Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > De beste duurzame loopfietsen voor kinderen van 1 tot 5 jaar

De beste duurzame loopfietsen voor kinderen van 1 tot 5 jaar

Een loopfiets is een geweldige manier voor kinderen om hun evenwicht te leren houden en hun coördinatie te verbeteren voordat ze op een echte fiets stappen. Loopfietsen zijn daarom ideaal voor kinderen tussen de 1,5 en 4 à 5 jaar oud. Bij de aankoop van een loopfiets voor je kind is het belangrijk dat de maat van de fiets past bij de leeftijd (en lengte) van jouw kleine dreumes, peuter of kleuter. Maar met zoveel verschillende opties kan het moeilijk zijn om te bepalen welke loopfiets het beste is voor jouw kind. In dit artikel bespreken we enkele populaire duurzame merken en modellen die passen bij de leeftijd van jouw kindje.

Waarom een loopfiets kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een loopfiets kunt kopen voor je kindje. Ten eerste is het een uitstekende manier om de balans en coördinatie van je kindje te verbeteren. Door te oefenen met een loopfiets leren ze hoe ze hun evenwicht kunnen bewaren en zich voort te bewegen op twee wielen. Daarom is dit een goede voorbereiding op het écht leren fietsen.

Daarnaast is het natuurlijk een leuke en actieve manier voor kinderen om zich te vermaken en buiten te spelen. Het geeft ze de vrijheid om de omgeving te ontdekken terwijl ze zich verplaatsen op hun eigen tempo. En omdat er veel modellen zijn die kunnen worden omgebouwd en kunnen meegroeien met hun leeftijd (4-in-1, 3-in-1 of 2-in-1 loopfietsen), is dit een duurzaam cadeautje waar veel plezier aan kan worden beleefd.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende soorten loopfietsen beschikbaar, elk geschikt voor een bepaalde leeftijdscategorie. Zo zijn er bijvoorbeeld loopfietsen met twee wielen, drie wielen, en zelfs met vier wielen. Het is belangrijk om een loopfiets te kiezen die past bij de leeftijd en vaardigheden van je kind.

Zo bieden driewielers en vierwielers extra stabiliteit en zijn daarom geschikt voor jongere kinderen. Loopfietsen met twee wielen juist meer uitdaging om balans te houden en zijn daarom geschikt voor oudere kinderen. Als je een loopfiets zoekt die kan meegroeien met jouw kindje, dan is het verstandig om te kijken naar een 4-in-1, 3-in-1 of 2-in-1 loopfiets.

Daarnaast is het goed om te letten op het materiaal van de loopfiets en de manier waarop het geproduceerd wordt. Heb je liever hout, staal of aluminium? Gelukkig zijn er veel verschillende duurzame merken loopfietsen beschikbaar, zoals Banwood, Wishbone, Trybike, Puky en Childhome.

Waar moet je op letten als je een loopfietsje koopt?


Loopfietsen vanaf 1 à 2 jaar

Voor deze leeftijdscategorie zijn loopfietsen met drie of vier wielen ideaal omdat ze meer stabiliteit bieden en helpen bij het ontwikkelen van het evenwichtsgevoel. Ook loopfietsen met een lage instap en een verstelbaar zadel zijn handig, zodat je dreumes gemakkelijk kan opstappen en de fiets kan meegroeien met jouw kindje. Daarnaast is het belangrijk dat de loopfiets niet te zwaar is, zodat ze de fiets zelfstandig kunnenn verplaatsen.

Kinderfeets Tiny Tot 2-in-1 loopfiets

Deze duurzame loopfiets is geschikt voor kindjes vanaf 1 jaar. Het is namelijk één van de kleinste loopfietsen op de markt. Zo kan jouw dreumes al rijdend de wereld ontdekken. De Tiny Tot 2-in-1 loopfiets is een driewieler die is om te bouwen tot een tweewieler.

