Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > Waarom kiezen voor houten speelgoed?

Waarom kiezen voor houten speelgoed?

Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen en speelgoedfabrikanten constant nieuwe gadgets en elektronische apparaten op de markt brengen, blijft houten speelgoed geliefd bij kinderen en hun ouders. In een wereld waarin plastic speelgoed steeds meer de overhand lijkt te hebben, is het belangrijk om te benadrukken waarom houten speelgoed een uitstekend alternatief is. In dit artikel zullen we de voordelen van houten speelgoed bespreken en uitleggen waarom het een slimme en verantwoorde investering is. Van veiligheid en duurzaamheid tot de educatieve voordelen en positieve impact op het milieu. Na het lezen van dit artikel, is er geen reden meer om niet te kiezen voor houten speelgoed.

Duurzaam alternatief voor plastic speelgoed

In tegenstelling tot plastic speelgoed is houten speelgoed een stuk duurzamer. Zeker als het hout ook nog eens afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Hoewel het in de aanschaf meestal duurder is dan plastic, gaat houten speelgoed veel langer mee. Daardoor is niet ongewoon om houten speelgoed door te geven aan de volgende generatie. Wellicht spelen jouw kinderen ook wel met houten speelgoed uit jouw eigen jeugd?

Houten speelgoed is vaak van betere kwaliteit en is een stuk steviger dan plastic. Hout kan namelijk prima tegen een stootje en breekt niet snel. En als het dan toch een keer kapot gaat, kan het vaak worden gerepareerd in plaats van weggegooid. En wanneer zelfs dat niet meer mogelijk is, kan het in ieder geval op een verantwoorde manier worden gerecycled.

Veiligheid

Een ander voordeel van houten speelgoed is dat het over het algemeen veiliger is voor kinderen. Het bevat geen schadelijke stoffen zoals BPA, ftalaten en andere chemische stoffen die vaak worden aangetroffen in plastic speelgoed. Dat is natuurlijk erg prettig voor kleine kindjes die het liefst alles in hun mond stoppen. Bovendien heeft houten speelgoed meestal geen scherpe randen of hoeken die kinderen kunnen verwonden.

Door goed te letten op de certificaten bij de aankoop van speelgoed, kun je er zeker van zijn dat je duurzaam en veilig speelgoed koopt voor je kinderen.

Educatieve waarde

Houten speelgoed heeft ook educatieve voordelen. Door het spelen met hout leren kinderen op een natuurlijke manier verschillende vaardigheden en concepten. Het stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen omdat het niet zo voorgestructureerd is als plastic speelgoed. Door de eenvoudige vormgeving worden kinderen gestimuleerd om zelf hun fantasie te gebruiken en hun eigen verhalen te verzinnen.

Bovendien helpt houten speelgoed kinderen bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en coördinatie vaardigheden. Het vereist vaak meer inspanning om mee te spelen dan plastic speelgoed, omdat het zwaarder is en meer kracht en precisie vereist om ermee te spelen. En omdat het soms wat meer tijd en moeite kost om iets te bouwen of op te lossen, helpt het ook bij het ontwikkelen van hun concentratie en geduld.

Veel houten speelgoed, zoals bouwsets en puzzels, vereist dat kinderen nadenken over hoe verschillende stukken op elkaar passen en hoe ze een geheel vormen. Dit helpt bij de ontwikkeling van hun ruimtelijk inzicht. Tot slot kan het helpen bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden, omdat het vaak samenwerking vereist om iets te bouwen of op te lossen.

Populaire soorten houten speelgoed

Er zijn talloze soorten houten speelgoed op de markt. Het mooie is dat het in allerlei vormen en maten komt en er geschikt speelgoed is voor verschillende leeftijden. Van houten blokken, puzzels of loopwagens voor een baby of dreumes, tot houten treinen, poppenhuizen of houten keukentjes voor peuters en kleuters. En voor wat oudere kindjes is er ontzettend veel leuk houten constructiespeelgoed, buitenspeelgoed en educatief speelgoed. Bekijk ook onze tips en inspiratie voor het leukste houten speelgoed.

