Home > Duurzaam wonen met kinderen > 11 leuke manieren om samen met je kinderen plastic afval te verminderen

11 leuke manieren om samen met je kinderen plastic afval te verminderen

Plastic afval is een groeiend probleem voor onze planeet. De plastic soep wordt steeds groter. Dus hoe kun je als gezin bijdragen aan het verminderen van plastic afval in huis? In dit artikel delen we 10 effectieve manieren om als gezin jullie ‘plastic voetafdruk’ te verminderen. Hiermee kan jouw gezin een positieve bijdrage leveren aan het milieu en tegelijkertijd creatieve activiteiten ondernemen om jullie familieband te versterken. Kinderen leren namelijk graag nieuwe dingen en zijn vaak enthousiast om hun steentje bij te dragen aan het milieu. Door hen te betrekken bij het verminderen van plastic afval in huis, help je niet alleen de planeet, maar leer je hen ook belangrijke vaardigheden en waarden.

1. Duurzaam drinken in stijl

Een van de makkelijkste manieren is door gebruik te maken van hervulbare waterflessen en drinkbekers. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen die naar school gaan. In plaats van elke dag een nieuw flesje of pakje drinken mee te nemen, kan je kind gemakkelijk een hervulbare waterfles meenemen naar school. Er zijn verschillende soorten en maten beschikbaar, waaronder van bekende merken als Dopper, Retulp en Klean Kanteen.

Laat je kinderen ook zeker hun eigen beker kiezen en personaliseren. Er zijn veel leuke en vrolijke designs die het gebruik nog leuker maken, bijvoorbeeld van Waterdrop, Trixie, Mepal en Liewood. Zo wordt het niet alleen een duurzame keuze, maar is het ook een stukje zelfexpressie. En hoe leuker ze hun eigen beker vinden, hoe minder ze zeuren om flesjes en pakjes in de supermarkt.

Bovendien verminder je zo niet alleen jullie plastic afval, maar ook op kosten. En als je bijvoorbeeld onderweg een kopje koffie haalt, kun je vaak korting krijgen door je eigen beker te gebruiken.

Bekijk de leukste drinkflessen voor kinderen op bol.com of de Gele Flamingo.

2. Bye bye plastic tasjes

Vergeet de plastic tasje! Als gezin kun je gemakkelijk plastic besparen door gebruik te maken van herbruikbare tassen. Zorg dat je een aantal stevige tassen in de auto of in je fietskar hebt liggen, zodat je ze altijd bij de hand hebt als je even boodschappen gaat doen. Laat je kinderen hun eigen tasjes versieren en personaliseren met verf, stickers of stiften. Zo wordt het nog leuker voor je kinderen om te helpen bij de boodschappen.

3. Maak van lunchtijd een feestje met herbruikbare broodtrommels en zakjes

Kies voor een leuke herbruikbare broodtrommel of broodzakje in plaats van plastic boterhamzakjes. Zo bespaar je niet alleen op afval, maar ook op kosten. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals stevige RVS broodtrommels of praktische, wasbare broodzakjes van bijvoorbeeld Bee’s Wrap, Roll’Eat of Keep Leaf. Betrek je kinderen ook zeker bij de keuze van hun eigen trommel of broodzakje. Er zijn genoeg leuke en kleurrijke ontwerpen beschikbaar. Zo wordt lunchtijd niet alleen een duurzame keuze, maar ook een feestje om uit hun mooie trommel te eten. En wie weet stimuleert het ook andere kindjes en ouders op school om hetzelfde te doen.

4. Kleine vieze billen, grote afvalberg

Als je bedenkt dat elk kind gemiddeld meer dan 5.400 luiers gebruikt voordat het zindelijk wordt, is het niet verrassend dat dit voor een enorme hoeveelheid afval zorgt. In Nederland alleen al worden elk jaar ongeveer 530.000 baby’s en kinderen in luiers gehuld, wat resulteert in 150 miljoen kilo luierafval. Dat is maar liefst 300 kilo per jaar per kindje, ofwel 25 kilo per maand! Als gezin kun je dus je veel plastic besparen door te kiezen voor herbruikbare luiers, die je gemakkelijk kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten en merken beschikbaar, zoals TotsBots, Little Lamb en Bambino Mio. Op bol.com of Bababoe vind je de leukste wasbare luiers.

Het lijkt misschien handig om vochtige doekjes te gebruiken voor het schoonmaken van vieze (baby)billen of monden, maar wist je dat de meeste billendoekjes eigenlijk hoge percentages plastic bevatten? Probeer je voor te stellen dat je 2 PET flessen aan plastic kan besparen, per pakje billendoekjes! Gelukkig zijn er goede plasticvrije alternatieven beschikbaar, zoals wasbare billendoekjes of biologisch afbreekbare wegwerpdoekjes. Deze herbruikbare billendoekjes zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook zachter voor de huid van je kindje.

5. Zero waste boodschappen doen

Verpakkingsvrij boodschappen doen is een geweldige manier om minder plastic afval te produceren. Maar in een gewone supermarkt is dat bijna onhaalbaar. Koop bijvoorbeeld veel van jouw etenswaren op de markt of in een verpakkingsvrije winkel. Neem je eigen herbruikbare tassen, broodzakken, potten en zakjes mee en vul ze met groenten, fruit, noten, granen en andere producten zonder verpakking. Dit bespaart niet alleen plastic, maar ook geld. Het is een leuke en leerzame activiteit om samen met je kinderen te doen en hen bewust te maken van de impact van plastic afval op het milieu. Ontdek waar je in jouw buurt verpakkingsvrij kunt winkelen en ga op avontuur! Liever online boodschappen doen, dat kan gelukkig ook bij Pieter Pot.

6. Van een plastic fout naar speelgoed van hout

Plastic speelgoed lijkt misschien goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, maar het heeft een grote prijs op het milieu. Houten speelgoed daarentegen is duurzaam, gaat langer mee en kan worden gerepareerd en hergebruikt. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens beter voor de ontwikkeling van je kind. Houten speelgoed stimuleert de verbeelding, creativiteit en fijne motoriek. En laten we eerlijk zijn, het ziet er ook nog eens mooier uit! Lees waarom iedereen zou moeten kiezen voor houten speelgoed. En mocht je dan toch graag iets van LEGO of Duplo willen geven, bekijk dan ook vooral de mogelijkheden om tweedehands te kopen.

Het leukste houten speelgoed - kapla blokken

7. Zeg ‘no’ tegen plastic to-go

Als je onderweg of thuis een afhaalmaaltijd bestelt, krijg je vaak plastic wegwerpbekers, -bestek en -bakjes. Dit zorgt voor veel onnodig plastic afval. Gelukkig zijn er veel alternatieven beschikbaar. Neem bijvoorbeeld je eigen herbruikbare beker, bestek en bakje mee wanneer je onderweg bent. Of vraag bij je favoriete afhaalrestaurant of ze milieuvriendelijke alternatieven hebben, zoals papieren bakjes of composteerbare materialen. En bestel voortaan jouw schepijs voor een eetbaar hoorntje in plaats van een bakje met een lepeltje.

8. Hiep hiep hoera, geen plastic party

Kinderfeestjes zijn leuk, maar helaas ook vaak bronnen van veel plastic afval. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om ook op feestjes duurzamer om te gaan met materialen. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare servies, bestek en rietjes in plaats van wegwerpplastic. Of maak zelf versieringen van papier of stof in plaats van ballonnen en plastic slingers. Organiseer activiteiten die het bewustzijn van de kinderen vergroten over de impact van plastic afval en laat ze zelf ook meedenken over duurzame alternatieven. Zo wordt het feest niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam!

9. Stralend schoon, zonder microplastics

Veel schoonmaakproducten en wasmiddelen bevatten microplastics die het water vervuilen en slecht zijn voor het milieu. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals schoonmaakmiddelen van Ecover, Seepje of Marcel’s Green Soap. Deze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en verpakt in milieuvriendelijke materialen. Een nog duurzamer alternatief is om zelf je eigen schoonmaakmiddelen maken door bijvoorbeeld azijn, citroen en baking soda te gebruiken. Zo maak je in een handomdraai allesreiniger of schuurmiddel. Laat je kinderen helpen bij het maken en gebruiken van deze natuurlijke schoonmaakmiddelen en maak er een leerzaam en duurzaam project van!

Lees ook: Wasstrips: 10 redenen om te kiezen voor dit duurzame wasmiddel zonder microplastics

10. Van plastic afval naar kunst

Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is het verlengen van de levensduur van producten, en dat kan door te recyclen en upcyclen. Het is belangrijk om je kinderen op jonge leeftijd al te leren wat recycling inhoudt en hoe het werkt. Leer ze bijvoorbeeld dat plastic afval gescheiden moet worden ingeleverd en dat dit materiaal opnieuw gebruikt kan worden voor nieuwe producten.

Maar upcyclen is minstens zo leuk en creatief! Ga samen met je kinderen naar buiten om creatief aan de slag te gaan met plastic (zwerf) afval. Door ze te laten zien hoeveel zwerfafval er ligt en er samen kunst van te maken, krijgt het afval een nieuwe functie en zullen ze minder snel iets weggooien. Laat je kinderen bijvoorbeeld een schilderij maken van stukjes plastic, of maak samen een windmobiel van plastic flesjes. Ook kun je oude plastic flessen omtoveren tot plantenbakjes, vogelvoeder of vogelhuisjes. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens ontzettend leuk om samen te doen. Wie weet ontdekken jullie wel een nieuwe hobby.

11) Bubbels zonder plastic

Als gezin nog meer plastic besparen en tegelijkertijd genieten van sprankelend bruiswater of je favoriete frisdrank? Dan is er een gemakkelijke oplossing: een SodaStream. Hiermee maak je van kraanwater verfrissend bruiswater, maar je kunt er ook verschillende smaken aan toevoegen om je eigen frisdrank te maken. Het grote voordeel is dat je de sterkte van de bubbels en de hoeveelheid suiker helemaal zelf kunt bepalen. Zo kan je gezin genieten van heerlijke frisdranken zonder dat er plastic flessen aan te pas komen.

Meer tips om minder plastic te gebruiken?

We hebben we een aantal leuke boeken gevonden die jou en je gezin kunnen helpen om minder plastic te gebruiken en meer duurzame keuzes te maken. Ook hebben we een paar leuke boeken gevonden om jouw kinderen hier meer over te leren.

Dit vind je misschien ook leuk