Als we aan vakantie denken, denken we vaak aan zon, zee en strand, maar ook aan lange autoritten. Helaas hebben auto’s met een verbrandingsmotor een negatieve impact op het milieu, zoals luchtvervuiling en CO2-uitstoot. Gelukkig is er een groen alternatief: de elektrische auto!
Ondanks dat begin 2023 slechts zo’n 3,3% van het Nederlandse wagenpark elektrisch is, stijgt dit in snel tempo. Van alle nieuw verkochte auto’s is inmiddels 21% al uitstootvrij en vanaf 2025 moeten alle nieuw verkochte auto’s dat zijn.
Maar waarom zou je kiezen voor een elektrische auto voor je vakantie met jouw gezin? In dit artikel gaan we in op waarom een elektrische auto de ideale keuze kan zijn voor jouw volgende vakantie met de kinderen. Let’s go! Meer weten? Lees dan ook waarom iedereen duurzaam zou moeten reizen.
Voordelen van elektrisch rijden op vakantie
Geen CO2 uitstoot
Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een elektrische auto voor jullie volgende vakantie. Het belangrijkste is natuurlijk dat het milieuvriendelijker is dan rijden met traditionele auto’s. Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en verminderen daarmee de luchtvervuiling.
Goedkoop opladen
Naast het milieuvoordeel is het ook voor je portemonnee om te kiezen voor een vakantie met een elektrische auto. Het is vaak een stuk goedkoper om je accu volledig op te laden dan een benzine auto vol te tanken. Daarnaast kun je in het buitenland bij verschillende winkels, zoals de Lidl, Ikea of Aldi, terecht om zelfs gratis op te laden tijdens het boodschappen doen.
Meer comfort
Voor lange ritten is het comfort dat elektrisch rijden biedt ook erg fijn. Elektrische auto’s hebben een soepele rijervaring zonder de ronkende geluiden van een motor. Dit betekent minder stress en vermoeidheid voor de bestuurder en passagiers, wat natuurlijk erg prettig is als jullie met de auto op vakantie gaan.
De grootste bezwaren?
Op vakantie gaan met een elektrische auto lijkt voor veel mensen in eerste instantie misschien onpraktisch. Ze staan vaak nog te boek vanwege de beperkte actieradius, het tekort aan laadpalen en de lange laadtijd van de accu. Maar zijn die bezwaren terecht?
Beperkte actieradius
Hoever je met een elektrische auto kunt rijden zonder op te laden, hangt uiteraard af van de actieradius van de auto zelf. Maar ook jouw rijstijl, het weer en jouw gewenste niveau van comfort hebben grote invloed op het bereik. In het verleden hadden elektrische auto’s inderdaad een beperkte actieradius, maar tegenwoordig zijn er genoeg auto’s met een actieradius van meer dan 300 kilometer. Met onze Kia e-Niro redden wij het zelfs in de zomervakantie om bijna 450km te rijden zonder op te laden. En sommige nieuwe modellen elektrische auto’s kunnen zelfs nog verder.
Als je deze actieradius wilt behalen, zul je echter wel anders moeten rijden dan je misschien gewend bent. Continu 130 rijden zorgt er namelijk voor dat je een stuk minder verder zult komen, maar wanneer je tussen de 100 en 110 rijdt, werkt de accu het meest optimaal. Probeer ook zoveel mogelijk op cruise control te rijden en laat de auto uitrollen in plaats van te remmen. Door regeneratief te remmen, laad je de accu namelijk weer iets op.
Daarnaast maakt het seizoen waarin je op vakantie gaat ook veel uit voor de afstand die je in één ruk kunt afleggen. In de winter zorgt de kou er namelijk voor dat de accu een stuk sneller leeg gaat dan in de zomer. Daarbij speelt het natuurlijk ook een grote rol of je de verwarming of airco op standje maximaal hebt staan.
Tot slot wordt het bereik van een elektrische auto beïnvloedt door het gewicht van de auto. Hoe meer spullen jullie dus op vakantie meenemen, hoe minder ver je kunt rijden. Zorg dus dat je niet meer meeneemt dan nodig.
Beperkt aantal laadpalen
Daarnaast zijn er ook geregeld berichte over laadstress op vakantie en files bij snelladers. In Nederland hebben we de luxe van de hoogste dekkingsgraad qua oplaadpunten in heel Europa. Met zo’n 120.000 laadpalen en 4.200 publieke snelladers, kun je altijd wel ergens terecht op te laden. In het buitenland is de keuze dus wel een stuk beperkter.
Als je naar de hele EU als geheel kijkt, staan zijn daar inmiddels bijna 500.000 oplaadpunten, waarvan 57.000 snelladers. Dit is vooral in Noordwest-Europa trouwens, maar ook op andere plekken groeit het gestaag. Bovendien heeft de Europese Unie hard onlangs een plan ingediend om voor eind 2027 veel meer elektrische laadpalen aan te bieden. Tegen die tijd moet er langs snelwegen ten minsten elke 60 kilometer een laadpaal staan.
