Home > Duurzaam wonen met kinderen > Composteren kun je leren: een groene activiteit voor het hele gezin

Composteren kun je leren: een groene activiteit voor het hele gezin

Als je op zoek bent naar een manier om je kinderen bewuster te maken van hun impact op de planeet, waarom dan niet eens overwegen om te gaan composteren? Composteren is een fantastische manier om voedselverspilling te verminderen, je tuin te verrijken en tegelijkertijd je kinderen waardevolle lessen over de natuur en duurzaamheid te leren. Maar hoe begin je eraan? We horen je denken: ‘Ik heb geen groene vingers’, of ‘ik heb geen tuin’. Geen zorgen! In dit artikel geven we je alle informatie en tips die je nodig hebt om samen met je kinderen te starten met composteren.

Wat is composteren?

Composteren is het natuurlijke proces waarbij organisch materiaal zoals groente- en fruitresten, koffiedik, eierschalen en tuinafval wordt omgezet in voedzame grond, ook wel compost genoemd. Dit gebeurt met behulp van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, maar ook wormen en andere kleine beestjes. De compost kan dan worden gebruikt om je tuin of planten te voeden. Het is een geweldige manier om je afval te verminderen en tegelijkertijd je planten een boost te geven.

Aan de slag: compostbak of wormenbak?

Het is een prachtig moment als je besluit thuis te gaan composteren, maar dan komt die grote vraag: kies je voor een compostbak of een wormenbak? Beide hebben zeker hun voordelen. Een compostbak is ideaal voor tuinafval zoals gras, bladeren en takken, en kan ook je keukenresten verwerken. Het is een meer ‘doe-het-zelf’ aanpak en je zult wellicht iets meer geduld moeten hebben, maar de beloning is rijke, voedzame compost voor je tuin.

Aan de andere kant is een wormenbak, ook wel bekend als een wormencomposteerder, bijzonder efficiënt in het omzetten van keukenafval zoals groente- en fruitresten, koffiedik en eierschalen in hoogwaardige compost en vloeibare meststof. De wormen doen eigenlijk al het werk voor je! Een wormenbak is ideaal voor kleinere ruimtes en kan zelfs binnenshuis worden gebruikt. Maar let op, de wormen houden niet van alle soorten afval, dus je moet wat zorgvuldiger zijn met wat je erin gooit. Beide methoden zijn fantastisch om kinderen te leren over de kringloop van de natuur en ze actief te betrekken bij het huishouden op een milieuvriendelijke manier.

Composteren met kinderen: een leerzame ervaring

Composteren met kinderen kan een leuke en leerzame ervaring zijn. Het geeft je de kans om je kinderen te leren over de kringloop van het leven, het belang van recycling en de zorg voor onze planeet. Plus, het is gewoon leuk om te doen!

Hier zijn enkele tips om het proces leuk en boeiend te maken voor je kleintjes:

  1. Maak het interactief: Laat je kinderen helpen met het verzamelen van composteerbaar afval uit de keuken. Zorg voor een kleine compostbak op het aanrecht waar ze restjes in kunnen doen.
  2. Wees een onderzoeker: Bekijk samen de compostbak en observeer de veranderingen. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Zijn er wormen of andere beestjes? Dit is een geweldige manier om hun observatievaardigheden en begrip van natuurlijke processen te ontwikkelen.
  3. Tuinier plezier: Gebruik de compost om samen planten te kweken. Dit kan in de tuin, in potten op het balkon of zelfs binnen met sommige planten. Je kinderen zullen versteld staan hoe goed hun planten groeien met hun zelfgemaakte compost!
  4. Wees creatief: Maak samen een compostposter of -diagram om op te hangen in de keuken. Dit helpt je kinderen te herinneren wat er wel en niet in de compostbak mag.
  5. Leerzaam spel: Maak een spel van het leren over compost. Wie kan het snelst het juiste afval in de compostbak sorteren? Wie kan het meeste leren over de verschillende beestjes die in de compost leven?

Wat kan er wel en niet in de compostbak?

Een belangrijk aspect van composteren is weten wat er wel en niet in de compostbak mag. Een eenvoudige regel is dat alles wat ooit leefde kan worden gecomposteerd. Maar er zijn enkele uitzonderingen, dus hier is een handige gids:

Wat Wel:

  • Groente- en fruitresten
  • Koffiedik en filters
  • Theezakjes
  • Eierschalen
  • Tuinafval zoals gras, bladeren en takken,
  • Karton en krantenpapier (in kleine stukjes gescheurd)

Wat Niet:

  • Vlees en vis
  • Zuivelproducten
  • Olie en vet
  • Ziek plantmateriaal
  • Honden- en kattenpoep
  • Niet-organische materialen zoals plastic, glas en metaal

Wil jij ook leren composteren?

Het starten van een compostproject met je kinderen kan een leuke, leerzame en bevredigende ervaring zijn. Het leert ze belangrijke lessen over duurzaamheid, recycling en zorg voor onze planeet. Plus, het helpt je gezin om jullie afval te verminderen en je planten te voeden met rijke, voedzame compost.

Dus, waar wacht je nog op? Trek die tuinhandschoenen aan, verzamel je keukenrestjes en laat je kinderen zien hoe ze van afval goud kunnen maken. Composteren kun je leren, en het is nog leuk ook!

Lees ook: 10x originele tips om voedselverspilling tegen te gaan met kinderen

Dit vind je misschien ook leuk