Home > Duurzaam wonen met kinderen > Duurzaam wassen en drogen: hoe doe je dat in een druk gezin?

Duurzaam wassen en drogen: hoe doe je dat in een druk gezin?

Kleine wasje, grote wasjes. Stop ze in de wasmachine. Laat de wasmachine maar draaien! Maar wacht even… hoe zit het met de duurzaamheid? Wassen en drogen zijn natuurlijk essentieel in een huishouden, zeker in een gezin met kleine kinderen, waar de kleren sneller vies worden dan de wasmachine kan draaien. In dit artikel geven we je tips om je wasroutine groener te maken. Met een paar eenvoudige aanpassingen aan je was- en droogroutine kun je gelukkig echt een verschil maken. Dus zet de wasmachine open en duik met ons in de wereld van duurzaam wassen en drogen!

1. Kies voor een duurzame wasmachine en wasdroger

De belangrijkste stap om te zorgen dat je écht duurzaam kunt wassen, is door te investeren in een energiezuinige wasmachine en wasdroger. Maar wat houdt dat precies in? En waar let je op bij de aanschaf?

Bij het streven naar duurzaam wassen is de keuze voor een energiezuinige wasmachine en wasdroger cruciaal. Apparaten met energielabels A-20%, A-10%, of A zijn ontworpen om minimaal stroom en water te verbruiken. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op je energierekening. Enkele merken, waaronder AEG, Bosch, Miele en Samsung, bieden wasmachines en -drogers aan die aan deze normen voldoen. Een A-20% label kan je zelfs tot € 360,- besparen over de gemiddelde levensduur van de machine.

Het is ook een goed idee om voor een wasmachine met een hoger vulgewicht te kiezen, bijvoorbeeld 9 of 10 kilogram. Je kunt zo meer was in één keer doen, wat ook energie bespaart. Dankzij de beladingssensor hoef je niet bang te zijn dat je te veel energie verbruikt als de trommel niet helemaal vol is.

2. Wassen op 30 graden

Wassen op lagere temperaturen is een win-win voor zowel je kleding, je portemonnee en het milieu. Dankzij de geavanceerde technologie van onze hedendaagse wasmachines, is het mogelijk om prima resultaten te behalen bij lagere temperaturen. Dit is niet alleen energie-efficiënt, maar het helpt ook om je kleding langer in topvorm te houden. Als je het op de centen afrekent, dan laat het NIBUD zien dat een wasbeurt op 90 graden je €1,67 kost, terwijl je voor een was op 30 graden maar €0,93 kwijt bent. Dat tikt aardig aan als je bedenkt hoeveel wasjes je draait in een gezin. Dus, terwijl je bezig bent met die duurzame wasrituelen, waarom ontdek je dan niet ook de groene voordelen van wasstrips?

3. Wassen op de eco-stand

Door te wassen op de ecostand (eco 40-60), gebruikt je wasmachine minder water en energie. Volgens de Consumentenbond scheelt het vooral tientallen liters water per wasbeurt, en bespaar je zo’n € 8,- per 100 wasbeurten aan energie. En maak je geen zorgen, je kleding wordt nog steeds heerlijk fris. Zo kun je van een schone was genieten én een schoner geweten. Het nadeel is alleen dat dit wasprogramma meestal een stuk langer duurt.

4. Minder vaak wassen

Sta eens even stil en vraag jezelf af: moeten die kleren écht nu gewassen worden? Met kids in huis lijkt het soms alsof er een onophoudelijke stroom aan was is. Het lijkt soms een onmogelijke opgave. Je draait je om en er zit weer een vlek op een shirtje of broek. Maar laten we eerlijk zijn, niet alles hoeft direct in de wasmachine na één keer dragen (behalve ondergoed natuurlijk!). Natuurlijk, als je kind van top tot teen onder de modder zit, gaat die kleren linea recta de wasmachine in. Maar dat shirtje waar een klein vlekje op zit of die broek met een beetje zand op de knieën Die kunnen meestal nog prima een dagje mee. Wees wat strenger voor de wasmand en je zult merken dat je minder vaak hoeft te wassen.

