Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > Spelen met houten blokken: duurzaam speelplezier voor jong en oud

Spelen met houten blokken: duurzaam speelplezier voor jong en oud

Als je op zoek bent naar duurzaam speelgoed voor je kind, dan zijn houten blokken een goede optie. Het is niet alleen beter voor het milieu dan plastic speelgoed, maar dit soort houten speelgoed gaat ook nog eens langer mee. Bovendien is het spelen hiermee niet alleen leuk voor kinderen, maar stiekem ook voor volwassenen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van houten blokken en waarom zijn ze geschikt als speelgoed voor kinderen?

Houten blokken: een duurzame keuze?

Houten speelgoed is een duurzaam alternatief voor veel plastic speelgoed. Vooral als het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Bovendien zijn houten blokken vaak gemaakt van duurzaam geproduceerd bomen, zoals beukenhout, berkenhout of esdoornhout. Let er daarom op dat het speelgoed een FSC- keurmerk (Forest Stewardship Council) heeft. Gelukkig zijn er veel duurzame merken die dit soort blokken aanbieden, zoals PlanToys, Hape, Kapla, Modu, Grapat, Little Dutch, Janod of Grimms. Benieuwd waar je nog meer op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed?

Ondanks dat de aanschafprijs van houten speelgoed meestal hoger is dan die van plastic speelgoed, gaat het veel langer mee. Het is dan ook niet ongewoon om houten speelgoed door te geven aan de volgende generatie, misschien speelden jouw kinderen zelfs wel met dit soort speelgoed uit jouw eigen jeugd! Het is van betere kwaliteit en veel steviger dan plastic. Het kan tegen een stootje en breekt niet snel. Mocht het toch een keer kapot gaan, dan kan het vaak worden gerepareerd in plaats van weggegooid. En als het echt niet meer te repareren is, kan het in ieder geval op een verantwoorde manier worden gerecycled. Lees ook ons artikel met nog meer redenen om te kiezen voor houten speelgoed.

Voor welke leeftijd zijn houten blokken geschikt?

Houten blokken zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar oud , wanneer ze beginnen met het ontwikkelen van hun fijne motoriek. Kleine kinderen kunnen met de blokken stapelen, sorteren en bouwen, terwijl peuters er bovendien mee kunnen leren tellen en kleuren herkennen. Oudere kinderen vanaf 4 jaar worden meestal al wat creatiever met hun ontwerpen om fantasierijke werelden te creëren. Voor hen is dit daarom ook ideaal bouw- en constructiespeelgoed. Houten blokken kunnen helpen bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, fijne motoriek, hand-oog coördinatie, fantasie en probleemoplossend vermogen. En niet te vergeten, kinderen kunnen urenlang plezier hebben met het bouwen van hun eigen creaties.

Hieronder vind je alvast wat inspiratie voor leuke houten blokken. Meer producten vind je ook op bol.com, De Gele Flamingo, of ilovespeelgoed.nl

Wat kun je allemaal doen met houten blokken?

Er zijn ontelbare manieren waarop kinderen hiermee kunnen spelen, zoals:

  • Bouwen: De meest voor de hand liggende activiteit is het bouwen van torens, huizen en andere constructies. Kinderen kunnen hun eigen ontwerp bedenken of zich laten inspireren door voorbeelden.
  • Sorteren: Houten blokken zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Kinderen kunnen ze sorteren op basis van deze eigenschappen, wat goed is voor hun cognitieve ontwikkeling.
  • Puzzelen: Met houten blokken kun je ook puzzels maken. Maak bijvoorbeeld een afbeelding van een dier of een gebouw en laat je kind het namaken.
  • Spelletjes: Je kunt allerlei spelletjes bedenken met houten blokken. Denk bijvoorbeeld aan Jenga, waarbij je om de beurt blokken uit een toren haalt totdat deze omvalt.
  • Fantasiespel: Houten blokken lenen zich perfect voor fantasierijk spel. Bouw een kasteel, poppenhuis of een hele stad en laat je kinderen hun eigen verhalen bedenken.

Conclusie

Kortom, houten blokken zijn niet alleen duurzaam en veilig, maar ook veelzijdig en educatief. Ze bieden eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en verbeeldingskracht, terwijl kinderen tegelijkertijd belangrijke vaardigheden ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook leuk