Home > Duurzaam wonen met kinderen > Wasstrips: 10 redenen om te kiezen voor dit duurzame wasmiddel

Wasstrips: 10 redenen om te kiezen voor dit duurzame wasmiddel

Met een frisse blik op duurzaamheid kijken we vandaag naar een verrassend alternatief voor traditioneel wasmiddel: wasstrips. Misschien heb je ze al voorbij zien komen in de supermarkt? Deze dunne, lichte strookjes beloven je was net zo schoon te krijgen als je oude vertrouwde wasmiddel of poeder. Maar wat maakt ze zo speciaal, en waarom zou je hiervoor kiezen? Wij waren erg benieuwd en hebben dit onlangs getest. Inmiddels zijn wij groot fan en zijn we helemaal overgestapt op deze duurzame wasmiddeldoekjes. In dit artikel delen we waarom deze wasvellen een plekje in onze duurzame waskamer verdienen.

Wat zijn wasstrips?

Wasstrips zijn een innovatieve oplossing in de wereld van wasmiddelen. Ze staan ook wel bekend als wasvellen, waspapier, wasdoekjes, wasmiddeldoekjes of laundry sheets. Ze zien eruit als dunne, geconcentreerde lagen papier, die volledig oplossen in water tijdens het wassen. Omdat ze lichter zijn, minder ruimte innemen, en geen microplastics, schadelijke chemicaliën of overtollig water bevatten, hebben ze minder impact op het milieu in vergelijking met traditionele vloeibare of poeder wasmiddelen. Zo bieden wasstrips een milieuvriendelijker en duurzamer alternatief voor je wasroutine.

Wasmiddel in papiervorm

10 redenen om voor wasstrips te kiezen

1. Effectieve reiniging

Ondanks hun lichte gewicht en kleine formaat, zijn wasstrips ontworpen om je kleding net zo schoon te krijgen als traditionele wasmiddelen. Ze lossen gemakkelijk op in water, en hun reinigingskracht is vaak even effectief als bij gewone wasmiddelen. Bekijk de best geteste wasstrips.

2. Goedkoper

Dit is meestal het argument waar veel Nederlanders op aanslaan. Met wasstrips was je al voor zo’n € 0,18 cent per wasbeurt. Bij gewoon wasmiddel betaal je al snel minimaal het dubbele. En dat is dan nog zonder wasverzachter.

3. Minder afval

In plaats van de grote plastic flessen of enorme kartonnen dozen die vaak bij wasmiddelen worden gebruikt, komen wasvellen in een lichte, recyclebare verpakking. Dit draagt bij aan een vermindering van plastic afval, een van de grootste milieu-uitdagingen van onze tijd. Lees ook: 11 leuke manieren om samen met je kinderen plastic afval te verminderen

4. Plasticvrij

Veel reguliere wasmiddelen bevatten microplastics die na het wassen in het water belanden en uiteindelijk in onze oceanen terecht kunnen komen. Dit kan leiden tot ernstige milieuvervuiling. Wasmiddeldoekjes zijn vaak vrij van deze microplastics, waardoor ze veel milieuvriendelijker zijn.

5. Minder chemische vervuiling

Veel wasstrips zijn gemaakt met plantaardige en biologisch afbreekbare ingrediënten die minder belastend zijn voor het milieu. Ze bevatten geen fosfaten, parabenen, bleekmiddelen of kleurstoffen die in de leidingen was jouw wasmachine en vervolgens in waterwegen terecht kunnen komen.

6. Geen wasverzachter meer nodig

Heb je er ooit bij stilgestaan dat gewone wasverzachters niet alleen belastend zijn voor het milieu, maar ook de levensduur van je kleding kunnen verkorten? Met wasvellen heb je geen wasverzachter meer nodig! Door het verminderen van chemicaliën in wasstrips wordt jouw kleding van nature zachter? Dit is niet alleen duurzaam, maar dus ook nog eens goed voor je portemonnee.

7. Geen verspilling

Met wasdoekjes gebruik je precies de juiste hoeveelheid voor elke wasbeurt. Je kunt ze eenvoudig scheuren via een geperforeerde lijn, zodat je precies genoeg gebruikt voor de hoeveelheid wasgoed. Geen overdosering of verspilling meer omdat je per ongeluk te veel vloeibaar wasmiddel in de wasmachine hebt gegoten.

8. Gewichtsbesparing

Wasstrips wegen bijna niets, in tegenstelling tot de zware flessen vloeibaar wasmiddel of de grote dozen waspoeder. Doordat het enorm geconcentreerde formule is, kan het product (en de verpakking) veel kleiner blijven. Hierdoor is het bijna 90% lichter dan gewoon vloeibaar wasmiddel. Dit maakt het vervoer van wasvellen veel efficiënter en beter voor het milieu, omdat er minder CO2-uitstoot is bij het transport. Bovendien, geen rugpijn meer na het sjouwen van al die zware wasmiddelen.

Minder gewicht en ruimte bij wasstrips

9. Reisvriendelijk

Ga je op vakantie en wil je af en toe een wasje draaien? Doordat wasstrips tot 80% minder ruimte in beslag nemen dan gewoon wasmiddel, zijn wasstrips super gemakkelijk te vervoeren en nemen ze nauwelijks ruimte in beslag in je bagage.

10. Geschikt voor een gevoelige huid

Veel wasstrips zijn gemaakt zonder agressieve chemicaliën en zijn daardoor geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.

Wat zijn de best geteste wasstrips?

De website AlleWasmiddel heeft in 2023 een groot onderzoek uitgevoerd onder verschillende soorten wasstrips. Zij hebben witte katoenen T-shirts bevlekt met koffie, ketchup, wijn, bier en olijfolie. Vervolgens zijn de t-shirts één voor één gewassen met een wasstrip en een kort wasprogramma op 30 graden. De focus lag echt op het vergelijken van de reinigingskracht van de verschillende wasvellen onder gelijke omstandigheden.

Geteste wasstrips: Robijn, Brauzz, Cosmeau, Cosmeau Baby, Tru Earth, Liv+Linn, Wave, Second Nature, Briters, Zero Waste Club, Holistic Life, The Good Company, Zense, Hakuna Matata, Robijn White

Een korte samenvatting

Met ketchup en bier heeft geen enkele wasstrip problemen. Qua koffie en wijnvlekken zijn de wasresultaten per merk anders. Over het verwijderen van olievlekken konden geen uitspraken worden gedaan. Kijkend naar de algemene prestaties, zijn Cosmeau en Wave de beste presterende merken, met Liv+Linn als goede derde. Het babyproduct van Cosmeau scoorde beter dan hun reguliere wasvellen, maar was niet zo sterk in het verwijderen van wijnvlekken.

Mors je vaker wijn dan koffie, dan bieden de Robijn color wasdoekjes uitkomst. Merken als Brauzz, Zense, Natulim en Earth’s Eco scoren gemiddeld, met geen van de tests waarin ze echt uitblonken, maar ze presteerden ook niet slecht. Tru Earth en Second Nature vertoonden matige kwaliteit bij het aanpakken van zowel wijn als koffievlekken. Briters, Zero Waste Club en The Good Brand hadden moeite met het verwijderen van koffie, maar scoren gemiddeld bij wijn. Hakuna Matata bleek het minst effectief, maar wist wel ketchup en bier te verwijderen.

Gelukkig zal jouw wasgoed er normaal gesproken een stuk schoner uitkomen. Dit komt omdat een grotere lading kleding zorgt voor meer wrijving tussen de stoffen, wat bijdraagt aan een betere reiniging. En laten we niet vergeten dat je misschien op een hogere temperatuur wast dan 30 graden. Als je wordt geconfronteerd met vlekken zoals in hun test, zou een hogere temperatuur sowieso aan te raden zijn.

Welk merk wasvel het best bij jou past, hangt ook af van het soort vlekken die het meest te verwachten zijn binnen jouw gezin. Ook is de kans dat je op een dag wordt bekogeld met ketchup, wijn, bier en olijfolie waarschijnlijk vrij klein. En mocht dat toch een keer gebeuren, kun je daarvoor altijd nog wat normaal wasmiddel achter de hand houden.

Bekijk en vergelijk alle merken wasvellen

Hoe gebruik je wasstrips?

Eigenlijk is het wassen met wasstrips net zo eenvoudig als het gebruik van vloeibaar wasmiddel of waspoeder. Je scheurt de strip af langs een geperforeerde lijn en plaats op of onder je wasgoed of in de lade van je wasmachine. Vervolgens start je het gewenste programma en voilà, de was is weer heerlijk fris.

Hoe was je met wasstrips?

Conclusie

Wasstrips zijn een slimme, duurzame, en goedkopere keuze om duurzamer te wassen. Ze zijn niet alleen effectief in het schoon krijgen van je kleding, maar hebben ook een aanzienlijk kleinere impact op onze planeet. Het maken van de overstap naar wasstrips is een eenvoudige maar effectieve manier om onze dagelijkse routines milieuvriendelijker te maken. Dus waarom niet een keer wasstrips proberen in plaats van een conventioneel wasmiddel? Je zou aangenaam verrast kunnen zijn, net als dat wij dat waren!

Lees ook: Duurzaam wassen en drogen: hoe doe je dat in een druk gezin?

Dit vind je misschien ook leuk