Home > Duurzaam opvoeden > Groene superhelden in de dop: hoe leer je kinderen duurzaam leven

Groene superhelden in de dop: hoe leer je kinderen duurzaam leven

Duurzaam leven is een hot topic, en terecht! Het is belangrijk om onze planeet te koesteren en zuinig om te gaan met onze natuurlijke hulpbronnen. Maar hoe breng je deze boodschap over op je kinderen, zonder dat het voelt als een saaie les? In dit artikel geven we een paar handige en vooral leuke tips om jouw kroost op een speelse manier bij te brengen wat duurzaam leven inhoudt.

1. Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren het meeste van wat ze om zich heen zien. Dus als jij je best doet om duurzame keuzes te maken, zullen je kinderen dat ook als normaal beschouwen. Laat ze bijvoorbeeld zien hoe je afval scheidt, plastic afval vermindert, energie bespaart en minder water gebruikt.

2. Betrek ze bij het huishouden

Laat je kinderen helpen met duurzame klusjes, zoals groenteafval naar de composthoop brengen, de moestuin onderhouden of de wasstrips in de wasmachine stoppen en vervolgens de was ophangen. Zo leren ze spelenderwijs hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.

3. Lees samen boeken over duurzaamheid

Er zijn talloze leuke (voorlees)boeken over duurzaamheid en het milieu. Lees samen over de avonturen van milieuhelden, zodat je kinderen op een speelse manier in aanraking komen met het onderwerp.

Bekijk leuke kinderboeken over duurzaamheid

4. Ga op avontuur in de natuur

Moedig je kinderen aan om de natuur te verkennen. Leer hen de waarde van de natuur kennen door samen buiten te spelen, te wandelen en te fietsen. Organiseer uitstapjes naar de natuurgebieden, zoals een boswandeling, een middagje struinen over het strand, spelen in een natuurspeeltuin (bijvoorbeeld die van OERRR), zonder schoenen naar een blotevoetenpad of een bezoek aan een lokale (kinder)boerderij. Het is ook leuk om dit te combineren met activiteiten zoals een speurtocht in de natuur, waarbij je kinderen leren over het belang van biodiversiteit en afval opruimen. Zo leren je kinderen de natuur kennen, waarderen en beschermen.

5. Maak duurzaamheid leuk en creatief

Organiseer knutselmiddagen met gerecyclede materialen, zoals lege melkpakken, wc-rollen en oude kranten. Of laat je kinderen zien hoe ze kapotte spullen kunnen repareren of oude kleding kunnen upcyclen. Laat je kinderen hun fantasie de vrije loop laten en zo ontdekken dat je met ‘afval’ nog heel veel leuks kunt maken!

6. Bespreek het belang van delen en hergebruiken

Creëer bewustzijn over de levenscyclus van spullen. Leer je kinderen dat het niet altijd nodig is om nieuwe spullen te kopen. Stimuleer ze om speelgoed, kleding en boeken te delen met vriendjes en vriendinnetjes of koop samen tweedehands items.

7. Stimuleer duurzaam speelgoed en cadeaus

Geef je kinderen duurzaam speelgoed. Er is ontzettend veel leuk houten speelgoed. Of kies voor tweedehands items. Maak ook verjaardagen en feestdagen duurzamer door bijvoorbeeld een gezamenlijk cadeau te geven of het vieren van een ‘zero waste’ feestje.

8. Betrek ze bij duurzaam eten

Laat je kinderen zien waar hun voedsel vandaan komt en hoe ze duurzame keuzes kunnen maken. Ga samen naar de lokale markt, leer ze over seizoensgroenten en fruit, en betrek ze bij het koken van vegetarische maaltijden.

Lees ook: Maaltijdboxen: een duurzame oplossing voor een druk gezinsleven of een aanslag op jouw foodprint?

9. Geef ze verantwoordelijkheid

Laat je kinderen zorg dragen voor een (klein) stukje van de wereld, bijvoorbeeld door ze verantwoordelijk te maken voor het verzorgen van een plant, een huisdier of het onderhouden van een stukje tuin. Zo leren ze het belang van zorg en aandacht voor de natuur en hun omgeving.

Conclusie

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te leren over duurzaamheid en het belang van zorg voor de planeet. Met deze tips maak je het onderwerp leuk en toegankelijk, en wie weet worden jouw kinderen straks echte milieuambassadeurs!

foto: tk – unsplash.com

Dit vind je misschien ook leuk