Home > Duurzaam wonen met kinderen > Maak van je tuin een luxe resort voor insecten: alles over insectenhotels

Maak van je tuin een luxe resort voor insecten: alles over insectenhotels

Ben je klaar voor een nieuw familieproject dat niet alleen leuk, maar ook leerzaam is? Een project waarbij je zowel je handen vuil maakt als iets betekenisvols doet voor de natuur? Trek dan je tuinhandschoenen aan en doe met ons mee: we gaan een insectenhotel plaatsen. De incheckbalie voor kriebelbeestjes is geopend.

Insectenhotel: Wat is het?

Een insectenhotel, ook wel een bijenhotel of insectenkast genoemd, is een speciaal gecreëerde schuilplaats voor onze nuttige kleine vriendjes in de tuin. Het is een plek waar de insecten kunnen nestelen, overwinteren en gewoon even kunnen chillen. Elk ‘kamertje’ is aangepast aan de behoeften van verschillende insectensoorten. Denk aan lieveheersbeestjes, bijen, vlinders en nog veel meer. Deze kriebelende gasten helpen met het bestuiven van je planten en het in toom houden van plagen zoals bladluizen.

Waarom zijn insectenhotel nodig?

We weten het allemaal, insecten spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Ze zijn niet alleen belangrijke bestuivers, maar helpen ook bij het bestrijden van ongewenste tuinplagen. Bovendien zijn ze een belangrijke schakel in de biodiversiteit in Nederland. Als het slecht gaat met insecten, heeft dat uiteindelijk invloed op al het leven op aarde. Helaas is in de afgelopen 30 jaar bijna 75% van alle insecten verdwenen.

Dit komt doordat er ook op de woningmarkt voor insecten flink wat schaarste is. Niet omdat de woningen worden opgekocht door beleggers, maar omdat ze worden afgebroken en vervangen voor grote reuzenhuizen. Daarom is het bieden van een veilige haven in onze tuinen een kleine, maar significante stap die we kunnen zetten voor het behoud van deze kleine helden.

Door het bouwen van een insectenhotel help je de biodiversiteit in je eigen tuin te vergroten. Het is een mooie manier om je kinderen te betrekken bij de zorg voor onze planeet. Bovendien is het een fantastisch project om meer te leren over verschillende soorten insecten en hun rol in het ecosysteem.

Insectenhotel kopen of zelf maken?

Er zijn verschillende soorten insectenhotels op de markt, variërend in grootte, materiaal en ontwerp. Het kiezen van het juiste hotel hangt af van de soorten insecten die je wilt aantrekken. Maar wat is er leuker dan je eigen insectenhotel maken? Een DIY-insectenhotel is niet alleen een leuk weekendproject voor het hele gezin, maar geeft je ook de mogelijkheid om het specifiek aan te passen aan de insecten die je wilt aantrekken.

Hoe bouw je een insectenhotel?

Het bouwen van een insectenhotel is een geweldige kans om tijd door te brengen met de familie en kinderen te betrekken bij de zorg voor de natuur. Jonge kinderen kunnen helpen met het verzamelen van materialen, terwijl oudere kinderen kunnen helpen met het daadwerkelijke bouwen. Het is een leuke manier om hun nieuwsgierigheid te prikkelen en ze meer te leren over de natuur.

Er zijn vele manieren om een insectenhotel te maken, afhankelijk van de materialen die je hebt en de insecten die je wilt aantrekken. Een eenvoudige manier is om een houten kistje te vullen met natuurlijke materialen zoals stro, dennenappels, bamboestokken, stukken hout met gaatjes erin, en hooi. Elk materiaal trekt andere soorten insecten aan, dus variatie is key. Lees ons stappenplan om een insectenhotel te bouwen.

Lees ook: 10 geweldige DIY-projecten om samen met je kinderen de natuur te ontdekken

Insectenhotel kopen

Als het het zelf bouwen van een insectenhotel toch een iets moeilijker is dan je had verwacht, of als je tijd wat beperkt is, dan is er geen reden tot zorgen! Er zijn talloze plekken waar je een kant-en-klaar insectenhotel kunt kopen dat perfect zal zijn voor je tuin.

Je kunt bijvoorbeeld kijken bij een lokale tuincentrum of doe-het-zelfzaak, of online via Bol.com of Natuurmonumenten. Zij hebben vaak een breed assortiment aan insectenhotels in alle vormen en maten. Deze variëren van kleine, compacte hotels die perfect zijn voor bescheiden tuinen, tot grote, uitgebreide structuren die een heel scala aan insecten kunnen huisvesten.

Waar plaats je een insectenhotel?

De ideale plek voor een insectenhotel is een rustige, windvrije plaats met veel zonlicht. Bijen en vlinders houden bijvoorbeeld van warmte. Een plekje in de buurt van bloeiende planten is extra aantrekkelijk voor de beestjes. Je kunt een insectenhotel het best ophangen op een hoogte van 50 centimeter tot ongeveer 2 meter. Zorg er ook voor dat de opening niet richting het zuidwesten is in verband met de regeninslag.

Zodra je hotel klaar is, is het tijd om je kleine gasten te verwelkomen. Dit is een geweldige kans voor je kinderen om te observeren en te leren. Wie betrekt als eerste een kamer? Welke insecten lijken het meest op hun gemak? Het observeren van de bewoners van je insectenhotel kan een fascinerende bezigheid zijn voor het hele gezin.

Verplaats het hotel niet nadat het is opgehangen. De gasten genieten van een heerlijke overnachting en houden er niet van om te worden gestoord of wakker gemaakt te worden.

Wie verblijft waar?

Insectenhotels zijn even divers en fascinerend als de insecten zelf. Ze komen in alle soorten en maten, elk ontworpen met unieke ‘kamers’ voor verschillende soorten gasten. Sommige hotels zijn gespecialiseerd, gericht op één soort insect, terwijl de meeste een prachtig mozaïek van secties bevatten die meerdere soorten tegelijk verwelkomen.

Solitaire bijen

Ze zijn de liefhebbers van de buisjessecties in het insectenhotel. Hier kruipen ze naar binnen, leggen hun eitjes en creëren een gezellige broedkamer. Kijk niet verbaasd op als je ze druk ziet zoemen rond de buisjes – ze leggen namelijk meerdere eitjes in één buis.

Bekijk de leukste bijenhotels

bijenhotel

Vlinders

Vlinders kiezen voor de verticale spleten in een insectenhotel. Specifieke hotels voor vlinders noemen ze ook wel een vlinderkast. Deze rustige, beschutte plekken zijn perfect voor overwintering. Vlinders houden van een plekje dat veilig en warm is, dus die spleten vormen hun perfecte winterverblijf.

Bekijk de leukste vlinderhotels

Lieveheersbeestjes

Voor deze nuttige insecten zijn de horizontale gleuven in het insectenhotel de place to be (zie afbeelding hierboven). Als fervente bladluis-jagers houden ze van een goed nachtverblijf en een plek om te overwinteren. Je kunt wat takjes toevoegen aan de horizontale gleuven om ze extra grip te geven.

Bekijk de leukste hotels voor lieveheersbeestjes

Oorwormen, nog meer lieveheersbeestjes, torren, gaasvliegen en pissebedden

Voor deze veelzijdige groep zijn de compartimenten met natuurlijke vulstoffen hun ideale toevluchtsoord. Denk aan stro, leem of klei gemengd met potgrond, dennenappels en plantenresten.

Bekijk alle insectenhotels

De grand opening van je insectenhotel

Heb je eenmaal je insectenhotel geplaatst, dan is het tijd voor de grand opening. En het leukste? De eerste ‘gasten’ verwelkomen! Als de eerste gasten zijn gearriveerd, zal je tuin veranderen in een levendige plek vol bedrijvigheid. Zie je een bij die een kamer betrekt of een lieveheersbeestje dat rustig op het terras zit? Gefeliciteerd, jullie zijn nu de trotse eigenaar van een insectenresort!

Tijd voor leerzame avonturen

Het insectenhotel biedt een schat aan mogelijkheden voor leerzame avonturen. Kinderen kunnen een insectendagboek bijhouden, waarin ze noteren welke insecten ze zien, wat hun gedrag is en hoe het hotel verandert naarmate de seizoenen vorderen.

Een insectenhotel biedt namelijk het hele jaar door plezier. In de lente en zomer kunnen je kinderen kijken hoe druk de insecten zijn met het verzamelen van voedsel en het grootbrengen van hun jongen. In de herfst kunnen ze zien hoe de insecten zich klaarmaken voor de winter.

Daarnaast kunnen ze onderzoek doen naar verschillende soorten insecten om te leren wat hun behoeften en gewoontes zijn. Ze zullen ontdekken dat lieveheersbeestjes echte bladluis-jagers zijn, dat bijen fantastische bestuivers zijn en dat vlinders niet alleen mooi zijn, maar ook een belangrijke rol spelen in de natuur.

Het observeren van deze kleine wezens kan je kinderen een groot respect bijbrengen voor het leven in alle maten. Bovendien kunnen ze hiermee het hotel verbeteren en nog aantrekkelijker maken voor de bezoekers.

Grand Hotel Insectus is geopend

Kortom, een insectenhotel in je tuin is een win-win situatie. Het is goed voor de insecten en het milieu, het biedt kinderen een unieke kans om te leren over de natuur en het creëert prachtige familieherinneringen. Dus waar wachten jullie nog op? Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en de deuren van je allereerste insectenhotel te openen!

Lees ook: Gi-ga-groen: 11 tips om kinderen buiten te laten spelen in de natuur!

Foto: Tania Malréchauffé on Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk