Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > Het leukste houten speelgoed: van blokken tot loopwagens en keukentjes

Het leukste houten speelgoed: van blokken tot loopwagens en keukentjes

Ben je op zoek naar leuk en duurzaam speelgoed voor je kinderen? Dan is houten speelgoed zeker een aanrader! Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook van hoge kwaliteit en gaat daardoor lang mee. Benieuwd waarom je zou moeten kiezen voor houten speelgoed?

In dit artikel bespreken we verschillende soorten houten speelgoed en leggen we uit waarom deze geschikt zijn voor verschillende leeftijden. Of je kind nu dol is op bouwen, creatief bezig zijn of actief spelen. Van houten blokken, puzzels of loopwagens voor een baby of dreumes, tot houten treinen, poppenhuizen of houten keukentjes voor peuters en kleuters. En voor wat oudere kindjes is er ontzettend veel leuk houten constructiespeelgoed, buitenspeelgoed en educatief speelgoed. Er is altijd wel een passend stuk houten speelgoed te vinden. Lees verder en ontdek het leukste houten speelgoed voor jouw kind! Of bekijk onze speelgoed tips en inspiratie per leeftijdscategorie.

Ga direct naar:

Houten blokken

Houten blokken zijn tijdloos speelgoed dat geschikt is voor verschillende leeftijden. Voor de allerkleinsten heb je leuk houten babyspeelgoed. Met zachte, lichtgewicht blokken kunnen zij hun motorische vaardigheden ontwikkelen en voorzichtig te leren stapelen. Naast losse houten blokken en stapeltorens is een vormenstoof of bijvoorbeeld de Grimm’s regenboog ideaal. Daarom is dit ook een leuk duurzaam cadeau voor een kindje van 1 jaar.

Voor oudere kinderen zijn houten blokken ideaal om de mooiste bouwwerken te maken en hun creativiteit, fantasie en ruimtelijk inzicht te stimuleren. Een bekend voorbeeld zijn de Kapla blokken. Ze kunnen worden gebruikt om torens te bouwen, kastelen te maken of om te sorteren op grootte of kleur. Het is ook een activiteit waar ouders en kinderen samen aan kunnen werken, wat de band tussen hen versterkt. Bekijk het aanbod aan houten blokken op bol.com.

Houten puzzels

Houten puzzels zijn ontzettend leuk voor jonge kinderen vanwege hun duurzame constructie. Vooral voor een baby of dreumes is het ideaal om zo te leren puzzelen. Door te puzzelen ontwikkelt een kindje fijne motorische vaardigheden en hand-oog coördinatie. Bovendien helpen puzzels bij het verbeteren van probleemoplossend vermogen en cognitieve vaardigheden. Met de verschillende vormen en kleuren van de puzzelstukjes kunnen jonge kinderen hun creativiteit en verbeeldingskracht ook stimuleren. Bekijk het aanbod aan houten puzzels op bol.com.

Houten treinsets

Houten treinsets zijn een klassieker onder het speelgoed en geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Jongere kinderen kunnen genieten van de vrolijk gekleurde houten treintjes en het samenstellen van de rails. Oudere kinderen kunnen hun creativiteit kwijt bij het bouwen van verschillende spoorwegtrajecten en het bedenken van verhalen voor de treinreizen. Houten treinsets stimuleren de motorische vaardigheden en de fantasie van kinderen, en bieden eindeloos speelplezier. Ontdek de leukste houten treinbanen en treintjes op bol.com.

Lees ook: Houten treinen en treinbanen: op reis met duurzaam speelgoed

Andere houten voertuigen

Naast treinen zijn er ook andere houten voertuigen, zoals auto’s, vrachtwagens, graafmachines en brandweerwagens. Deze voertuigen zijn stevig gebouwd en kunnen tegen een stootje, waardoor ze perfect zijn voor jonge kinderen. Voor de allerkleinsten is het rondrijden met deze voertuigen en het draaien van de wielen al een feestje. Oudere kinderen vinden het vaak erg leuk om de voertuigen een plekje te geven in hun fantasiespel. Daarom is het ook erg leuk om deze houten voertuigen te combineren met een duurzaam speelkleed of een houten autogarage. Bijkomend voordeel is dat je alle losse voertuigen dan meteen kunt parkeren als de kinderen op bed liggen. Ontdek de leukste houten voertuigen op bol.com.