Leuke merken voor houten speelgoed

Er zijn verschillende merken die houten speelgoed van hoge kwaliteit produceren. Hieronder hebben we een lijstje samengesteld met leuke merken voor duurzaam houten speelgoed. Benieuwd naar meer duurzame speelgoedmerken?

 • PlanToys: dit merk uit Thailand maakt gebruik van duurzaam geproduceerd rubberhout, van bomen die geen latex meer produceren. Hun speelgoed wordt gekleurd met natuurlijke pigmenten op waterbasis.
 • Hape: dit Chinese merk gebruikt ook duurzaam geproduceerd hout en verf op waterbasis voor hun speelgoed. Daarnaast hebben ze ook een recycle-programma voor hun producten.
 • Grimm’s: dit Duitse merk staat bekend om hun kleurrijke en creatieve houten puzzels, blokken en stapeltorens, dat handgemaakt is van duurzaam geproduceerd hout.
 • Janod: dit is een Frans merk dat naast houten speelgoed ook andere duurzame materialen gebruikt, zoals karton en gerecycled plastic.
 • Sebra: dit is een Deens merk dat zich richt op tijdloos en duurzaam speelgoed, gemaakt van FSC-gecertificeerd hout.
 • Little Dutch: een Nederlands merk dat bekend staat om zijn kleurrijke en educatieve speelgoedcollecties. Van blokken tot treinbanen en van poppenhuizen tot keukensets, Little Dutch biedt een breed scala aan speelgoed voor kinderen van verschillende leeftijden.
 • Grapat: dit Italiaanse merk maakt op hun beurt weer houten speelgoed in alle kleuren van de regenboog. Het assortiment bestaat voornamelijk uit losse onderdelen, zoals houten poppetjes, schijfjes en ringen, waarmee kinderen hun eigen fantasierijke creaties kunnen maken. Het speelgoed van Grapat wordt met de hand gemaakt en gekleurd met ecologische verf.
 • Wobbel: het Nederlandse merk Wobbel heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Zij maken prachtige houten balance boards, die kinderen op een speelse manier stimuleren om hun motoriek en evenwicht te ontwikkelen. De Wobbel balance boards zijn niet alleen leuk voor kinderen om op te spelen, maar ook voor volwassenen om te gebruiken als fitnessapparatuur.

Tips voor het kopen van houten speelgoed

Heb je de keuze gemaakt om houten speelgoed voor jouw kinderen te kopen? Fijn! Dat is dan weer een kleine groene stap naar een betere wereld. Maar voordat je tot de aankoop overgaat, hebben we nog enkele tips om te helpen het beste houten speelgoed te kiezen:

 • Voordat je tot de aankoop van nieuw speelgoed overgaat, is het altijd goed om af te vragen of het wellicht ook anders kan. Gelukkig kun je tegenwoordig ook ontzettend veel tweedehands kopen of speelgoed huren. Wil je weten welke optie het best bij jou past, lees dan verder in dit artikel.
 • Kijk naar de leeftijdsaanbevelingen op de verpakking van het speelgoed om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor uw kind. Bekijk ook onze tips en inspiratie voor speelgoed per leeftijdscategorie.
 • Controleer of het speelgoed niet te scherp is of dat er losse onderdelen zijn die kunnen loskomen en verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.
 • Kies speelgoed dat past bij de interesses, leeftijd en vaardigheden van je kind. Toch nog op zoek naar tips en inspiratie voor houten speelgoed?
 • Kijk naar de kwaliteit van het speelgoed en let op scheurtjes, splinters of andere gebreken die de veiligheid van uw kind in gevaar kunnen brengen.
 • Bekijk of het speelgoed de juiste certificaten en keurmerken heeft.

Dit vind je misschien ook leuk