Home > Duurzaam opvoeden > 10x originele tips om voedselverspilling tegen te gaan met kinderen

10x originele tips om voedselverspilling tegen te gaan met kinderen

Ben je klaar om samen met je kids de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling? In dit artikel delen we 10 creatieve en speelse tips om op een leuke manier bewustwording te creëren en samen met je kinderen actief voedselverspilling tegen te gaan. Deze tips maken het niet alleen makkelijker om minder voedsel te verspillen, maar ook nog eens supergezellig en leerzaam! Dus trek die keukenschorten maar aan en maak je klaar voor een smakelijk groen avontuur.

1. Koken en leren: het droomteam

Betrek je kinderen bij het koken alsof ze je sous-chefs zijn en leg uit waar de ingrediënten vandaan komen. Laat ze helpen bij het snijden van groenten (onder toezicht, natuurlijk, we willen geen afgehakte vingers) en vertel ze over het belang van het gebruiken van alle delen van het voedsel. Zo leren ze spelenderwijs voedselverspilling te voorkomen en wie weet, heb je straks een echte keukenprins(es) in huis!

Zijn ze nog te jong om écht te helpen? Laat ze dan alvast oefenen in hun eigen houten speelgoedkeukentje.

2. Portiegroottes: de goudlokje-methode

Leer je kinderen over de juiste portiegroottes en laat ze zelf opscheppen. Hierdoor leren ze beter in te schatten hoeveel ze echt nodig hebben en wordt er minder voedsel verspild. Niet te veel, niet te weinig, maar precies goed, net als bij Goudlokje! Overweeg ook om te kiezen voor een duurzame maaltijdbox om beter afgemeten porties te kopen, zodat je minder hoeft weg te gooien.

3. Kliekjes: het ultieme feestmaal

Verander kliekjes in een nieuw gerecht! Laat je kinderen meedenken over wat ze kunnen maken met de restjes in de koelkast. Dit stimuleert hun creativiteit en zorgt ervoor dat ze bewust worden van het hergebruiken van voedsel. Wie weet wat voor culinaire hoogstandjes jullie samen kunnen bedenken!

4. Kookwedstrijd: keukenpret gegarandeerd

Organiseer een kookwedstrijd met je kinderen, waarbij het doel is om een gerecht te maken met zoveel mogelijk restjes en kliekjes. Zo leren ze op een speelse manier om creatief om te gaan met voedsel en voedselverspilling te voorkomen. Bonus: je hoeft zelf niet te koken en wie weet ontdekken jullie samen nieuwe lievelingsgerechten!

5. Voedselavontuur: op ontdekkingsreis in de keuken

Maak samen met je kinderen een voedselkalender, waarbij jullie elke week een nieuw seizoensgebonden ingrediënt uitkiezen om mee te koken. Zo leren ze meer over de herkomst en het seizoen van verschillende producten en het belang van lokaal en seizoensgebonden eten. Vergeet niet om leuke foto’s te maken van jullie voedselavonturen!

6. Koop lokaal

Bezoek samen met je kinderen boerenmarkten en lokale winkels. Leg uit waarom het belangrijk is om lokaal en seizoensgebonden voedsel te kopen en hoe dit kan bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. De hippe plek om te zien en gezien te worden, én ook nog eens goed voor het milieu.

7. Maak samen een boodschappenlijstje

Leer je kinderen het belang van plannen en het maken van een boodschappenlijstje om impulsaankopen en overbodige producten te voorkomen.

8. Geef een lunchtrommel mee naar school

Zeg maar dag tegen saaie lunches! Geef je kinderen herbruikbare lunchtrommels en snackdoosjes mee naar school. Met handige compartimenten en lekvrije designs blijft hun lunch langer vers en aantrekkelijk. Zo voorkom je onnodig verpakkingsafval en wordt er minder voedsel weggegooid. Bekijk lunchboxen voor kinderen op bol.com.

9. Composteer samen: groene vingers in actie

Start samen met je kinderen een composthoop of -bak in de tuin of op het balkon. Leg uit hoe compostering werkt en waarom het goed is voor de natuur. Zo krijgen ze een beter begrip van de voedselkringloop en kunnen ze op verjaardagsfeestjes opscheppen over hun groene vingers!

10. Lees boekjes over voedselverspilling

Zoek kinderboeken over het onderwerp en lees ze samen om de bewustwording rondom voedselverspilling op een leuke en educatieve manier te vergroten. Bespreek na afloop ook wat jullie zelf willen toepassen in jullie gezin.

Bekijk leuke kinderboeken over voedselverspilling en duurzaamheid

Dit vind je misschien ook leuk