Lees ook: Top 15 leukste houten speelgoedgarages voor elke duurzame autofanaat (in de dop)

Houten loopwagens

Een houten loopwagen is een geweldige manier voor jonge kinderen om hun eerste stappen te zetten en tegelijkertijd hun evenwicht te oefenen. Deze loopwagens zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar oud en bieden talloze voordelen. Ze stimuleren de motorische ontwikkeling en helpen kinderen bij het opbouwen van spierkracht. Daarnaast kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten door spulletjes in de wagen te leggen en te vervoeren. Bovendien zijn houten loopwagens vaak stabieler dan hun plastic tegenhangers, waardoor kinderen minder snel omvallen. Er zijn veel merken die houten loopwagens aanbieden, zoals Little Dutch, Janod of Plantoys. Bekijk het aanbod aan houten loopwagens op bol.com.

Houten poppenwagen

Houten poppenwagens zijn tijdloos speelgoed waar kinderen eindeloos plezier aan beleven. Ze zijn geschikt voor jonge kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar oud tot aan de kleuterleeftijd. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze hun poppenwagen gebruiken om hun knuffels of andere speeltjes in te vervoeren. Houten poppenwagens stimuleren de fantasie en het rollenspel van kinderen. Bekijk het aanbod houten poppenwagens op bol.com.

Lees ook: De 15 leukste houten poppenwagens: een duurzaam ritje langs tijdloze herinneringen

Houten loopfietsen

Een houten loopfiets is geweldig speelgoed voor jonge kinderen die net hebben leren lopen en hun evenwicht willen oefenen. Het is ook een leuke manier om kinderen te leren hoe ze hun voeten moeten gebruiken om te sturen en te remmen. Een houten loopfiets is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar en kan tot ongeveer 5 jaar worden gebruikt. Het is een duurzaam alternatief voor plastic loopfietsen en biedt vaak meer stabiliteit en een betere balans. Waar moet je op letten bij het kopen van een loopfiets?

Wij hebben per leeftijdscategorie de leukste duurzame loopfietsen op een rijtje gezet. Liever zelf uitzoeken welke loopfiets bij jouw kleine past, ontdek de leukste houten loopfietsen op bol.com.

Houten muziekinstrumenten

Houten muziekinstrumenten zijn een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met de wereld van muziek en ritme. Of het nu gaat om een houten xylofoon, een trommel of een tamboerijn, deze instrumenten bieden eindeloze mogelijkheden voor muzikaal plezier en creativiteit. Houten muziekinstrumenten zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, afhankelijk van het instrument. Voor de jongere kinderen zijn er bijvoorbeeld houten rammelaars en shakers. Oudere kinderen kunnen zich vermaken met meer complexe instrumenten zoals een xylofoon of drumstel. Het spelen van muziekinstrumenten kan helpen bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden, het verbeteren van het geheugen en het bevorderen van de concentratie. Het is ook gewoon heel leuk om samen muziek te maken! Ontdek de leukste houten muziekinstrumenten op bol.com.

Houten keukens en keukenspeelgoed

Ook een houten keukentje is een populair speelgoed voor kinderen. Ze kunnen hiermee hun eigen keukenavonturen beleven en lekker kokkerellen. In hun eigen kinderkeuken kunnen ze hun eigen fantasiegerechten maken en hun vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen om te komen eten. Natuurlijk is dit ook een leuke manier om te leren over gezond eten en het bereiden van maaltijden.

