Home > Duurzaam Reizen & vakantie met kinderen > Fietsvakantie met kinderen: een duurzaam en actief avontuur

Fietsvakantie met kinderen: een duurzaam en actief avontuur

De vogels fluiten, de zon schijnt op je gezicht en de frisse lucht blaast door je haren terwijl de pedalen ritmisch ronddraaien. Wat is er nou mooier dan de wereld ontdekken op de fiets? Een fietsvakantie met kinderen, dat is pas een avontuur! Deze manier van reizen biedt een prachtige mix van buitenleven, actief bezig zijn, onvergetelijke gezinsmomenten, en is ook nog eens hartstikke duurzaam. Uiteraard heb je tijdens een fietsvakantie wel wat meer uitdagingen (zeker met jonge kinderen) dan wanneer je gewoon met de auto weggaat. Wij hebben het nog niet gedaan, maar dit staat op onze bucketlist voor wanneer de kinderen iets ouder zijn! In dit artikel zoeken we alvast uit wat je moet weten als je met de kinderen voor de eerste keer op fietsvakantie gaat.

De voordelen van een fietsvakantie met het gezin

Een fietsvakantie met het hele gezin biedt een schat aan voordelen, en niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt. Het is een kans om samen te bewegen, de wereld van dichtbij te bekijken en de band met de natuur te versterken. Ja, een fietsvakantie betekent een trager tempo, maar wie heeft er haast wanneer er zoveel te ontdekken valt langs de weg?

Bij fietsreizen draait het niet alleen om de bestemming, maar vooral om de reis. En wat is een betere manier om dat te doen dan met je favoriete medereizigers (als het goed is); je kinderen? Fietsen is een geweldige manier om actief bezig te zijn en tegelijkertijd quality time met het gezin door te brengen. Het is een avontuur op maat, zodat het past bij de leeftijd en het uithoudingsvermogen van jouw kinderen.

Onderweg kun je de natuur ontdekken tijdens de mooiste fietsroutes. Van schilderachtige kustlijnen tot glooiende heuvels en prachtige natuurparken. Bovendien geeft het reizen per fiets je de vrijheid om op eigen tempo (en die van je kinderen) de omgeving te verkennen. Het biedt de vrijheid om te stoppen wanneer en waar je maar wilt. Zie je een mooi park, een interessant museum, een leuk restaurantje of een lekker ijsje? Je kunt gewoon stoppen en even genieten de de benen tot rust laten komen.

En als kers op de taart is fietsen een enorm milieuvriendelijke en duurzame manier van reizen. Geen CO2-uitstoot, alleen de energie van je eigen benen en een dosis avontuurlijke geest. Je kinderen leren hierdoor ook het belang van duurzaamheid en respect voor de natuur.

Hoe wil je op reis?

Het plannen van een fietsvakantie kan net zo divers zijn als de paden die je onderweg kunt tegenkomen. Alles hangt af van wat het beste bij jou en je gezin past. Hou je van spontaniteit en het onbekende, of geef je de voorkeur aan een goed geplande route met vooraf geregelde accommodaties? Wil je alleen met je gezin op pad, of deel je de ervaring liever met andere gezinnen en hun kinderen? Zou je graag kamperen of toch liever in een comfortabel hotel slapen?

Individuele Fietsvakanties met je eigen gezin

Individuele fietsvakanties bieden een prachtige gelegenheid om echt op eigen tempo te reizen. Je kiest zelf wanneer je stopt, waar je eet, en welke route je neemt. Bovendien kan het een geweldige kans zijn om als gezin nog dichter bij elkaar te komen, samen uitdagingen aan te gaan en herinneringen te creëren. Maar wees gerust, zelfs bij individuele fietsvakanties hoef je niet alles zelf te doen. Veel reisorganisaties hebben vooraf uitgestippelde routes, regelen accommodaties en zorgen voor bagagevervoer. Zo kan je genieten van de vrijheid van een individuele vakantie, zonder de logistieke hoofdbrekens.

Fietsvakanties met een groep

Groepsfietsvakanties daarentegen bieden een extra dimensie van sociale interactie. Ze zijn ideaal als je kinderen graag nieuwe vriendjes maken en als je als ouder wat volwassen conversatie op prijs stelt. Met een groep fietsen betekent ook dat je altijd iemand hebt om routes, tips of ervaringen mee te delen. En laten we niet vergeten dat een groep ook een zekere veiligheid kan bieden, vooral op minder bekende of uitdagende routes.

Waar wil je overnachten?

Of je nu kiest voor een tent, een hotel of een appartement, er is altijd een optie die past bij jouw wensen qua comfort en budget. Kamperen kan een fantastische manier zijn om nog dichter bij de natuur te zijn, terwijl een hotel of appartement wat meer comfort en gemak kan bieden na een lange dag op de fiets. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ingerichte tent of glamping accommodatie als je wilt kamperen met een beetje luxe.

Het vervoer

Bij een fietsvakantie denk je wellicht dat je altijd thuis op de fiets stapt en zelf helemaal naar de bestemming moet fietsen. Is de uitdaging van een échte fietsvakantie voor jouw gezin nog iets te groot? Dat kunnen we goed begrijpen. Je kunt echter ook kiezen om delen van de reis te overbruggen met eigen vervoer, busvervoer of te kiezen voor een fietsvakantie met bagagevervoer.

Fietsvakantie met bagagevervoer

Een fietsvakantie met bagagevervoer is het toppunt van gemak en comfort op de fiets. Je fietst lekker licht, zonder de last van zware bagage (behalve je kinderen) die je moet meeslepen. In plaats daarvan wordt je bagage veilig en efficiënt vervoerd naar je volgende bestemming. Je kunt genieten van de dag, ontspannen en volop genieten van de omgeving, wetende dat al je spullen op je wachten als je aan het eind van de dag aankomt. Dit kan een echte game-changer zijn, vooral als je met kinderen reist.

Fietsvakantie met eigen vervoer

Een leuk alternatief voor een echte fietsvakantie is om met de (elektrische) auto te roadtrippen en jullie eigen fietsen mee te nemen op een goede duurzame fietsendrager voor gezinnen. Zo kun je toch met de kinderen op verschillende plekken rondfietsen, zonder dat jullie de grote afstanden trappend hoeven af te leggen. Bovendien heb je de ultieme vrijheid en flexibiliteit om je eigen pad te kiezen en op eigen tempo te reizen. Je bepaalt zelf wanneer je vertrekt, waar je stopt, en hoe ver je gaat.

Het stelt je in staat om spontaan te zijn, om te stoppen voor dat interessante uitkijkpunt, of om die leuke speeltuin een beetje langer te verkennen. Op deze manier kun je met jonge kinderen (en de fietsjes) ook wat makkelijker op fietsvakantie naar landen buiten de Benelux. Uiteraard kun je zo ook wat meer bagage en duurzaam speelgoed meenemen voor onderweg.

Fietsvakantie met busvervoer

Je kunt ook kiezen voor een fietsvakantie met busvervoer. Dit kan een ideale oplossing zijn als jullie graag grotere afstanden willen afleggen, of als je in een ronde wilt fietsen en terug wilt naar je startpunt zonder de hele route terug te hoeven fietsen. Met busvervoer kun je genieten van de beste fietsroutes, zonder je zorgen te maken over logistieke details. Het geeft jullie de mogelijkheid om nieuwe en spannende routes te ontdekken, zonder beperkingen. Deze busreizen zijn wel vaak in groepsverband.

Fietsvakantie combineren met de trein

Het combineren van fietsen met reizen per trein kan een slimme strategie zijn, vooral als je met kinderen reist. De trein kan helpen langere afstanden te overbruggen en geeft jullie ook de kans om even te rusten en te genieten van het landschap. Bovendien is het een geweldige manier om het gebruik van de auto te vermijden en zo bij te dragen aan een duurzame vakantie. De meeste treinen hebben speciale plekken voor fietsen, maar het is verstandig om van tevoren te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden. Met deze combinatie van fietsen en treinreizen kun je een groter gebied verkennen zonder dat je je continu zorgen hoeft te maken over vermoeide kinderbeentjes.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen mee op fietsvakantie?

Het mooie aan fietsvakanties is dat er eigenlijk geen leeftijdsbeperking is. Vanaf het moment dat je kleintjes ter wereld komen, kunnen ze deel uitmaken van jullie trappende avonturen. Natuurlijk vraagt elk levensstadium zijn eigen benadering. Ook de afstand die je kunt afleggen is afhankelijk van jouw kinderen. Kunnen ze zich uren vermaken, terwijl ze de wereld om hun aan zich voorbij laten gaan. Of willen ze bij elke speeltuin stoppen.

