Home > Duurzaam eten & drinken met kinderen > Duurzame maaltijdboxen: oplossing voor een druk gezinsleven of een aanslag op jouw foodprint?

Duurzame maaltijdboxen: oplossing voor een druk gezinsleven of een aanslag op jouw foodprint?

We kennen het allemaal: na een lange dag werken kom je thuis, en dan moet je nog nadenken over wat je gaat koken en de boodschappen doen. Maar wat als je deze zorgen uit handen kon geven en tegelijkertijd een duurzame keuze maakte?

‘Duurzame maaltijdboxen’ zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Ze beloven gezonde, gevarieerde maaltijden met ingrediënten die bij je thuis worden bezorgd, inclusief recepten. Maar zijn deze boxen écht zo duurzaam als ze beweren?

Maaltijdboxen en duurzaamheid: een complexe relatie

Bij het gebruik van vooraf samengestelde maaltijdboxen, heb je als consument minder controle over de oorsprong en samenstelling van de ingrediënten. Hierdoor kunnen er producten in de box zitten die van ver komen of die niet milieuvriendelijk geteeld zijn. Bovendien worden de maaltijdboxen vaak verpakt en thuisbezorgd, wat eveneens het milieu belast. Toch is het verhaal niet zo zwart-wit.

Tegenwoordig streven veel maaltijdboxbedrijven naar een duurzamere bedrijfsvoering. Zo werken ze aan elektrisch vervoer, verminderen ze verpakkingsmateriaal en bieden ze vegetarische of veganistische opties aan. We zetten 7 ‘duurzame’ maaltijdboxen voor je op een rij.

1. HelloFresh

HelloFresh is een internationale speler op het gebied van maaltijdboxen en is ook in Nederland actief. Dit is misschien wel de meest bekende aanbieder van maaltijdboxen. Hoewel het bedrijf zich niet specifiek richt op duurzaamheid, nemen ze wel initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo werken ze samen met gecertificeerde leveranciers, reduceren ze voedselverspilling door precieze porties en streven ze naar 100% recyclebare verpakkingen. Ook nemen ze bijvoorbeeld lege dozen bij de volgende bestelling weer mee. Toch is er nog ruimte voor verbetering op het gebied van duurzaamheid. Zo leveren ze bijvoorbeeld slechts 60% van hun boxen met elektrische wagentjes. Ook worden producten nog relatief vaak in plastic verpakkingen geleverd.

Bekijk de boxen van HelloFresh (vanaf €68,99 voor 4 personen)

Hellofresh

2. Marley Spoon

Marley Spoon is een andere internationale maaltijdboxaanbieder die ook in Nederland actief is. Het bedrijf zet zich in voor duurzaamheid door samen te werken met lokale boeren, het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten en het minimaliseren van voedselverspilling. Marley Spoon biedt ook vegetarische en veganistische opties aan en maakt gebruik van gerecyclede en recyclebare verpakkingen. Hierdoor wordt hun ecologische voetafdruk verlaagd, maar er zijn nog steeds stappen die gezet kunnen worden om hun duurzaamheid verder te verhogen.

Bekijk de boxen van Marley Spoon (vanaf €74,99 voor 4 personen)


3. Boerschappen

Boerschappen is een Nederlandse aanbieder van maaltijdboxen die zich sterk richt op duurzaamheid. Ze werken uitsluitend samen met lokale boeren en leveranciers, waardoor ze de voedselketen verkorten en de CO2-uitstoot verminderen. Je ontvangt dus iedere week super verse boodschappen rechtstreeks van de boer. Bovendien zijn alle producten in hun maaltijdboxen biologisch en seizoensgebonden. Boerschappen gebruikt ook minimale verpakkingen om afval te verminderen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Bekijk de boxen van Boerschappen (vanaf €53,45 voor 4 personen)


4. De Krat x Crisp

De Krat is een Nederlandse aanbieder van duurzame maaltijdboxen. Ze zetten zich in voor duurzaamheid en het bevorderen van de lokale voedselketen. Ze werken samen met lokale boeren, gebruiken seizoensgebonden en biologische ingrediënten en minimaliseren voedselverspilling door nauwkeurige porties. Begin 2023 is De Krat overgenomen door Crisp, waardoor je eventueel ook nog andere boodschappen kunt toevoegen aan je Krat bestelling. De Krat is een solide optie voor wie op zoek is naar een duurzame maaltijdbox met een lokale focus.

Bekijk de boxen van De Krat (vanaf €66,99 voor 4 personen)


5. Ekomenu

Ekomenu is een biologische en duurzame maaltijdboxaanbieder in Nederland, die zich volledig richt op het aanbieden van verantwoorde en gezonde maaltijden. Voorheen werkte deze aanbieder onder de naam van Willem & Drees. Alle producten in hun maaltijdboxen zijn 100% biologisch, en het bedrijf werkt nauw samen met lokale boeren en leveranciers. Ekomenu biedt ook speciale dieetboxen aan, zoals veganistisch, voor zwangere vrouwen, koolhydraatarm en glutenvrij. Bovendien streeft het bedrijf ernaar om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken en de CO2-uitstoot te compenseren. Ekomenu is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, biologische en gepersonaliseerde maaltijdbox.

Bekijk de boxen van Ekomenu (vanaf €66,75 voor 4 personen)


6. Dinnerly

Dinnerly is een relatieve nieuwkomer op de Nederlandse markt, maar heeft al snel een naam gemaakt door betaalbare maaltijdboxen aan te bieden. Ieder recept bestaat uit maximaal 6 ingrediënten, waardoor de box een stuk goedkoper is. Het label Dinnerly valt onder de internationale maaltijdaanbieder Marley Spoon. Ze werken samen met lokale leveranciers en kiezen voor seizoensgebonden ingrediënten. Daarnaast maakt Dinnerly gebruik van digitale receptenkaarten om papierafval te verminderen.

Hoewel hun duurzaamheidsinspanningen nog niet zo ver gaan als sommige andere aanbieders op deze lijst, is Dinnerly een goede optie voor diegenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke en enigszins duurzame maaltijdbox.

Bekijk de boxen van Dinnerly (vanaf €57,19 voor 4 personen)


7. Green Chef

Naast de bekende duurzame maaltijdboxaanbieders in Nederland, is er nog een andere interessante optie: Green Chef. Deze aanbieder zet zich volledig in voor een duurzame en milieubewuste bedrijfsvoering, zonder concessies te doen aan smaak en gemak. Green Chef werkt nauw samen met lokale boeren en leveranciers om de meest verse en seizoensgebonden ingrediënten in hun maaltijdboxen te verwerken. Zo steunen ze de lokale economie en beperken ze de CO2-uitstoot die gepaard gaat met internationaal transport. Bovendien zetten ze sterk in op biologische en verantwoorde teelt, wat de impact op het milieu minimaliseert.

Met een ruim aanbod aan vegetarische en veganistische opties, maakt Green Chef het gemakkelijk om te kiezen voor een duurzame maaltijd. Daarnaast bieden ze verschillende boxen aan die passen bij uiteenlopende voedingsbehoeften en voorkeuren en diëten. Zo is er voor ieder wat wils.

Bekijk de boxen van Green Chef (vanaf €84,99 voor 4 personen)

Green Chef maaltijdbox

Conclusie

De keuze voor een duurzame maaltijdbox is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en prioriteiten. Aanbieders zoals Boerschappen, De Krat, Ekomenu en Green Chef richten zich sterk op duurzaamheid en lokale productie, terwijl HelloFresh en Marley Spoon internationale spelers zijn met een grotere focus op gemak en diversiteit. Dinnerly is een goede optie voor wie op zoek is naar een betaalbare en enigszins duurzame maaltijdbox. Door te kiezen voor duurzame maaltijdboxen draag je bij aan een betere toekomst voor onze planeet en geniet je tegelijkertijd van heerlijke, gezonde maaltijden. Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.