Een houten keuken is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar en ouder, en staat daarom ook in onze top 10 cadeautjes voor een kindje van 2 jaar. Dit type speelgoed kan de creativiteit en verbeelding van kinderen stimuleren en hun fijne motoriek ontwikkelen. Er zijn vele variaties en merken beschikbaar, van complete keukensets tot houten groenten en fruit om te snijden en te koken. Zo zijn er bijvoorbeeld leuke speelkeukentjes van Little Dutch, Trixie, Bandits & Angels of Petite Amélie. Bekijk op bol.com de leukste houten keukentjes en accessoires

Houten winkeltjes

Houten winkeltjes zijn een fantastische aanvulling op het speelgoedarsenaal van kinderen. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 à 3 jaar oud en bieden talloze mogelijkheden voor creatief en educatief spel. Met een houten winkeltje kunnen kinderen rollenspellen spelen, waarbij ze klanten bedienen, geld tellen en rekenen oefenen. Daarnaast kunnen ze hun fantasie gebruiken om nieuwe producten te bedenken en hun verbeeldingskracht te ontwikkelen. Bekijk onze top 10 met de leukste houten speelgoedwinkeltjes, of bekijk ze allemaal op bol.com.

Houten poppenhuizen

Poppenhuizen zijn al jarenlang een favoriet speelgoed van kinderen en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Ze zijn geweldig om de verbeelding van kinderen te stimuleren en hun rollenspelvaardigheden te ontwikkelen. Ze zijn dan ook erg geschikt voor kinderen die graag fantasierijk spelen en hun eigen verhalen bedenken. Houten poppenhuizen zijn meestal geschikt voor kinderen vanaf 2 à 3 jaar. Doordat houten poppenhuizen duurzaam zijn en gaan lang meegaan, zijn ze perfect voor kinderen om samen met vriendjes en vriendinnetjes te spelen.

Bovendien zijn er verschillende maten en ontwerpen beschikbaar, van kleine huisjes tot grote villa’s, waardoor er voor elk kind wel iets passends te vinden is. Met meubels, poppetjes en accessoires kunnen kinderen hun poppenhuizen naar eigen wens inrichten en hun creativiteit de vrije loop laten. Er zijn hierbij veel leuke merken poppenhuizen beschikbaar. Van Petite Amélie tot Mini Matters of de leuke serie van Maileg met alle muizen. Bekijk alle duurzame houten poppenhuizen op bol.com.

Lees ook: De 10 leukste houten poppenhuizen: een duurzame fantasiewereld voor kleine interieurontwerpers

Houten constructiespeelgoed

Houten constructiespeelgoed is erg leuk voor kinderen die graag hun fantasie gebruiken om dingen te bouwen en te creëren. Dit soort speelgoed kan variëren van eenvoudige blokken tot geavanceerde constructiesets. Houten constructiespeelgoed is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, afhankelijk van het specifieke type speelgoed. Voor jongere kinderen zijn simpele blokken met verschillende vormen en maten geschikt om mee te spelen. Voor oudere kinderen zijn uitgebreidere sets met bijvoorbeeld schroeven en moeren om dingen vast te zetten, of tandwielen en katrollen om mechanismen te maken, meer geschikt. Houten constructiespeelgoed bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht en creativiteit bij kinderen. Ook voor het houten constructiespeelgoed zijn er leuke aanbieders, waaronder Kapla, Eichhorn, Trixie en Label Label. Bekijk het aanbod van houten constructiesets op bol.com.

Houten knikkerbaan

Houten knikkerbanen zijn niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht van kinderen. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar oud en ouder. Houten knikkerbanen zijn er in verschillende vormen en maten, van kleine simpele sets tot grote, uitdagende sets met verschillende banen en obstakels. Door het bouwen en experimenteren met de baan leren kinderen over oorzaak en gevolg, zwaartekracht en snelheid. Bekijk het aanbod houten knikkerbanen op bol.com

Houten buitenspeelgoed

Houten buitenspeelgoed is perfect voor kinderen die graag buiten spelen en actief bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan houten speelhuisjes, klimrekken, zandbakken en schommels. Voor jongere kinderen zijn eenvoudige houten zandbakken en schommels geschikt, terwijl oudere kinderen uitgedaagd kunnen worden met grotere klimrekken en speelhuisjes buiten. Houten buitenspeelgoed is duurzaam en gaat vaak jarenlang mee, wat het een goede investering maakt voor de hele familie. Het is ook een geweldige manier om kinderen te stimuleren om meer buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht. Bekijk het leukste houten buitenspeelgoed op bol.com.

Houten balansspeelgoed

Houten balansspeelgoed, zoals de Wobbel, wordt steeds populairder bij ouders en kinderen. Het daagt kinderen uit om hun evenwicht te bewaren en stimuleert tegelijkertijd hun creativiteit. De Wobbel is een prachtig voorbeeld van houten balansspeelgoed. Het is een duurzaam en veelzijdig speelgoed waar kinderen niet alleen op kunnen balanceren, maar ook mee kunnen spelen, rusten en fantaseren. Het is gemaakt van hoogwaardig, duurzaam hout en verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. De Wobbel is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden en kan zelfs worden gebruikt als yoga- en sportaccessoire voor volwassenen.

Ander houten speelgoed

Naast de eerder genoemde soorten houten speelgoed zijn er nog veel meer varianten die leuk en leerzaam zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Een houten trekdier is bijvoorbeeld geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar oud en kan hen helpen hun balans te verbeteren terwijl ze rondlopen met het trekdier. Daarnaast is houten gereedschap of een houten doktersset erg leuk om kinderen kennis te laten maken met de wereld van bouwen en repareren, of het nu om huizen of het menselijk lichaam gaat. Dit soort speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar oud en kan hen helpen hun fijne motoriek en hand-oogcoördinatie te ontwikkelen. Tot slot is een houten leerklok handig om kinderen op een leuke en interactieve manier te leren klokkijken. Dit speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud

Educatief houten speelgoed

Eigenlijk heeft al het houten speelgoed een educatieve waarde. Hiermee kinderen op een natuurlijke manier verschillende vaardigheden en concepten. Het stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen omdat het niet zo voorgestructureerd is als plastic speelgoed. Door de eenvoudige vormgeving worden kinderen gestimuleerd om zelf hun fantasie te gebruiken en hun eigen verhalen te verzinnen. Lees meer over de educatieve waar van houten speelgoed. Naast fysieke en sociaal-emotionele vaardigheden, kunnen kinderen er natuurlijk ook hun cognitieve vaardigheden mee ontwikkelen, door te leren tellen of letters of vormen te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan een houten telraam of letterpuzzel of vormenstoof.

Houten speelgoed met naam

Houten speelgoed met de naam van het kindje erop is niet alleen leuk om cadeau te geven, maar ook nog eens heel persoonlijk. Vaak wordt het gepersonaliseerde speelgoed gegevens als kraamcadeau. Dit maakt het speelgoed extra bijzonder en uniek. Denk bijvoorbeeld aan houten puzzels, blokken of treinsets waar de naam van het kindje op staat. Voor de allerkleinsten is het bovendien leuk om de letters te ontdekken en voor oudere kinderen om hun naam te herkennen en ermee te spelen. Bekijk het diverse aanbod aan speelgoed waarop je een naam kunt bedrukken op kraam-cadeau.nl.

Tip: liever tweedehands, huren of duurzaam nieuw speelgoed kopen?

Als ouder willen we graag ons steentje bijdragen aan een betere toekomst voor onze kinderen. Maar als het gaat om cadeautjes voor onze kinderen, wordt er vaak direct gekeken naar nieuw speelgoed. Gelukkig kun je tegenwoordig ook ontzettend veel tweedehands kopen, speelgoed huren en is veel nieuw speelgoed gemaakt van duurzame materialen. Wil je weten welke optie het best bij jou past, lees dan verder in dit artikel

Dit vind je misschien ook leuk