Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > Duurzaam trakteren: tips voor verantwoorde uitdeelcadeautjes

Duurzaam trakteren: tips voor verantwoorde uitdeelcadeautjes

Jouw kindje is alweer bijna jarig. En daar hoort natuurlijk ook een leuke traktatie op de kinderopvang of school. Of wellicht ben je op zoek naar leuke uitdeelcadeautjes voor een kinderfeestje? Hoe kies je een betaalbaar én duurzaam uitdeelcadeautje? Hier zijn enkele tips voor het maken van een bewustere keuze bij het trakteren met een goed gevoel!

1. Kies voor blijvende pret in plaats van wegwerpvermaak

Wanneer je een hele groep klasgenootjes van jouw kindje een cadeautje wilt geven, is het verleidelijk om te kiezen voor iets goedkoops en makkelijks. Vaak eindig je dan met een plastic prulletje dat na één speelbeurt al sneuvelt. Duurzaam? Niet echt. Die goedkope frutsels zijn misschien leuk voor even, maar verdwijnen meestal snel in de afvalbak.

Als je op zoek bent naar een duurzamer uitdeelcadeautje, denk dan na over de levensduur ervan. Vraag jezelf af: kan het cadeautje keer op keer gebruikt worden, zonder dat het sneuvelt of in de prullenbak belandt? Kan het cadeautje na een jaar nog steeds gebruikt worden? Is het een wegwerpitem, of kan het meerdere keren gebruikt worden zonder kapot te gaan?

2. Kies voor duurzame materialen

Bij het kiezen van uitdeelcadeautjes is het belangrijk om te letten op de materialen. Met een plastic prulletje is het speelplezier snel voorbij en vergroot je de plastic soep in de oceaan. Ga daarom voor herbruikbare en recyclebare opties, zoals klein houten speelgoed, karton of stof.

3. Geef ervaringen in plaats van spullen

In plaats van fysieke cadeautjes kun je ook kiezen voor ervaringen, zoals een speurtocht in het park, een. Ook een bon voor een ijsje bij de lokale ijsboer zal zeker worden gewaardeerd. Zo geef je de kinderen een onvergetelijke herinnering en verminder je de hoeveelheid speelgoed die uiteindelijk bij het afval terechtkomt.

4. Ga voor leerzame en creatieve cadeautjes

Duurzame uitdeelcadeautjes hoeven niet saai te zijn! Kies voor educatieve en creatieve opties, zoals leuke kleine uitdeelboekjes, mini-kleurboeken met potloden van gerecycled materiaal, DIY knutselsetjes of kleine plantjes die de kinderen zelf kunnen laten groeien. Zo stimuleer je hun creativiteit en leren ze spelenderwijs over duurzaamheid.

5. Tweedehands schatzoeken in de kringloop

Duurzame uitdeelcadeautjes hoeven niet altijd duur te zijn. Zoek binnen jouw budget naar de uitdeelcadeautjes die het langst meegaan en/of zijn gemaakt van duurzamere materialen. Bij kringloopwinkels vind je vaak een uitgebreide speelgoedafdeling. Neem de tijd om te zoeken naar tweedehands schatten, zoals een zak met speeldieren of autootjes, die je kunt verdelen onder de traktaties.

6. Originele fruittraktaties

Wanneer we denken aan traktaties op school, schieten ons meestal meteen cupcakes, taartjes en snoep te binnen. Maar waarom niet kiezen voor een gezondere én toch feestelijke optie? Laat je creativiteit de vrije loop en ga voor originele fruit traktaties!

Wat dacht je van vrolijke fruitspiesjes in een regenboog van kleuren? Snijd verschillende soorten fruit in hapklare stukjes en rijg ze aan een houten stokje. Een feestje voor het oog én de smaakpapillen! Of maak grappige gezichtjes van plakjes banaan, druiven en aardbeien voor een gezonde dosis vitamines en een glimlach op het gezicht van je kinderen.

Toch liever een cakeje op tafel? Kies dan voor mini cupcakes met een luchtige, suikervrije frosting. Zo kunnen de kleintjes toch genieten van een zoete traktatie, zonder dat het een suikerbom wordt.

Leuke duurzame uitdeelcadeautjes

 • Kleine uitdeelboekjes
 • Doe-het-zelf knutselpakketjes
 • Houten sleutelhangers
 • Linnen zakje met bloemzaden
 • Duurzame potloden of waskrijtjes
 • Kartonnen vouwbootjes
 • Mini-puzzel
 • Houten jojo’s
 • Houten autotjes
 • Houten Speelgoedfruit
 • Houten tol
 • Een klein plantje

Wil je nog meer tips voor een duurzaam verjaardagsfeestje voor je kinderen? Lees dan ons artikel over het organiseren van een milieuvriendelijk en onvergetelijk kinderfeestje.

foto: Brooke Lark – Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk