Als je op zoek bent naar duurzaam en veilig speelgoed voor je kinderen, is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten om te bepalen of het een duurzame keuze is. Van welk materiaal is het speelgoed bijvoorbeeld gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is de verwachte levensduur van het speelgoed? Daarnaast zijn er bepaalde certificaten die aangeven of het speelgoed op een verantwoorde manier is geproduceerd en gemaakt is van duurzame en veilige materialen. In dit artikel geven we je tips waar je op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed.
Tweedehands, huren of duurzaam nieuw speelgoed kopen?
Voordat je tot de aankoop van nieuw speelgoed overgaat, is het altijd goed om af te vragen of het wellicht ook anders kan. Gelukkig kun je tegenwoordig ook ontzettend veel tweedehands kopen of speelgoed huren. Wil je weten welke optie het best bij jou past, lees dan verder in dit artikel.
Materiaalkeuze
Bij de aankoop van speelgoed let je waarschijnlijk al op het materiaal waarvan het is gemaakt. Dit is natuurlijk van grote invloed op de duurzaamheid van speelgoed. Speelgoed van duurzame materialen is minder belastend voor het milieu in de productie en gaat vaak langer mee. Bovendien kunnen duurzame materialen beter worden gerecycled en hergebruikt.
Bij duurzaam speelgoed wordt vaak gekozen voor natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, kurk, biologisch katoen en gerecyclede kunststoffen. Deze materialen zijn hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en/of recyclebaar. Ook worden er steeds meer innovatieve materialen ontwikkeld die duurzamer zijn dan traditionele materialen. Probeer zoveel nieuw plastic speelgoed en andere niet-afbreekbare materialen te vermijden..
Herkomst
De herkomst van speelgoed is ook van belang voor de duurzaamheid van het speelgoed. Het is belangrijk om te weten waar het speelgoed vandaan komt en onder welke omstandigheden het is geproduceerd. Kies voor speelgoed dat is geproduceerd op een eerlijke en duurzame manier. Dit betekent dat het speelgoed is geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden en dat er rekening wordt gehouden met het milieu. Het is daarom aan te raden om speelgoed te kopen dat in Europa is geproduceerd, omdat deze producenten vaak voldoen aan Europese veiligheids- en milieuwetgeving.
Bovendien is de afstand die het speelgoed heeft afgelegd vanaf de productielocatie tot aan de winkel van invloed op de ecologische voetafdruk van het speelgoed. Hoe groter de afstand, hoe meer CO2-uitstoot er is en hoe groter de impact op het milieu. Het is daarom beter om te kiezen voor speelgoed dat lokaal wordt geproduceerd , zodat het zo min mogelijk kilometers heeft afgelegd. Op die manier draag je niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar steun je ook lokale producenten en ondernemers.
Verwachte levensduur
De verwachte levensduur van speelgoed is een belangrijke factor om te bepalen hoe duurzaam jouw speelgoedkeuze is. Kies liever voor kwalitatief goed en stevig speelgoed dan iets van mindere kwaliteit. Dan gaat het minder snel stuk en belandt het niet direct op de afvalberg. Bovendien is het vaak ook veiliger voor kinderen om mee te spelen. Losse onderdelen of scherpe randen kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen en leiden sneller tot slijtage. Speelgoed van goede kwaliteit kan tegen een stootje en kan vaak jarenlang worden gebruikt.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de leeftijdscategorie waarvoor het speelgoed bedoeld is. Als het speelgoed te eenvoudig is voor de leeftijd van het kind, zal het snel saai worden en niet meer worden gebruikt. Als het speelgoed te ingewikkeld is, kan het kind gefrustreerd raken en zal het (voorlopig) ook niet meer worden gebruikt. Bekijk daarom ook onze tips en inspiratie voor duurzaam speelgoed per leeftijdscategorie.
Verpakkingen
Naast het materiaal van het speelgoed zelf, kunnen ook de verpakkingen grote impact hebben op het milieu. Kies daarom bij voorkeur voor speelgoed dat zonder onnodige verpakkingen wordt verkocht. Of voor verpakkingen die recyclebaar zijn. Kijk bijvoorbeeld naar speelgoed dat verpakt is in kartonnen dozen in plaats van plastic verpakkingen. Het nadeel bij veel online webwinkels is natuurlijk dat er nog veel onnodige verpakkingen bevat voor het transport naar de consument. Wil je weten hoe het product wordt verpakt, dan kun je dit vaak navragen bij de klantenservice van het bedrijf.
Verder is het goed om te kijken naar de informatie op de verpakking. Sommige verpakkingen bevatten informatie over de duurzaamheid van het product, de herkomst en de materialen die zijn gebruikt. Door deze informatie te lezen, kun je een weloverwogen keuze maken en kiezen voor speelgoed dat duurzaam en verantwoord is geproduceerd. Bovendien helpt dit om de verpakkingen van het speelgoed op een verantwoorde manier weg te gooien. Zorg ervoor dat je de verpakkingen op de juiste manier recyclet of weggeeft voor hergebruik.
Keurmerken en certificaten voor duurzaam en veilig speelgoed
Door op bepaalde certificaten te letten bij de aankoop van speelgoed, kun je er zeker van zijn dat je duurzaam en verantwoord speelgoed koopt voor je kinderen. Zo draag je bij aan een betere toekomst voor de planeet en geef je je kinderen een veilige en gezonde omgeving om in te spelen.
CE-markering
De CE-markering is een verplichte markering voor speelgoed binnen de Europese Unie, ook als ze ergens anders zijn gemaakt. Het geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de minimale EU veiligheidsvoorschriften en -normen qua veiligheid, gezondheid en milieubescherming.
TÜV/GS-certificering
Dit certificaat wordt uitgereikt door het Duitse keuringsinstituut TÜV en geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. De GS-markering is een extra kwaliteitskenmerk. Het betekent ook dat er geen gevaarlijke stoffen in zitten.
EN71-norm
Dit is een Europese norm voor speelgoedveiligheid. Het speelgoed moet aan deze norm voldoen om verkocht te mogen worden in de Europese Unie.
Forest Stewardship Council (FSC)
Het FSC-keurmerk is een certificering voor hout en papier. Het certificaat geeft aan dat het hout of papier afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en dat er bij de productie rekening is gehouden met sociale en ecologische aspecten. Het FSC-keurmerk is belangrijk bij de aankoop van speelgoed gemaakt van hout, zoals blokken, puzzels en treinen.
Global Organic Textile Standard (GOTS) -certificering
Het GOTS-keurmerk is een certificering voor textiel. Het geeft aan dat het textiel is gemaakt van biologisch katoen of andere biologische vezels. Hiervoor moet ten minste 70% (made with organic) of 95% (organic) uit biologisch geproduceerde materialen bestaan. Ook garandeert het dat het productieproces op een duurzame en milieuvriendelijke manier is uitgevoerd. Het GOTS-keurmerk is belangrijk bij de aankoop van speelgoed van stoffen zoals poppen, knuffels en kleding.
Oeko-Tex Standard 100
Het Oeko-Tex Standard 100-keurmerk is wereldwijd uniform test- en certificeringssysteem voor textiel. Het geeft aan dat het textiel vrij is van schadelijke stoffen en dat het productieproces op een milieuvriendelijke manier is uitgevoerd. Het Oeko-Tex Standard 100-keurmerk is belangrijk bij de aankoop van speelgoed van stoffen zoals poppen, knuffels en kleding.
EU Ecolabel
Het EU Ecolabel is een certificering voor diverse producten, waaronder speelgoed. Het label geeft aan dat het product voldoet aan hoge milieu- en gezondheidseisen en dat het op een duurzame manier is geproduceerd. Het EU Ecolabel is belangrijk bij de aankoop van diverse soorten speelgoed, zoals puzzels, knutselsets en bouwsets.
Fairtrade
Het Fairtrade-keurmerk geeft aan dat het product op een eerlijke manier is geproduceerd en dat de producenten een eerlijke prijs hebben ontvangen. Het Fairtrade-keurmerk is belangrijk bij de aankoop van speelgoed dat is gemaakt van materialen zoals katoen of hout.
ICTI-care-certificering
Dit certificaat geeft aan dat het speelgoed op een sociaal verantwoorde en duurzame manier is geproduceerd en dat er rekening wordt gehouden met de arbeidsomstandigheden van de werknemers.
Cradle to Cradle (C2C)
Het C2C-keurmerk is een certificering die zich richt op het bevorderen van de circulaire economie. Het certificaat geeft aan dat het productieproces gericht is op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik van materialen. Het C2C-keurmerk is belangrijk bij de aankoop van diverse soorten speelgoed, zoals bouwsets en knutselsets.
Conclusie
Door rekening te houden met deze aspecten en certificaten, kun je als ouder een weloverwogen keuze maken bij de aankoop van duurzaam speelgoed voor je kinderen. Zo draag je bij aan een betere wereld voor de toekomstige generaties en geef je je kinderen speelgoed waar ze veilig mee kunnen spelen.