Een baby of peuter kun je eenvoudigweg in een fietskar achter je meenemen, perfect voor hun dutjes en veilig beschut. Hoe dan ook zal je jullie fietstocht moeten aanpassen aan het ritme van jouw kindje. Onthoud dat het ritme van je baby of peuter aanhouden de sleutel is tot een geslaagde fietsvakantie. Dus ruim voldoende tijd in om te eten, spelen en slapen. Maar naarmate ze groeien, verandert hun behoefte aan avontuur. Peuters en kleuters zullen snakken naar wat ren- en klautertijd, waardoor lange fietstochten misschien minder haalbaar worden.

Daarna komt de tijd dat ze zelf kunnen fietsen, een spannende fase! Dit vervult deels hun behoefte aan activiteiten, maar bereid je voor op kortere afstanden, aangezien hun energie snel kan opdrogen. Hoe ouder ze worden, hoe langer de tochten mogelijk zijn – mits ze plezier hebben, natuurlijk! En met tieners? Dat zal alles of niets zijn. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, zijn fietsvakanties met tieners net zo grenzeloos als hun energie.

Hoe ver kun je fietsen met kinderen? 

Op fietsvakantie met de kinderen is niet te vergelijken met de Tour de France; we zitten niet de hele dag in het zadel en jagen geen gele trui na. De haalbare fietsafstand per dag hangt heel erg af van het soort fiets waarmee je op pad gaat en de leeftijd en het uithoudingsvermogen van je kleintjes. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is een aspect dat we soms over het hoofd zien in onze vakantieplanning. Wees daarom voorbereid om je schema flexibel te houden en bereid je voor op ongeveer 50 kilometer fietsen per dag, met veel pauzes tussendoor. Die adempauzes geven de kinderen de tijd om hun energie weer op te laden en even lekker rond te rennen.

Een andere slimme strategie is om niet elke dag te fietsen. Overweeg om fietsdagen te combineren met vakantiedagen – bijvoorbeeld één dag fietsen, gevolgd door drie of vier dagen verblijven op dezelfde locatie. Op deze manier kunnen kinderen genieten van de omgeving en zich vermaken, terwijl jij ook even je ‘zitvlees’ rust geeft. En wie weet, misschien heb je eindelijk de tijd om dat boek uit te lezen waar je al zo lang naar uitkeek. Zo zie je maar, een fietsvakantie gaat niet alleen over het bereiken van de bestemming, maar ook over het genieten van de reis er naartoe!

Met welke fiets ga je op reis?

In principe kun je met vrijwel elke fiets op vakantie. Maar als je jezelf (en je kinderen) een klein beetje comfort gunt, of gewoon wat verder weg wilt fietsen, dan is een goede fiets essentieel. De fiets die je kiest, hangt sterk af van de leeftijd van je kinderen en het comfort dat je ze (en jezelf) gunt.

Een fietskar of (elektrische) bakfiets (0-4 jaar)

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld: een fietskar en de (elektrische) bakfiets. Dit is een veilige en handige keuze voor een fietsvakantie met kleine kindjes van 0 tot 4 jaar. Ze kunnen genieten van het landschap vanuit de overdekte bak, terwijl jij de pedalen bedient. En ja, je zult het zweet voelen! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een voor-of achterzitje als je jouw kindje iets dichterbij wilt hebben. Wij hebben zelf de Thule Coaster XT fietskar omdat dit een duurzame fietskar is die je eenvoudig kunt omtoveren tot wandelwagen.

Aanhangfiets of Follow-me tandem (3-7 jaar)

Zodra je kleintjes opgroeien, begint het verlangen om ‘zelf’ te fietsen te groeien, net als papa en mama. Voor de jonge avonturiers tussen de 3 en 7 jaar biedt een aanhangfiets of ‘Follow Me‘-methode een vleugje onafhankelijkheid. Ze kunnen hun eigen fiets berijden, maar met een beetje hulp van jou, veilig vastgemaakt aan jouw fiets. Wees je wel bewust van de beperkingen voor jouw kinderen, zoals langere tijd op het zadel zitten en verminderde bewegingsvrijheid.

Zelf fietsen (vanaf 6 jaar)

Als jouw kinderen oud genoeg zijn, vanaf een jaar of 5 à 6 ongeveer, is het voor hen het leukste om zelf te fietsen. Ze zijn klaar om de wereld te ontdekken op hun eigen fiets, misschien zelfs met hun eigen fietstas vol avonturenbenodigdheden. Fietsen naast mama en papa, stoppen bij elke uitnodigende speeltuin, en zich helemaal groot voelen. Daarbij is het wel belangrijk om de afstanden aan te passen op hun leeftijd en uithoudingsvermogen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Bij deze keuze staan functionaliteit, comfort en duurzaamheid voorop, en kun je het best kiezen voor een lichtgewicht vakantiefiets. Hieronder vind je merken waar je aan kunt denken.

  • Pyrobikes, een pionier in lichtgewicht kinderfietsen uit Duitsland, biedt kinderfietsen met grotere wielen voor een makkelijkere en comfortabelere rit. Daarnaast zijn ze zeer aanpasbaar, waardoor ze ideaal zijn voor langere reizen.
  • Frog Bikes uit Engeland hebben een sportieve houding en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen, perfect voor dagelijks gebruik of fietsvakanties.
  • Kona’s DEW-fietsen zijn vooral geliefd bij tieners, met een comfortabele rechtopstaande zithouding en veelzijdige aanpassingsopties.
  • KUbikes biedt veel keuzemogelijkheden en is zeer geschikt als lichtgewicht vakantiefiets.
  • Woom, het Oostenrijkse merk, heeft fietsen met een comfortabele rechtopstaande zithouding die zowel geschikt zijn voor dagelijks gebruik als voor fietsvakanties.
  • Het Britse merk Islabikes is de pionier in lichtgewicht kinderfietsen met een sportieve houding, en ze bieden een breed scala aan modellen, inclusief loopfietsen.
  • Kokua, bekend van de houten loopfietsen, biedt lichte fietsen met een lage instap en een uniek frame.

Praktische tips om je op weg te helpen

Een fietsvakantie met kinderen kan een prachtig avontuur zijn, maar ook een uitdaging. En zolang jouw kinderen het leuk vinden, blijft het voor jou ook leuk. Hier zijn nog enkele tips om je verder op weg te helpen :

  1. Kies de goede fietsuitrusting: Begin met een duurzame fiets en eventueel een Follow-me of fietskar voor de kleintjes. Zorg ook voor een goede bagagedrager op alle fietsen (bijvoorbeeld de Racktime Foldit fix – past op bijna alle kinderfietsen), zodat jullie allemaal handige fietstassen kunnen bevestigen om spullen mee te nemen (bijvoorbeeld van het merk Ortlieb of Vaude). Verder is een spatbord erg nuttig om vieze kleren te voorkomen.
  2. Pak slim in: Beperk het aantal spullen en kies voor compact en lichtgewicht materiaal, vooral als je wilt kamperen. Overweeg een iets grotere tent als je van plan bent om soms wat langer op één plek te overnachten. Wil je wel iets meer meenemen dat je per fiets kunt meezeulen, kies dan voor een fietsvakantie met bagagevervoer. Een uitgebreide paklijst vind je bijvoorbeeld bij ‘De Kleine Spaak‘.
  3. De juiste kleding kinderen die niet meefietsten hebben warmere kleding nodig. Kies kleding die gemakkelijk te wassen is, snel droogt en niet veel weegt. Daarnaast hoef je echt niet voor de gehele vakantie schone kleren mee te nemen. Je kunt meestal bij elke accommodatie wel even een wasje draaien. Overweeg tweedehands fietskleding en probeer het weer te verkopen als je kind eruit is gegroeid.
  4. Plan kindvriendelijke routes: Vermijd te steile routes en zoek naar routes met voldoende pitstops, bezienswaardigheden en kindvriendelijke accommodaties.
  5. Zorg voor voldoende pauzes: Neem de tijd en probeer niet zo snel mogelijk op de bestemming te komen. Wie de tijd neemt voor de reis en voor elkaar, voorkomt dat het een stressvolle race wordt. Neem daarom elke 1,5-2 uur even korte pauze. Dit houdt de kinderen energiek en voorkomt verveling.
  6. Zorg voor entertainment: Denk aan luisterboeken, liedjes of compact speelgoed zoals kleurpotloden, lego of reisspelletjes. Laat kinderen echter niet hun meest geliefde spullen meenemen, deze kunnen kwijtraken of beschadigen. Neem ook niet teveel mee, want de kinderen bedenken onderweg de leukste creatieve spellen met dingen die ze onderweg tegenkomen.
  7. Speel spelletjes onderweg: Laat kinderen de fietsknooppunten zoeken of speel ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’, bingo’, ‘woordslang’, of ‘wie ben ik’. Uiteraard kun je ook gewoon lekker samen liedjes zingen.
  8. Leg mooie momenten vast op de gevoelig plaat: Maak onderweg voldoende foto’s. Als je kind wat ouders is, is het ook leuk om ze zelf een oud mobieltje of fotocamera mee te geven om de vakantie vanuit hun eigen perspectief vast te leggen.
  9. Zorg voor gezonde snacks en voldoende drinken: Zorg voor herbruikbare waterflessen en lokale, gezonde snacks en etenswaren in een herbruikbare lunchbox. Ook kun je natuurlijk onderweg af en toe even bij een restaurantje, bakker of supermarkt stoppen om weer even bij te tanken.
  10. Bescherming tegen zon en regen: Goede regenpakken zijn essentieel voor als je naar gebieden met wisselvallig weer gaat fietsen. Ga je in hartje zomer of in een zonovergoten gebied fietsen, zorg dan dat je voldoende zonnebrand mee hebt. Als je met een bakfiets reist, zorg dan voor een goed regen- en zonnescherm.
  11. Volg de navigatie: Uiteraard kun je fietsen door de borden te volgen of zo en nu en dan de kaart uit je tas te halen. Maar je in deze tijd gebruik je waarschijnlijk ook de navigatie op een GPS of je smartphone. Zorg daarom voor een gps- of telefoonhouder voor je fiets zodat je niet verdwaalt.

Duurzame fietsvakanties in Nederland en Europa

Als je hebt besloten om met je kinderen een fietsvakantie te ondernemen, is waarschijnlijk de volgende vraag ‘waar gaat de reis naartoe’? Wat is het ideale land voor een fietsvakantie met de kinderen? Het is cruciaal dat je bestemming een aangename mix biedt van leuke bezienswaardigheden en aangename fietsroutes. Eindeloze, monotone wegen kunnen al snel leiden tot verveelde kleintjes. Tegelijkertijd kunnen te steile heuvels een zware uitdaging zijn, zeker als je met een fietskar rijdt of de kinderen zelf trappen. Gelukkig hoef je gelukkig niet ver weg om lekker te kunnen fietsen. Ons land is een fietsoase! Wil je liever naar het buitenland op vakantie, dan zijn er fantastische fietstochten in Europa te vinden, bijvoorbeeld naar België, Duitsland of Frankrijk. Je zult dan alleen wat verder moeten fietsen op op de bestemming aan te komen, of de lange afstand overbruggen met de trein of auto.

De mooiste fietsroutes in Nederland

Kijk niet verder dan onze eigen achtertuin! Nederland heeft natuurlijk een fietscultuur, uitgebreide fietsroutes en prachtige natuurgebieden. Verbaas jezelf eens door te kijken hoe ver je op de kaart kunt komen met een fietstocht van 50 km per dag. Denk aan de mooie fietsroutes in bossen op de Veluwe, over de heuvels in Zuid-Limburg, rond de Friese meren, of langs de Zeeuwse Kust. Ons uitgebreide fietsknooppuntennetwerk maakt het plannen van je route ook een fluitje van een cent. Dus laat die fietsbanden maar rollen en ga op avontuur in eigen land. Een fietsvakantie met kinderen in Nederland is een voortreffelijke keuze!

Een bezoek aan de Kennemerduinen biedt een heerlijke kans om in een adembenemend landschap zowel herten als Schotse hooglanders te spotten. Bepaal zelf de lengte van jullie route en plan tussendoor wat speeltijd in het bos of bij een ven. Klaar voor een verrassing? Houd je ogen open voor de ‘grote grazers’ die hier leven!

Wil je een fietsroute die het hart sneller doet kloppen? Probeer dan de speciale mountainbike route voor kinderen op de Veluwe. Met een parcours van 4,5 km over heuveltjes en door kuilen, brengt het gegarandeerd avontuur in jullie vakantie. Een korte route, maar je kunt het zo vaak fietsen als je wilt. Elk rondje is anders.

De Gelderse Vallei is een genot voor wat oudere kinderen. Fiets door dit prachtige gebied, langs beekjes en boerderijen, en maak een pitstop bij pannenkoekenhuis Hans en Grietje. Wat is er nu beter dan fietsen en pannenkoeken?

En als je in de buurt bent van de Sallandse heuvelrug, heb je een prachtige fietsroute voor kinderen. Ondanks dat het slechts 22km is, kun je er prima een dagje zoet zijn met een bezoek aan een natuurmuseum, de kinderboerderij en een overdekte speeltuin. En als je nog genoeg energie hebt, fiets je ook langs Avonturenpark Hellendoorn. En na afloop lekker overnachten op vakantiepark Mölke.

Verder kun je heerlijk fietsen op de prachtige Waddeneilanden, langs kust bij de Zuiderzeeroute of kustroute het Pieterpad bij de oostgrens van Nederland, of de Elfstedenfietsroute. Deze laatste is een fietsvariant van de legendarische schaatstocht en voert je langs 11 Friese steden.

Op zoek naar nog nog meer mooie fietsroutes met kinderen? Gebruik dan de routeplanner van de Fietsersbond, bekijk de LF-Icoonroutes op Nederlandfietsland, zoek op kinderfietsroute in de anwb.nl/eropuitapp, of bekijk nog 10 kindvriendelijke fietstochten op RouteYou.

Waar kun je een fietsvakantie boeken?

Vraag je je af waar je een kindvriendelijke fietsvakantie kunt boeken? Dat kan op meer plekken dan je misschien denkt! Er zijn diverse organisaties die erop gericht zijn om jou en je gezin een zorgeloze en avontuurlijke fietsvakantie te bieden. We hebben een paar mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

  • SNP Gezinsfietsvakanties biedt geweldige fietsavonturen voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Ze hebben fietszitjes, aanhangfietsen en zelfs stoere mountainbikes voor de wat oudere kinderen. Ze organiseren trektochten langs kindvriendelijke accommodaties, waarbij je vaak de keuze hebt tussen een dag fietsen en een dag rust of tijd voor een andere activiteit. Perfect voor als je op zoek bent naar een beetje afwisseling!
  • Bij Fietsrelax.nl vind je prachtige, kindvriendelijke fietsroutes door verschillende landen in Europa. Ze zorgen voor goede fietsroutes, bagagevervoer en indien nodig fietshuur. Na een dag fietsen kun je ontspannen in een fietsvriendelijk hotel of een comfortabel ingerichte tent. Een fietsvakantie met Fietsrelax.nl is een feest voor de hele familie!
  • Als je liever dicht bij huis blijft, kijk dan eens naar Fietsvakantie Groningen. Deze organisatie biedt geweldige familiefietsvakanties aan in Groningen, waar je kunt genieten van de rust, de ruimte en de prachtige natuur. En het beste van alles? Er is geen vermoeiend klimwerk nodig! In plaats daarvan kun je genieten van de mooie landschappen, leuke bezienswaardigheden onderweg en kortere fietsafstanden.
  • ANWB is een bekend gezicht als het gaat om reizen in Nederland, maar wist je dat ze ook fantastische fietsvakanties voor gezinnen in Europa organiseren? Hun routes zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en variëren van 20 km tot 45 km per dag. Fijn is dat fietsdagen meestal afgewisseld worden met een dag rust op de camping of in het hotel. Bovendien zorgen ze voor het vervoer van je bagage, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het meeslepen van zware tassen. Ze hebben ook fietskarren, aanhangfietsen en kinderzitjes beschikbaar, voor als de kinderen nog te klein zijn om zelf te fietsen. Zo kan iedereen op zijn eigen tempo meedoen!

Conclusie

Samengevat, een duurzame fietsvakantie is een fantastisch avontuur voor het hele gezin, dat niet alleen plezier en verbinding biedt, maar ook een kans om de natuurlijke schoonheid van onze planeet te waarderen en te beschermen. Het is jullie avontuur, dus jullie bepalen zelf de regels. Dus pak die kaart, zet de helmpjes op, en begin met het plannen van een onvergetelijke fietsvakantie! Gaan jullie de uitdaging aan?

Foto: Mark Stosberg on Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom duurzaam reizen?
Waarom duurzaam reizen?

Met de snelheid waarin de aarde opwarmt, is duurzaamheid letterlijk een hot topic. Maar als het op reizen en vakanties aankomt, steken veel...