Kinderfeets houten loopfiets driewieler bamboe
Kinderfeets 2-in-1 loopfiets – bekijk op bol.com

Bandits & Angels Smart bike 4-in-1 Classic

Met deze multifunctionele loopfiets van Bandits & Angels geef je een kindje vanaf ongeveer 1 jaar de mogelijkheid om hun eerste stappen te zetten richting een echte fiets. Het omkeerbare frame zorgt ervoor dat je kind lang kan genieten van deze fiets, zowel als driewieler als tweewieler.

Deze loopfiets van Bandits & Angels is verkrijgbaar in verschillende kleuren op bol.com.

Trixie Houten Loopfiets 4 Wielen

De schattige houten loopfietsjes van Trixie hebben 4 wielen en zijn er verschillende (dier)soorten. Van konijnen tot leeuwen en vossen. Jouw kleine dreumes gaat hier zeker van genieten.

Trixie houten loopfiets 4 wielen
Trixie houten loopfiets 4 wielen – bekijk op de Gele Flamingo

New Classic Toys Houten Loopfiets

Deze stoere vierwieler met luchtbanden van New Classic Toys is dankzij de zadelhoogte van slechts 24 centimer geschikt voor kleintjes als eerste loopfiets. Zo is jouw dreumes de ster op de weg.

Scoot and Ride Step Highwaykick 1

De Scoot and Ride Highwaykick 1 is een unieke loopfiets. Het is namelijk een loopfiets en step in één. Met de mogelijkheid om het fietsje om te bouwen, zal je kind gegarandeerd vele avonturen beleven. Het is geschikt voor kinderen van 82 tot 118 cm groot, dus van ongeveer 1 tot 5 jaar oud. De Highwaykick biedt evenwicht en kantelbeveiliging, waardoor je kindje stabiel en veilig kan rijden. Daarnaast heeft dit model ook nog eens ergonomische handgrepen en een verstelbare zithoogte en stuurhoogte.


Loopfietsen vanaf 2 à 3 jaar

Op deze leeftijd kunnen kinderen al beter hun balans houden en kunnen ze langzaam overstappen op een loopfiets met twee wielen. Daarbij is het belangrijk dat de fiets de juiste hoogte heeft, zodat jouw peuter goed bij de grond kan om zichzelf af te zetten. Ook is het aan te raden om een loopfiets te kiezen waarmee jouw kindje ook naar buiten kan.

Banwood Trike Driewieler

De Banwood Trike driewieler is een geweldige keuze voor ouders die op zoek zijn naar een duurzaam en retro loopfietsje voor hun kinderen. Met een gewicht van 5 kg is deze loopfiets gemakkelijk wel iets te zwaar voor kindjes jonger dan 2 jaar. Gelukkig kun je ze wel een handje helpen met de duwstang. Het frame is gemaakt van staal en het zitje is gemaakt van eikenhout met een zachte vegan lederen bekleding. De rubberen wielen en eikenhouten pedalen zorgen voor een soepele rit en de fiets is inclusief handige accessoires zoals een mandje, fietsbel en duwstang. De hoogte van het stuur is aanpasbaar van 45-50,5 cm en de zithoogte is 30 cm. Door de kwalitatieve afwerking en motorische stimulans is dit model een uitstekende keuze voor kinderen van 2-6 jaar oud.

De Banwood Trike driewieler is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Little Dutch Houten Loopscooter

Leuke houten loopscooter van het Nederlandse merk Little Dutch. Het zachte zadel is in 3 hoogtes verstelbaar: 31, 33 of 35 cm. Geschikt vanaf ongeveer 2 jaar.

Trybike Steel loopfiets 2-in-1

De Trybike Steel 2-in-1 is een duurzame, veelzijdige en veilige loopfiets. De Trybike steel kan worden omgebouwd van een driewieler naar een tweewieler. De Trybike kan eigenlijk al vanaf 15 maanden worden gebruikt tot ongeveer 6 jaar oud. Het frame is gemaakt van hoogwaardig staal en de zachte zitting is ergonomisch ontworpen om het comfort te vergroten. Bovendien zijn de wielen gemaakt van stevig rubber en hebben ze een uitstekende grip op elk terrein.

Bekijk de verschillende uitvoeringen van de Trybike steel 2-in-1 loopfiets

Bandit 2 in 1 Classic houten Loopfiets

Leuke houten loopfiets van Bandits and Angels. Dit model is ideaal voor kinderen vanaf 2 jaar dankzij het omkeerbare frame met 12 inch luchtbanden voor een soepele rit. Het zadel is verstelbaar in hoogte van 30 cm tot 43 cm, waardoor het meegroeit met je kindje.

Wishbone Bike 2-in-1 loopfiets

De Wishbone Bike is een geweldige meegroei-loopfiets die je kind jarenlang plezier zal geven. In combinatie met de ‘trike kit’ kan de loopfiets worden gebruikt als driewieler voor kinderen vanaf 1 jaar. Vervolgens kun je dit model eenvoudig ombouwen tot een stoere loopfiets voor kinderen vanaf 2 à 3 jaar. Wanneer je kind ongeveer 4 jaar is, draai je het frame om en is de loopfiets nog steeds geschikt om ook als 6-jarige mee te spelen. Deze loopfiets is zowel als original houten model verkrijgbaar en als recycled edition met 70% gerecyclede materialen.


Loopfietsen vanaf 3 à 4 jaar

De laatste ronde loopfietsen voordat ze zullen overstappen naar een echte fiets met trappers. Voor kinderen in deze leeftijdscategorie kan een loopfiets met een hoger stuur en een langer frame geschikt zijn, omdat ze dan rechter op kunnen zitten en meer stabiliteit hebben tijdens het rijden. Een fiets met luchtbanden is ook comfortabeler en helpt bij het absorberen van schokken op hobbelige oppervlakken. En dat is natuurlijk erg handig aangezien ze steeds vaker gaan buitenspelen.

Naast onderstaande fietsen, zijn veel van de eerdergenoemde 2-in-1 loopfietsen voor kinderen in een jongere leeftijdscategorie ook zeer geschikt voor kinderen vanaf 3 à 4 jaar. In dat geval zul je er waarschijnlijk alleen niet eerst een driewieler meer van maken.

Trybike Steel loopfiets

Steelt jouw peuter of kleuter de show met deze mooie tweewieler? Een uniek aspect van de Trybike is de control disk voor het achterwiel. Hiermee kun je de fiets nog lager of hoger zetten en kun je de wielbasis lager of korter maken. Op deze manier creëer je de perfecte instelling voor het niveau en de vaardigheden van je kleintje. De Trybike Steel Vintage is zelfs genomineerd voor de Baby Innovation Award. Dankzij het in hoogte verstelbare zadel, is deze loopfiets geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar oud tot een jaar of 5.

Little Dutch 12 inch loopfiets

Deze prachtige 12 inch loopfiets van Little Dutch heeft rubberen banden met een verstelbaar zadel, en is verkrijgbaar in verschillende kleuren

Veiligheid voorop

Ongeacht de leeftijd is het belangrijk om altijd een helm te dragen tijdens het rijden op een loopfiets, en om kinderen te begeleiden en te leren hoe ze veilig kunnen rijden.


Tip: liever tweedehands, huren of duurzaam nieuw speelgoed kopen?

Als ouder willen we graag ons steentje bijdragen aan een betere toekomst voor onze kinderen. Maar als het gaat om cadeautjes voor onze kinderen, wordt er vaak direct gekeken naar nieuw speelgoed. Gelukkig kun je tegenwoordig ook ontzettend veel tweedehands kopen, speelgoed huren en is veel nieuw speelgoed gemaakt van duurzame materialen. Wil je weten welke optie het best bij jou past, lees dan verder in dit artikel. En weet jij ook al waar je op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed?

Daarnaast hebben we het leukste speelgoed per leeftijdscategorie voor je op een rijtje gezet.

Dit vind je misschien ook leuk