Home > Duurzaam wonen met kinderen > De beste tips voor het organiseren van een duurzaam verjaardagsfeestje voor kinderen

De beste tips voor het organiseren van een duurzaam verjaardagsfeestje voor kinderen

Een verjaardagsfeestje organiseren voor je kind is altijd een feest, maar hoe maak je het ook duurzaam en verantwoord? In dit artikel delen we een aantal leuke en milieuvriendelijke tips om het volgende kinderfeestje om te toveren tot een groene happening. Laat die ballonnen maar knallen… uh, wacht, niet letterlijk natuurlijk!

Uitnodigingen zonder afval

In plaats van papieren uitnodigingen, kies je voor duurzame digitale uitnodigingen die je via e-mail of sociale media verstuurt. Zo bespaar je niet alleen papier, maar ook kosten en tijd.

Versiering met een groen tintje

Vervang traditionele feestdecoraties zoals ballonnen, confetti en plastic slingers door duurzame alternatieven. Denk aan herbruikbare stoffen slingers (ook leuk om zelf te knutselen van oude stoffen), papieren lampionnen en versiering gemaakt van gerecyclede materialen. Of maak samen met je kinderen een mooie krijtmuur met tekeningen en wensen.

Eten en drinken op een verantwoorde manier

Kies voor biologische en lokale ingrediënten voor de hapjes en drankjes. Maak bijvoorbeeld zelfgemaakte limonade en serveer groente- en fruitspiesjes. Gebruik herbruikbare bekers, borden, rietjes en bestek in plaats van plastic wegwerpvarianten.

Duurzaam vermaak

Beleef de leukste groene avonturen in de natuur. Denk aan een speurtocht in de natuur, een afval-opruim-estafette of een workshop waarbij de kinderen hun eigen duurzame knutselwerkjes maken. Ook leuk om samen naar een natuurspeeltuin te gaan (bijvoorbeeld die van OERRR) of leer voelen met je voeten op een blotevoetenpad

Groene geschenken

Moedig de gasten aan om duurzame cadeaus of tweedehands cadeaus te geven. Of organiseer een gezamenlijk cadeau waar alle kinderen aan bijdragen, zoals een groter speelgoeditem of een uitje naar een pretpark.

Duurzame traktaties

Vergeet niet om ook de uitdeelcadeautjes voor school of de opvang in een duurzaam jasje te steken. Ga voor gezonde, verantwoorde traktaties, zoals fruit, noten of zelfgemaakte energierepen. Of kies voor kleine, educatieve en milieuvriendelijke cadeautjes, zoals een mini-kleurboek met potloden van gerecycled materiaal, een zakje bloemzaadjes of een houten puzzeltje. Zo maak je niet alleen de jarige job blij, maar draag je ook bij aan een betere wereld voor alle kinderen.

Afvalvrije bedankjes

Maak je eigen duurzame zero waste goodiebags met herbruikbare of recyclebare verpakkingen. Vul ze met zelfgemaakte koekjes, zaadjes om te planten of kleine, milieuvriendelijke cadeautjes.

Conclusie

Met deze tips tover je het volgende verjaardagsfeestje om tot een onvergetelijke én duurzame dag. Zo laat je zien dat feestvieren en groen leven prima samengaan. Proost op een groene toekomst!

foto: Isabella Fischer – Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk