Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > 10 tips voor duurzaam speelgoed en cadeaus voor een kind van 3 jaar

10 tips voor duurzaam speelgoed en cadeaus voor een kind van 3 jaar

Gefeliciteerd! Je kindje wordt binnenkort alweer 3 jaar oud. Een belangrijke mijlpaal die natuurlijk gevierd moet worden. Maar wat geef je als cadeau? Je wilt iets geven waar jouw peuter blij mee is, maar ook iets wat duurzaam en verantwoord is. Om je een handje te helpen, hebben wij 10 duurzame cadeautips verzameld die perfect zijn voor de verjaardag van driejarige jongens en meisjes. Oke.. het zijn er iets meer dan 10 geworden maar er is ook zo ongelofelijk veel leuk duurzaam speelgoed voor peuters! Van creatief speelgoed tot loopfietsen en actief open ended binnenspeelgoed, er is voor ieder kindje wat wils.

Onze 10 cadeautips voor een kind van 3 jaar (in willekeurige volgorde):

  1. Geef een leuke activiteit samen
  2. Bouw- en constructiespeelgoed
  3. Actief Open Ended speelgoed
  4. Knutselspullen en creatief speelgoed
  5. Gezelschapsspelletjes voor peuters
  6. Een leuke duurzame puzzel
  7. Boekjes zijn altijd goed
  8. Rollenspel- en imitatiespeelgoed
  9. Speelgoedtent of tipi
  10. Buitenspeelgoed

De speelgoedkast wordt hierdoor echter wel steeds voller. En familie of vrienden willen ook graag een cadeau geven. Overweeg daarom om gezamenlijk één groot en duur(der) cadeau te geven in plaats van héél veel losse kleine cadeautjes. Hierdoor kun je een duurzaam cadeau van betere kwaliteit kopen, dat langer meegaat en waar meer verantwoorde materialen in zijn gebruikt.

Meer inspiratie nodig? Bekijk ook onze duurzame cadeautips voor een peuter van 2 jaar, of onze suggesties voor een kleuter van 4 jaar.

Ontwikkeling van een kind van 3 jaar

De ontwikkeling van jouw peuter gaat razendsnel. Als je terugkijkt op wat jouw kindje het afgelopen jaar heeft geleerd, zul je zien wat een enorme ontwikkelingssprong het heeft gemaakt. Inmiddels zijn ze de hele dag in beweging en kunnen ze goed lopen en rennen, gaat het praten steeds vlotter en beter verstaanbaar, en worden ze (hopelijk) snel zindelijk.

Hun fijne motoriek ontwikkelt zich snel, waardoor ze kunnen tekenen, verven, knutselen, knippen en puzzelen. Daarnaast worden sociale vaardigheden steeds belangrijker, waardoor ze beter kunnen spelen met andere kinderen, leren delen en samenwerken. Gelukkig is de ‘peuterpubertijd’ alweer halverwege en zegt jouw kindje steeds vaker ‘ja’ tegen nieuwe dingen. Doordat ze weer wat ouder zijn, hebben ze minder slaapjes nodig en kunnen jullie steeds vaker op pad om de buitenwereld te ontdekken.

Een kindje van 3 jaar kan dus wel wat meer uitdaging gebruiken in hun spel. Bovendien breekt volgend jaar de kleuterfase aan en gaan ze alweer naar school. Daarom is het goed om hen met het juiste speelgoed te ondersteunen in hun ontwikkeling. Educatief speelgoed is ideaal om hun creativiteit, probleemoplossende vaardigheden en motoriek te stimuleren. Je kunt denken aan puzzels, bouwsets, leuke boeken en spellen die het leren en spelen combineren. En het beste van alles is dat ze zich geen moment zullen vervelen!


1) Geef jouw peuter een onvergetelijke ervaring

Voor een verjaardagscadeau hoef je natuurlijk niet altijd een fysiek cadeau te geven. Hoe leuk is het om samen met jouw peuter een activiteit te ondernemen en een gedeelde herinnering op te bouwen. Een gezellig dagje uit met papa of mama zal bovendien goed zijn voor jullie band. Geef ze een kaartje voor een kindervoorstelling in het theater (bij ons waren de voorstellingen van Bumba, Juf Roos en Pieter Konijn een groot succes!), ga naar een geschikt pretpark voor peuters (bijv. de Efteling, Plopsaland, Julianatoren, Toverland of Tivoli ), bezoek de dierentuin of het Dolfinarium, dans samen bij een concert van de favoriete artiest van jouw kindje, of ga naar een leuk kindermuseum.