5. Ga voor een volle wasmachine

Ken je dat beeld van een eenzaam shirtje die rondjes draait in een enorme wastrommel? Zoals je begrijpt, is dat een echte energieverspiller. Het klinkt misschien logisch, maar het is iets wat we vaak vergeten: een volle trommel is een blije trommel. Waarom? Simpelweg omdat je veel meer was tegelijk schoon krijgt, en daardoor minder wasbeurten nodig hebt. Dat bespaart water, energie, en – niet onbelangrijk – jouw kostbare tijd.

Weeg de droge was bijvoorbeeld eens af om te kijken hoeveel kilo je in de wasmachine stopt, of kijk of je nog een vuist op de vast kan leggen. Pas dan zit de trommel vol genoeg. Let op: zorg er wel voor dat je de trommel niet té vol stopt. Je kleding moet genoeg ruimte hebben om te bewegen, anders komt het er meer gekreukt uit dan je lief is.

6. Wassen op de eco-stand

Door te wassen op de ecostand, gebruikt je wasmachine minder water en energie. Volgens de Consumentenbond scheelt het vooral tientallen liters water per wasbeurt, en bespaar je zo’n € 8,- per 100 wasbeurten aan energie. En maak je geen zorgen, je kleding wordt nog steeds heerlijk fris. Zo kun je van een schone was genieten én een schoner geweten. Het nadeel is alleen dat dit wasprogramma meestal een stuk langer duurt.

7. Tijd is geld: vergeet het korte wasprogramma

Een kort wasprogramma draaien? Dat lijkt met kinderen misschien een uitkomst als je de kleren snel weer schoon wilt hebben. Maar vergis je niet, hierdoor is het energieverbruik (en de stroomkosten) per kilo was een stuk hoger, doordat je de trommel niet mag volladen.

8. Beperk het gebruik van de wasdroger

Een wasdroger is voor een jong gezin natuurlijk erg handig, maar ook een enorme energieverbruiker. Gelukkig is er een goed alternatief: een duurzaam wasrek. Je was drogen aan een wasrek is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart ook op de energierekening. Volgens het NIBUD zijn de kosten per droogbeurt namelijk zo’n € 1,95! Zet het wasrek op een zonnige plek of bij open raam, zodat de was nog sneller droogt. En in de zomer hang je het lekker buiten in de tuin aan een droogmolen.

Nu kan dit voor ouders met jonge kinderen een uitdaging zijn. De was lijkt soms eindeloos en het snelle gemak van de droger is verleidelijk. Maar met een beetje planning en organisatie is het te doen. Probeer een plek in huis (of buiten als het weer het toelaat) te vinden waar je een wasrek kunt neerzetten. Was ‘s avonds, zodat de kleding ‘s nachts kan drogen, klaar om de volgende dag op te vouwen.

Heb je echt haast en moet je de droger gebruiken? Zorg dan dat je de lading zo goed mogelijk centrifugeert in de wasmachine om de droogtijd te verminderen. En onthoud, niet alles hoeft in de droger – ondergoed, sokken en handdoeken drogen snel en gemakkelijk op een rekje. Bovendien is het erg nuttig om droogballen te gebruiken om de droogtijd te verkoren. Ze helpen namelijk om de luchtstroom in de droger te verbeteren, waardoor je kleding sneller droogt.

Vergeet ook niet om de droger regelmatig schoon te maken. Een volle stoffilter zorgt ervoor dat de droger harder moet werken en dus meer energie verbruikt. Maak na elke lading het filter schoon voor maximale efficiëntie.

9. Kies voor duurzame wasmiddelen

Wist je dat er naast traditioneel wasmiddel duurzame alternatieven bestaan om je kleding weer fris en schoon te krijgen?

Eco wasmiddelen

Voor een echt duurzame wasroutine zijn er tal van ecologische wasmiddelen beschikbaar. Merken zoals Seepje, Ecover, Sonett, en Marcel’s Green Soap zetten zich in voor groene waspraktijken, met plantaardige ingrediënten, recyclebare verpakkingen en biologische formules.

Wasstrips

Wasstrips, ook wel bekend als wasvellen, waspapier of wasdoekjes, zijn een frisse wind in de wereld van wasmiddelen. Denk aan flinterdunne blaadjes papier, boordevol waskracht, die helemaal oplossen in het waswater. Ze zijn lichtgewicht, nemen nauwelijks plek in, en je vindt er geen microplastics, nare chemicaliën of overbodig water in terug. En dat maakt ze een stuk vriendelijker voor Moeder Aarde dan hun vloeibare of poeder tegenhangers. Kortom, wasstrips zijn een groen alternatief dat je wasroutine duurzaam en milieubewust maakt

Lees ook: Wasstrips: 10 redenen om te kiezen voor dit duurzame wasmiddel

Wasnoten (of de schillen daarvan)

Of wat dacht je van wasnoten? Dit zijn de schillen van de vruchten van de zeepnotenboom en ze bevatten van nature saponine, een stof die als een natuurlijk wasmiddel werkt als het in contact komt met water. Ze zijn 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar en je kunt ze composteren als je klaar bent. Een bekend voorbeeld zijn de superschillen van Seepje.

Wasballen

Een ander duurzaam alternatief is het gebruik van wasballen. Deze ballen vol zitten met keramische balletjes die de pH-waarde van het water verhogen, waardoor vuil makkelijker loskomt van je kleding. Ze zijn herbruikbaar, waardoor je minder verpakkingen in je prullenbak zult vinden.

Zelf wasmiddel maken

Als je echt de duurzame wasroute wilt inslaan en je creativiteit wilt ontketenen, dan is zelf wasmiddel maken misschien wel iets voor jou. Zelfgemaakt wasmiddel is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook zacht voor je portemonnee en ontzettend eenvoudig om te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, zoals pure zeep, soda en eventueel wat etherische oliën voor een lekker geurtje. De natuur in een fles, rechtstreeks in je wasmachine! Zelf je wasmiddel maken betekent dat je volledige controle hebt over wat er in je product gaat, en dat je de plastic flessen en potjes die vaak met gekochte wasmiddelen komen, kunt vermijden. Dus, waarom zou je het niet eens proberen?

10. Vermijd het gebruik van wasverzachters.

Heb je al eens stilgestaan bij wat er in die fles wasverzachter zit die je was zo lekker zacht maakt? Het lijkt misschien een onschuldige helper in de strijd tegen stugge handdoeken en statische kleding, maar de waarheid is iets minder rooskleurig. De meeste wasverzachters zitten namelijk vol met chemicaliën en synthetische geurstoffen die niet alleen belastend zijn voor het milieu, maar ook allergische reacties kunnen veroorzaken bij gevoelige huidtypes.

Bovendien kunnen deze stoffen de vezels van je kleding aantasten, waardoor ze sneller slijten. En laten we eerlijk zijn, we willen allemaal dat onze favoriete trui of die perfect passende jeans zo lang mogelijk meegaat, toch? Daarbij komt nog dat wasverzachter simpelweg overbodig is als je kiest voor een milieuvriendelijk wasmiddel zoals wasstrips, die je was op een natuurlijke manier zacht en fris maken. Dus, waarom zou je onnodige, schadelijke stoffen gebruiken als het ook zonder kan?

Conclusie

Na een duik in de wereld van duurzaam wassen en drogen, is het tijd om de wasmachine dicht te klappen en de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Het is duidelijk dat een groene wasroutine in een gezin niet alleen haalbaar is, maar ook aanzienlijke voordelen biedt voor zowel je portemonnee als de planeet. Of het nu gaat om de overstap naar energiezuinige apparaten, het kiezen voor duurzame wasmiddelen of het maken van bewuste keuzes zoals minder wassen en het vermijden van wasverzachter, elke stap telt. We hebben allemaal de kracht om onze huishoudens groener te maken, en het begint met iets zo eenvoudigs als onze wasroutine. Laten we het dus groen houden, voor ons gezin en voor de wereld. Laten we blijven draaien, maar dan wel duurzaam!

Dit vind je misschien ook leuk