Wij zijn zelf inmiddels meerdere keren met de elektrische auto op vakantie gegaan. Eigenlijk hebben we daarbij nooit problemen gehad om ergens op te laden, ondanks dat we hier wel bang voor waren gemaakt. Natuurlijk maakt het wel uit of je op zwarte zaterdag gaat rijden of op een doordeweekse dag in de april gaat rijden. Wat uiteraard wel helpt is van te voren even goed kijken waar de handige laadpunten langs jouw route staan. Mocht het dan ergens onverhoopt toch druk zijn, kun je altijd doorrijden naar het volgende laadpunt.
De belangrijkste tip die we je hierbij kunnen geven is ‘heb geen haast, het is vakantie’. Probeer de reis ook echt als onderdeel te zien van jullie vakantie, in plaats van zo snel mogelijk naar de eindbestemming te willen racen. Zoek daarom naar laadplekken waar je bijvoorbeeld even lekker kunt lunchen, of waar een speeltuintje is voor de kinderen.
Opladen duurt lang
Wanneer je op vakantie gaat met een elektrische auto, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer op weg zijn na het opladen. Hoewel je niet zo snel bent in vergelijking met tanken bij een normaal pompstation, kun je na een pitstop bij een snellader vrij snel weer door. Bij een snellader kan de laadtijd namelijk flink worden verminderd. Een snellader kan namelijk veel meer vermogen leveren dan een gewone laadpaal, waardoor de batterij van de auto veel sneller opgeladen kan worden. Maar niet alle elektrische auto’s zijn geschikt zijn voor het gebruik van een snellader. Sommige modellen kunnen namelijk niet het maximale vermogen aan dat door een snellader geleverd wordt.
Daarnaast is het ook goed om te weten dat de laadtijd afhankelijk is van het huidige batterij niveau van de auto. Hoe leger de batterij is, hoe sneller deze opgeladen kan worden. Het is daarom verstandig om pas naar een snellader te gaan als je accu minder dan 20% vol is. Maar hoe leger, hoe beter.
Een andere belangrijke factor is de temperatuur van de batterij. Bij koud weer kan het langer duren voordat de batterij volledig is opgeladen. Ook de temperatuur van de laadpaal kan invloed hebben op de laadtijd. Bij een te hoge temperatuur kan de laadsnelheid afnemen.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat de laadsnelheid afneemt naarmate de batterij voller wordt. Wanneer de batterij bijna vol is, duurt het opladen langer omdat de lader het vermogen moet verminderen om de batterij te beschermen. Vergelijk het met een glas die je onder de kraan met water vult. Hoe voller het glas, hoe meer je de toevoer van water moet dichtdraaien.
Bij de meeste snelladers is het daarom slim om te stoppen met laden wanneer de batterij voor ongeveer 80% is opgeladen. Op die manier ben je snel weer op weg, terwijl je toch voldoende actieradius hebt om je volgende bestemming of laadpunt te bereiken.
Tips voor het plannen van een elektrische autovakantie
Wanneer je besluit om met een elektrische auto op vakantie te gaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Met deze handige tips wordt het plannen van je elektrische vakantie een stuk makkelijker.
- Kies een bestemming met voldoende laadmogelijkheden: voordat je een bestemming kiest, is het belangrijk om te controleren of er voldoende laadmogelijkheden in de buurt beschikbaar zijn. Gelukkig kun je hier bij veel reisaanbieder hierop filteren en wordt het steeds vaker aangegeven of er laadpalen beschikbaar zijn bij hotels of campings zelf.
- Plan je route vooraf: maak gebruik van handige apps en websites om je te helpen een efficiënte route uit te stippelen en de laadpalen onderweg en op de bestemming te bekijken. Zelf gebruiken wij graag ChargeMap, Plugsurfing of de routeplanner van de ANWB hiervoor. Hier kun je ook jouw type elektrische auto selecteren, zodat er rekening wordt gehouden met de actieradius.
- Maak gebruik van slimme laadstrategieën en -tijden: combineer je laadmomenten met een momentje om even te ontspannen, de benen te strekken of even te lunchen. Overweeg ook om op de bestemming te laden tijdens daluren, wanneer stroom goedkoper is. Ook is het handig om je auto ‘s nachts op te laden, zodat je de volgende ochtend met een volle accu kunt vertrekken.
- Zorg voor de benodigde laadpassen: zorg dat je vooraf weet of jouw laadpassen ook werken in andere Europese landen voor je vertrekt. Ook kan het zinvol om een extra laadpas te bestellen van het land van bestemming. Zo weet je zeker dat je ook kunt laden.
Huur een elektrische auto
Heb je zelf geen elektrische auto, overweeg er dan één te huren voor de vakantie. Je kunt op verschillende locaties gemakkelijk een elektrische auto huren. Zoek online naar de beste aanbiedingen en zorg ervoor dat je de auto tijdig reserveert. Zo ben je verzekerd van een duurzame en comfortabele reis.
Bekijk ook onze andere tips voor een duurzame vakantie, of overweeg eens een fietsvakantie met kinderen.