Home > Duurzaam Reizen & vakantie met kinderen > All Aboard: Duurzaam op avontuur met de trein en je gezin

All Aboard: Duurzaam op avontuur met de trein en je gezin

Als ouder wil je graag duurzame keuzes maken, ook als het gaat om vakantieplannen. Reizen met de trein is een milieuvriendelijke en leuke manier om samen met je gezin op avontuur te gaan. Natuurlijk is het best een uitdaging om met kinderen te treinen, over te stappen en je bestemming te bereiken. In dit artikel geven we je handige tips en tricks voor een duurzame treinvakantie zodat de reis een feestje wordt voor het hele gezin.

Waarom zou je duurzaam op vakantie moeten gaan?

Waarom met de trein op vakantie gaan?

Met de trein op vakantie gaan is niet alleen een ontspannen en comfortabele manier van reizen, maar ook een duurzame keuze. Volgens Milieu Centraal is een treinreis namelijk 7 tot 11 keer minder belastend dan een vliegreis. Daarnaast is het reizen met de trein ook een geweldige manier om samen te genieten van de prachtige landschappen en natuur onderweg. Geen last van files, tolwegen en drukke luchthavens, maar rustig achterover leunen en genieten van het uitzicht. Het is ook een geweldige manier om quality time door te brengen met je kinderen, want er zijn veel manieren om samen te spelen en plezier te hebben tijdens de reis. Ga dus gerust op avontuur en ‘enjoy the ride’!

Kies de juiste bestemming

Een duurzame treinvakantie begint met een goede voorbereiding. Kies daarom een bestemming die goed te bereiken is met de trein en waar ter plaatse goede treinverbindingen zijn. Zo hoef je geen auto te huren of te gebruiken en verminder je je CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er steeds meer landen waar treinreizen een goede optie is.

Denk bijvoorbeeld aan een vakantie naar Duitsland, Engeland, Frankrijk of Zwitserland. Deze landen hebben uitstekende treinverbindingen en het openbaar vervoer is goed geregeld. Bovendien zijn er vaak leuke en kindvriendelijke activiteiten te doen in de buurt van de treinstations, zoals een bezoek aan een pretpark, dierentuin of museum.

Zoek van tevoren uit welke stations het dichtst bij je vakantiebestemming liggen en hoe je vanaf daar verder kunt reizen. Vaak zijn er ook lokale treinpassen te koop waarmee je onbeperkt kunt reizen in een bepaalde regio. Dit kan voordelig zijn en geeft je de vrijheid om de omgeving te verkennen zonder afhankelijk te zijn van de auto.

Boek op tijd

Als je duurzaam en voordelig wilt reizen met de trein, is het belangrijk om op tijd je tickets te boeken. Lokale en regionale treinen hoef je meestal niet van tevoren te plannen, maar als je met hogesnelheids-, langeafstands- en slaaptreinen reist, is het verstandig om je reis van tevoren te plannen en tickets te boeken. Zo voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan en kun je optimaal gebruikmaken van de voordelige tarieven.

De goedkoopste tarieven zijn vaak beschikbaar vanaf drie maanden tot drie weken voor vertrek. Houd er wel rekening mee dat het per vervoerder en per treinsoort kan verschillen wanneer tickets beschikbaar komen en hoe de prijzen precies schommelen. Plan je reis daarom goed van tevoren en houd de verschillende aanbiedingen en kortingen in de gaten. Hieronder hebben we een aantal handige sites op een rijtje gezet.

  • Via NS International kun je treinreizen boeken naar 11 Europese landen.
  • De Deutsche Bahn en de app DB Navigator zijn handige en uitgebreide internationale treinplanners.
  • Op Rail Europe vind je algemene informatie over spoorwegen in verschillende landen.
  • Op Noord West Express. lees e meer over nachttreinen vanuit Nederland.
  • Bekijk via Interrail hoe je 33 landen kunt ontdekken met 1 pas. De app kun je ook zonder internet gebruiken.

Slim inpakken

Als jullie met de trein op vakantie gaan, is het belangrijk om goed na te denken over wat je allemaal mee wilt nemen. Reizen met de trein betekent namelijk dat je je bagage zelf moet meenemen en dat kan soms wat uitdagend zijn, vooral als je met jonge kinderen reist. Maar geen zorgen, met een beetje planning en slimme keuzes kan je het jezelf een stuk makkelijker maken.

Zorg er ten eerste voor dat je niet te veel meeneemt. Het is verleidelijk om alles wat je thuis ook hebt mee te nemen op vakantie, maar bedenk goed wat je echt nodig hebt en wat niet. Denk bijvoorbeeld aan kleding die je makkelijk kunt combineren, zodat je minder outfits hoeft mee te nemen. En vergeet niet dat je vaak ook ter plaatse nog kunt wassen.

Kies voor lichte koffers en tassen, want je moet deze tijdens het reizen makkelijk kunnen dragen en tillen. Een grote koffer kan lastig zijn op treinstations en in de trein zelf, vooral als je ook nog eens je kinderen en eventuele kinderwagen moet meenemen. En als je kinderen al wat ouder zijn, kunnen wellicht hun eigen leuke kinderkoffer meenemen. Dat scheelt jou weer flink wat tillen.

Wat betreft de spullen die je mee wilt nemen voor onderweg in de trein, is het verstandig om voor iedereen een rugzak mee te nemen. Zo kun je makkelijk snacks, drinken en andere benodigdheden meenemen. En jouw kinderen is het natuurlijk fantastisch om hun eigen boekjes en drinken in hun eigen kinderrugzak te dragen. En als je van plan bent om souvenirs of lokale producten mee terug te nemen, dan is het handig om daar van tevoren al rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je nog wat ruimte over hebt in je bagage of neem een extra opvouwbare tas mee die je op de terugweg kunt gebruiken.

Leuke activiteiten in de trein

De treinreis kan natuurlijk lang duren, vooral voor de kinderen. Gelukkig zijn er tijdens de treinreis genoeg leuke activiteiten te bedenken die je samen met je kinderen kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van spelletjes zoals ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, ‘Wie ben ik?, een potje kaarten of een leuk reisspel. Ook kun je samen een reisboekje maken met daarin foto’s, tekeningen en verhalen over jullie vakantie. Zo hebben jullie na de vakantie een leuke herinnering om terug te kijken.

Daarnaast kun je ook tijdens het reizen educatieve activiteiten doen met je kinderen. Neem bijvoorbeeld een kaart van de route mee en leer je kinderen over de verschillende landen en steden waar je doorheen reist. Een andere leuke activiteit is het maken van een reisquiz. Maak een lijst met vragen over de bestemming, de cultuur of de natuur waar jullie naartoe gaan en daag elkaar uit om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

Vergeet ook niet om tijdens de treinreis te genieten van het uitzicht en samen te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een boek of tijdschrift mee en lees voor aan je kinderen of laat hen zelf een boek lezen. Maak samen een puzzel of kleurplaat of luister naar jullie favoriete muziek of een luisterboek.

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom duurzaam reizen?
Waarom duurzaam reizen?

Met de snelheid waarin de aarde opwarmt, is duurzaamheid letterlijk een hot topic. Maar als het op reizen en vakanties aankomt, steken veel...