Home > Duurzaam wonen met kinderen > Stappenplan insectenhotel bouwen: een familieproject voor natuurliefhebbers!

Stappenplan insectenhotel bouwen: een familieproject voor natuurliefhebbers!

Hebben jullie genoten van onze vlucht in de wonderbaarlijke wereld van insectenhotels? Goed nieuws, we gaan een stap verder. Nu gaan we, samen met onze kleine bouwmeesters, onze handen uit de mouwen steken. We gaan een eigen insectenhotel bouwen! Dit project is perfect voor het hele gezin en laat je kinderen kennismaken met de natuur op een praktische, leuke en educatieve manier. Laten we aan de slag gaan!

Stap 1: Verzamel materialen

Laten we beginnen met een familie-uitstapje naar de natuur. We zijn op zoek naar verschillende soorten natuurlijke materialen die we kunnen gebruiken voor ons insectenhotel. Denk aan stro, dennenappels, bamboestokken, stukjes hout en losse takjes. Laat de kleintjes los en zie wat voor schatten ze kunnen vinden!

Stap 2: De structuur

Voor de structuur van ons insectenhotel kunnen we een oude houten kist of wijnkist gebruiken. Dit vormt de basis van ons hotel. Het moet stevig genoeg zijn om onze materialen te dragen en groot genoeg om verschillende soorten ‘kamers’ te creëren.

Stap 3: Kamers maken

Nu komt het echt creatieve deel. Verdeel de kist in verschillende secties – deze worden de ‘kamers’ van je hotel. Je kunt hiervoor kleinere houten blokjes of plankjes gebruiken.

Stap 4: Vullen maar!

De volgende stap is het leukste deel voor de kinderen – het vullen van de kamers! Denk eraan dat verschillende insecten verschillende voorkeuren hebben. Bamboestokjes en boorgaten in hout voor onze bijen, losse takjes en stro voor onze lieveheersbeestjes en verticale gleuven voor onze vlinders.

Stap 5: De afwerking

Eenmaal gevuld, moet je het insectenhotel ergens ophangen of plaatsen. Kies een rustige plek, bij voorkeur dicht bij bloemen en planten. Dit helpt de insecten naar je hotel te lokken.

Stap 6: Observeren en leren

Nu is het tijd om achterover te leunen en te observeren. Dit is een geweldige kans voor je kinderen om te leren over de natuur en om te zien hoe hun harde werk vruchten afwerpt. Wie weet, misschien wordt jullie hotel wel de hot-spot voor insecten in de buurt!

Het bouwen van een insectenhotel is meer dan alleen een leuke activiteit. Het is een kans om je kinderen te laten kennismaken met de wonderen van de natuur, en om samen waardevolle herinneringen te creëren. Veel plezier met bouwen en observeren!

Zie je het toch niet zitten om het helemaal zelf te bouwen? Dan kun je natuurlijk ook kijken bij een lokale tuincentrum of doe-het-zelfzaak, of online via Bol.com of Natuurmonumenten.

Lees ook: 10 geweldige DIY-projecten om samen met je kinderen de natuur te ontdekken

Dit vind je misschien ook leuk