voor een (jong) kind totaal geen verschil maakt. Dus waarom zou je dan eigenlijk nog iets nieuws kopen?
Speelgoed blijft lang goed
Zeker voor producten die vaak gemaakt zijn van plastic, zoals Lego, Duplo of constructiesets, is de tweedehands markt ideaal. Even in de was en het is vaak weer als nieuw. Dat is dan wel weer een voordeel van plastic dat zo lang ‘goed’ blijft. Ook voor andere producten die gemaakt zijn om langer mee te gaan, is de keuze reuze. Er is bijvoorbeeld enorm veel aanbod qua (loop)fietsjes, steps, houten speelgoed, boekjes, poppenhuizen of buitenspeelgoed.
Controleer de veiligheid
Als je voor tweedehands speelgoed kiest, is het wel belangrijk dat je zelf goed de staat van het materiaal controleert en onderzoekt of het nog aan de huidige veiligheidsnormen voldoet. In het verleden zijn er bijvoorbeeld veel chemische stoffen gebruikt in kunststof en verf, die later schadelijk bleken te zijn. Zeker voor jonge kindjes die het liefst alles in hun mond stoppen.
Online marktplaatsen, kringloopwinkels of van bekenden?
Wanneer je tegenwoordig op zoek bent naar tweedehands speelgoed, kom je online al snel uit op Marktplaats, Vinted, 2ekansje.com of bepaalde Facebook-groepen. Ook kun je de app ‘Reshopper’ eens proberen. Hier staan eindeloze hoeveelheden speelgoed te koop, die vaak nog makkelijk een paar rondes mee kunnen. Het nadeel is dan wel dat je het ergens moet ophalen bij iemand thuis, óf dat het moet worden bezorgd. En dat is meestal niet zo duurzaam.
Als alternatief voor de online aanbieders kun je voor gebruikt speelgoed terecht bij een kringloopwinkel in de buurt. Ook hier is vaak genoeg aanbod. Maar als je iets specifieks zoekt, kan het via deze route wel weer een uitdaging zijn om net dát product te vinden. Een laatste mogelijkheid om aan tweedehands speelgoed te komen, is simpelweg eens rond te vragen in jouw omgeving. Grote kans dat er vrienden, buren of familieleden zijn die nog een zolder of schuur vol met ‘oud’ speelgoed hebben staan. Ze zullen het waarschijnlijk ontzettend leuk vinden om het gebruikte speelgoed van hun kinderen weer nieuw leven in te blazen. En vermoedelijk vinden ze het ook totaal niet erg dat je zo helpt om hun huis op te ruimen.
Speelgoed huren
Een andere optie om jouw kinderen van nieuw speelgoed te voorzien, is door het gewoon te huren. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar ook ruimte in huis. Bovendien kun je je kinderen laten kennismaken met verschillende soorten speelgoed, zonder dat je het daadwerkelijk hoeft te kopen. En ook als het speelgoed kapot gaat omdat jouw kinderen er misschien net iets te fanatiek mee hebben gespeeld, wordt het gewoon gerepareerd en hoef je het zelf niet meteen weg te gooien. Een ander voordeel van het huren van speelgoed is dat het na gebruik wordt schoongemaakt voordat het aan een nieuwe klant wordt verhuurd. Zo weet je zeker dat je niet de bacillen van de vorige gebruiker in huis krijgt.
Het nadeel van speelgoed huren is dat je kinderen misschien niet altijd krijgen wat ze het liefst willen hebben. Maar als je je kinderen laat kennismaken met verschillende soorten speelgoed, is dit vast geen probleem. Daarnaast zit je vaak vast aan een abonnement en wordt het product nooit van jouw kindje. Als je dus van plan bent om het gebruikte speelgoed na gebruik nog te verkopen, is het huren van speelgoed waarschijnlijk wel iets duurder dan tweedehands kopen.
Waar kun je speelgoed huren?
Speelgoed huren kan op steeds meer plekken. Dit kan bijvoorbeeld bij een speelgoed bibliotheek, ook wel speelotheek genoemd. Zoek in Google waar ze bij jou in de buurt zijn, of bekijk dit overzicht van De Vereniging Speelotheken Nederland. Daarnaast zijn er inmiddels ook aardig wat online aanbieders waar je speelgoed kunt huren, zoals Kiddos, Camello, Lovevery of Oh-Mybaby.
Nieuw duurzaam speelgoed
Als je toch graag nieuw speelgoed wilt kopen, kun je dan maar beter duurzaam speelgoed kopen. Dit kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van gerecyclede materialen, zoals plastic, of juist van duurzame materialen zoals hout.
Gerecycled speelgoed wordt geproduceerd zonder nieuwe grondstoffen te gebruiken. Dit betekent dat het oorspronkelijke afval weer waarde en een bestemming krijgt. Ook is er meestal minder energie nodig om het speelgoed te produceren. Het speelgoed kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals gerecycled plastic flessen, karton, of hout. Gerecycled speelgoed is vaak net zo goed zijn als nieuw speelgoed, en heeft bovendien een verhaal en eigen geschiedenis. Op deze manier kun je jouw kinderen ook bewust maken van jouw duurzame levensstijl.
Het enige nadeel van gerecycled speelgoed is dat het vaak net iets duurder is. De productie is namelijk duurder dan het produceren van nieuw speelgoed. Maar als je het kunt betalen én je het geld ervoor over hebt, is dit natuurlijk wel een perfect duurzaam alternatief voor alle goedkope ‘plastic-meuk’ die vaak in de winkels ligt.
Houten speelgoed
Naast gerecycled speelgoed, kun je ook voor duurzame materialen kiezen, zoals speelgoed gemaakt van hout. Dit is niet alleen een duurzame optie, maar ook tijdloos en klassiek. Het gaat langer mee dan plastic speelgoed en kan zelfs generaties lang meegaan. Bovendien is houten speelgoed vaak veiliger voor kinderen omdat het geen giftige stoffen bevat en niet snel kapot gaat. Houten speelgoed wordt meestal geproduceerd door duurzame bosbouw-praktijken, wat betekent dat er bomen worden geplant om de gebruikte te vervangen. Dit helpt om de bossen in stand te houden en het milieu te beschermen. Hoewel houten speelgoed wel vaak iets duurder is dan plastic speelgoed, kan het een waardevolle investering zijn omdat het langer meegaat.
Weet jij waar je op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed?
Conclusie
Als we de verschillende opties vergelijken, kunnen we concluderen dat tweedehands speelgoed, speelgoed huren, en gerecycled speelgoed allemaal duurzame keuzes zijn voor ouders die willen bijdragen aan een betere toekomst voor hun kinderen en de planeet. Het is aan de ouders zelf om te beslissen welke optie het beste past bij hun levensstijl en hun budget.
Als je op zoek bent naar goedkoop speelgoed en niet geeft om de nieuwste trends en merken, dan is tweedehands speelgoed een uitstekende optie. Maar als je geen ruimte hebt om veel speelgoed op te slaan, en je je kinderen wilt laten kennismaken met verschillende soorten speelgoed, dan is speelgoed huren een goede optie. En wanneer je het belangrijk vindt om afval weer waarde te geven of je kinderen te betrekken bij jouw duurzame levensstijl, dan is gerecycled speelgoed een uitstekende keuze.
Ongeacht welke optie je kiest, is het belangrijk om te onthouden dat het kopen van tweedehands speelgoed, speelgoed huren, of gerecycled speelgoed allemaal bijdraagt aan een betere toekomst voor onze kinderen en de planeet. En dat is uiteindelijk waar het om gaat.
Op zoek naar speelgoed afgestemd op de leeftijd van jouw kindje?
Ben je op zoek naar leuk duurzaam speelgoed, maar kun je wel wat ideeën gebruiken om iets te vinden dat past bij de leeftijd van jouw kindje? Of het nu een cadeautje is voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerstmis, wij denken graag met je mee. Bekijk onze handige cadeautips en inspiratie per leeftijdsfase.