Een nadeel van deze activiteiten, is dat er meestal wel een flink prijskaartje hangt aan dit soort activiteiten. Jouw peuter zal het echter net zo leuk vinden om samen naar een natuurspeeltuin te gaan (je kunt bijvoorbeeld een lidmaatschap voor OERRR cadeau geven). Ook zal het een groot feest zijn als jullie lekker samen plonzen in het zwembad, een ritje maken met de stoomtrein (wel iets minder duurzaam..), of zonder schoenen op ontdekkingstocht gaan op een blotevoetenpad. Het belangrijkste is dat jullie samen zijn en plezier hebben met elkaar.

Tip: als je een activiteit cadeau doet aan jouw 3 jarige peuter, is het wel aan te raden om een gerelateerd kleinigheidje of leuke bijpassende kaart erbij te geven. Dit helpt jouw kleintje om een beter beeld te vormen van hun cadeau. En dan kunnen ze tenminste wel iets uitpakken.


2) Bouw- en constructiespeelgoed

Heb jij een 3-jarige bouwvakker in huis, of is het toch vooral een sloper? Ontdek het bouwkundig talent van jouw peuter met het leukste bouw-en constructiespeelgoed. Het biedt niet alleen urenlang speelplezier, maar stimuleert ook hun probleemoplossende vaardigheden, ruimtelijk inzicht, creativiteit en fantasie. Bovendien ontwikkelen ze hiermee hun fijne motoriek en hand-oog coördinatie. Met houten blokken, magnetische tegels, of bouwsets kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten en hun eigen creaties bouwen. Een huis, een trein of misschien wel een hoge toren! Leuke duurzame merken voor bouw- en constructiespeelgoed zijn o.a. Bioblo, Kapla, Modu en Grapat.

Natuurlijk is het ook fijn om met Duplo of Lego te spelen, maar dat is niet zo goed voor de planeet omdat het van plastic is gemaakt. Maar weet je wat wel fijn is? Er is heel veel tweedehands Duplo en Lego speelgoed te vinden op Marktplaats.


3) Actief Open Ended speelgoed

Haal de speeltuin in huis! Naast bouw- en constructiespeelgoed, is er veel actief leuk open ended speelgoed. Met hun fantasie en spieren kan jouw 3-jarige alles doen wat in ze opkomt. Nu ze fysiek een stuk sterker zijn geworden, kunnen ze op dat vlak meer uitdaging gebruiken. Misschien heb je weleens gehoord van een Wobbel balansboard, een Bilibo, de stenen van Stapelstein, de balansbalk van Jindl, de rivierstenen van Gonge, of een klimtoestel als de Pikler driehoek? Met dit geweldige speelgoed, tover je de woonkamer in no-time om tot een indoor speeltuin. Hiermee kan jouw driejarige zich uren vermaken en experimenteren. Je zult verbaasd zijn wat ze allemaal verzinnen.


4) Knutselspullen en creatief speelgoed

Een ideaal cadeau voor de kleine knutselaars van 3 jaar! Hierbij kun je denken aan duurzame tekenspullen, ecologische verf, klei, gerecycled papier, stickers, kralen of kinetisch zand. Met duurzame knutselspullen en creatief speelgoed kan jouw kleine artiest helemaal losgaan en de mooiste kunstwerken maken. Door lekker te knutselen en creatief bezig te zijn, ontwikkelt een driejarige zijn fijne motoriek, hand-oog coördinatie en verbeeldingskracht. Hoewel de meesterwerken waarschijnlijk nog even achterwege blijven, zit er wellicht wel een nieuwe Van Gogh of Picasso aan tafel. Bekijk meer creatief speelgoed.


5) Spelletjes spelen

Op de leeftijd van drie jaar vinden kinderen het steeds leuker om samen te spelen en ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. Gezelschapsspellen zijn een fantastische manier om hierop in te spelen. Bovendien kunnen ze op deze leeftijd al eenvoudige spelregels begrijpen en zich steeds beter concentreren. Samen spelletjes spelen is een geweldige manier om quality time door te brengen met je kind. Samen spelen versterkt jullie band en zorgt voor gezellige momenten waarop je kind leert om te delen, te wachten op zijn beurt en te verliezen. Bovendien leren ze zo spelenderwijs tellen en ordenen, vormen en kleuren herkennen, hun geheugen te trainen en hun motoriek te verfijnen.

Er zijn veel leuke duurzame kinderspellen geschikt voor driejarige peuters, o.a. van merken als Djeco, Janod of Haba, Hieronder hebben we een aantal leuke spelletjes voor je uitgezocht. Meer inspiratie nodig? Ontdek dan meer leuke duurzame kinderspellen op de Gele Flamingo of op bol.com.


6) Puzzels

Puzzel zijn erg geschikt als verjaardagscadeau voor een 3-jarige. Het stimuleert de ontwikkeling van hun fijne motoriek, cognitieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen. Bovendien is het een leuke en educatieve activiteit voor ouder en kind om samen te doen. Enkele duurzame merken voor puzzels zijn Janod en Djeco. Hun puzzels zijn gemaakt van duurzame materialen en hebben vaak kleurrijke en aantrekkelijke ontwerpen die perfect zijn voor jonge kinderen. Ontdek meer leuke duurzame puzzels voor kinderen vanaf 3 jaar.


7) Lezen, lezen en nog eens lezen

Boeken zijn fantastisch om cadeau te geven aan een 3-jarige. Hun woordenschat groeit heel snel op deze leeftijd. Daarom is het belangrijk om hun taal- en leesvaardigheden te stimuleren. Door regelmatig voor te lezen, kun jij ze daarbij helpen. En hoe groter hun woordenschat, hoe makkelijker ze kunnen meekomen als ze op school zitten. Bovendien is het heerlijk om samen te genieten van een fijn verhaal voor het slapen gaan.

En als jouw peuter graag ‘alles zelf wilt doen’, zijn er ook veel leuke zoekboeken, prentenboeken en muziekboekjes waar ze lekker in kunnen bladeren. Ook boekjes die kinderen uitleggen hoe ze zich voelen zijn erg leuk voor deze leeftijd. En als je nu al iets wilt meegeven over duurzaamheid, zijn er ook voor peuters al leuke boekjes. Hieronder hebben we een selectie van boekjes gemaakt die we zelf erg leuk vinden. Er zijn echter nog zoveel meer leuke boeken voor kinderen van 3 jaar!


8) Rollenspel- en imitatiespeelgoed

Kindjes van 3 jaar houden ervan om anderen na te doen, maar ook om steeds meer samen te spelen. Speelgoed waarin ze kunnen ‘acteren’ alsof ze iemand anders zijn, past daarom ontzettend goed bij deze leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan leuk houten speelgoed, zoals een speelgoedkeukentje, winkeltje of poppenhuis. Maar ook een doktersset of verkleedkleding zijn een gegarandeerd succes. Het helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun verbeeldingskracht en creativiteit, terwijl het tegelijkertijd hun sociale vaardigheden verbetert.

Kinderkeukentjes

Jouw peuter zal het fantastisch vinden om lekker te kokkerellen in zijn eigen houten speelgoedkeuken. Combineer dit met leuk duurzaam speelgoedeten en -drinken en jouw kind zal de heerlijkste gerechten op tafel toveren. Wat dacht je van een heerlijke koffiesoep of suikerpizza? De ster zal nog even op zich laten wachten, maar oefening baart kunst. Bekijk meer keukentjes en keukenspeelgoed

Winkeltjes

Ijsjes te koop! 10 mandarijnen voor een euro! Wie maakt me los? Haal de kleine marktkoopman of vrouw naar boven met de leukste houten speelgoedwinkeltjes.

Poppenhuis

Kinderen beleven hun eigen fantasieverhalen met hun poppenvriendjes. Ga je voor een klein huisje of een grote villa? Laat jouw kindje het poppenhuis naar eigen wens inrichten met meubels, poppetjes en accessoires. Leuke duurzame merken zijn bijvoorbeeld Petite Amélie, Mini Matters, Little Dutch en Maileg. Bekijk alle duurzame houten poppenhuizen op bol.com.

Lees ook: De 10 leukste houten poppenhuizen: een duurzame fantasiewereld voor kleine interieurontwerpers

Dokterssetje of gereedschapskist

Kom maar even bij de dokter. Even een spuitje of een zalfje en je bent er zo weer bovenop. Het zal je verbazen hoe snel jouw 3-jarige je weer kan genezen. En mocht er toch iets meer moeten worden gerepareerd, dan zijn er altijd nog leuke gereedschapssets of werkbanken voor het grove herstelwerk.


9) Speelgoedtent of tipi

Een eigen speelplek is vaak iets waar kinderen dol op zijn. Een tipi of speeltent is dan ook een fantastisch cadeau voor peuters van 3 jaar. Het biedt hen een veilige ruimte waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Later kunnen ze er ook heerlijk ontspannen een boekje lezen of samen met vriendjes en vriendinnetjes verstoppertje spelen.


10) Je kunt altijd buiten spelen

Ook al regent het pijpenstelen, je kunt altijd buitenspelen! Buitenspeelgoed is daarom het perfecte cadeau voor de verjaardag van een 3-jarige. Het bevordert niet alleen hun fysieke ontwikkeling, maar kan ook bijdragen aan hun liefde voor de natuur. Met het juiste speelgoed willen kinderen niets liever dan naar buiten om zich lekker uit te leven.

Loopfiets

Een driejarige gaat steeds vaker op ontdekkingstocht. Een duurzame step of loopfiets is daarom voor veel peuters een absolute topper om de wereld al rijdend te verkennen op hun eigen tempo. Bovendien helpt dit om hun balans en motorische vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo krijgen ze handige voorbereiding voor het écht leren fietsen. Lees ook onze tips waar je op moet letten bij het kopen van een loopfiets.

Heb je een grote tuin?

Heb je nog wat ruimte over in de tuin? Dan is een houten zand- en watertafel met kinetic speelzand en bijbehorende duurzame schepjes en zandbakspeeltjes een garantie voor uren kliederplezier. Ook een houten speelhuisje, glijbaan of trampoline zorgt de komende jaren voor dikke pret.

Klein buitenspeelgoed

Naast al dit grote (en vaak duurder) buitenspeelgoed, is er ook genoeg leuk buitenspeelgoed dat je na afloop weer gemakkelijk kunt opbergen. Wat dacht je van een potje bowlen, jeu de boules of ringgooien. Of ga met jouw peuter op speurtocht naar insectjes en beestjes met een loep.


Tweedehands of duurzaam nieuw speelgoed kopen, of toch huren?

Als ouder willen we graag ons steentje bijdragen aan een betere toekomst voor onze kinderen. Maar als het gaat om cadeautjes voor onze kinderen, wordt er vaak direct gekeken naar nieuw speelgoed. Gelukkig kun je tegenwoordig ook ontzettend veel tweedehands kopen, speelgoed huren en is veel nieuw speelgoed gemaakt van duurzame materialen. Wil je weten welke optie het best bij jou past, lees dan verder in dit artikel. En weet jij ook al waar je op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed?

Geef ongebruikt speelgoed een tweede leven

De kans is groot dat jullie huis inmiddels is omgetoverd tot kinderparadijs en de kasten uitpuilen van het speelgoed. En hoe leuk het ook is, erg praktisch en duurzaam is dit natuurlijk niet. Zeker als je voor de verjaardag van jouw 3 jarige peuter op zoek bent naar meer geschikt speelgoed voor deze nieuwe levensfase. Bovendien wordt een deel van het speelgoed waarschijnlijk niet eens meer gebruikt omdat jouw kinderen er zijn uitgegroeid. Daarom is de verjaardag van jouw kindje altijd een mooi moment om de speelgoedkast eens op te schonen. Wat mag er weg en kan nog makkelijk een ronde mee?

Je kunt het speelgoed natuurlijk proberen te verkopen via Marktplaats of Vinted. En dat geld kun je weer goed gebruiken voor het cadeau voor jouw kindje. Geef je het liever weg? Wellicht kun je er een neefje, nichtje of kindje van één van je vrienden of buren blij mee maken voor hun verjaardag, Kerst of Sinterklaas. Daarnaast kun je het speelgoed ook doneren bij Terre des Hommes, Stichting Het Vergeten Kind, Stichting babyspullen, of bij een kringloopwinkel of speelgoedbank bij jou in de buurt. Zo heb jij een opgeruimd huis en maak je andere kinderen blij.

Meer inspiratie nodig? Bekijk ook onze duurzame cadeautips voor een peuter van 2 jaar, of onze suggesties voor een kleuter van 4 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk