Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > 10x duurzaam speelgoed en cadeaus voor een peuter van 2 jaar

10x duurzaam speelgoed en cadeaus voor een peuter van 2 jaar

Hoera! Jouw kleine dreumes wordt alweer 2 jaar oud. Een nieuwe fase breekt aan in hun ontwikkeling. Je wilt de aanstaande peuter verrassen met een leuk verjaardagcadeau die past in deze fase. Maar wat is een leuk duurzaam speelgoed voor een kind van 2 jaar? Het liefst geef je natuurlijk een verantwoord cadeau, maar dat kan best een uitdaging zijn als je een speelgoedwinkel binnenloopt. Geen zorgen. Wij hebben 10 leuke cadeautips voor een 2-jarige op een rijtje gezet. Zo kan jouw kleine ontdekkingsreiziger heerlijk spelen en zichzelf blijven ontwikkelen met duurzaam speelgoed.

Meer inspiratie nodig? Bekijk ook onze cadeautips voor een dreumes van 1 jaar, of onze suggesties voor een peuter van 3 jaar.

De ontwikkeling van kinderen op 2-jarige leeftijd

Op 2-jarige leeftijd maken kinderen enorme sprongen in hun ontwikkeling. Nu ze kunnen lopen, ontdekken ze de wereld om hen heen op een actieve manier en zijn ze continu in beweging. Rennen, springen, klimmen. Het gaat de hele dag door. Waar halen ze de energie vandaan? Bovendien zal jouw aanstaande peuter je steeds beter begrijpen. En doordat hun woordenschat zich in rap tempo uitbreidt, kunnen ze steeds beter communiceren. Dit betekent ook dat de peuterpubertijd, en tijd van ‘ik ben 2 en zeg nee’, is aangebroken. In deze levensfase ontdekt jouw kleintje niet alleen de wereld, maar ook hun eigen interesses. Hoewel ze nog graag zelf spelen, vinden ze het steeds leuker om samen te spelen.


1) Loopfiets

Een duurzame loopfiets is een fantastisch cadeau voor een kindje van 2 jaar. Het geeft ze de vrijheid om de omgeving te ontdekken terwijl ze zich verplaatsen op hun eigen tempo. Bovendien draagt dit bij aan de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden en evenwichtsgevoel. Daarom is dit een goede voorbereiding op het écht leren fietsen.

Wil je graag een loopfietsje kopen? Lees dan eerst onze tips waar je op moet letten bij het kopen van een loopfiets. Twijfel je nog welke fiets het best bij de leeftijd van jouw kindje past? Of wil je een loopfiets die ze kunnen delen met een ouder broertje of zusje? Bekijk dan ook onze suggesties voor leuke duurzame loopfietsen per leeftijdscategorie, bijvoorbeeld van leuke merken als Trybike, Banwood, Little Dutch of Wishbone. Er zijn namelijk genoeg 2-in-1- loopfietsen die je eenvoudig kunt ombouwen van een driewieler naar een tweewieler.


2) Houten keukentje en keukengerei

Kinderen van 2 jaar beginnen te ontdekken hoe dingen werken en zijn vaak geïnteresseerd in imitatiespel. Daarom is een houten kinderkeukentje met bijbehorende accessoires misschien wel één van de beste investeringen voor deze levensfase (onze zoon en dochter spelen hier nog dagelijks mee!). Zo kunnen ze papa of mama nadoen en lekker kokkerellen, terwijl ze meer leren over voedsel en koken. Dit is natuurlijk een goede voorbereiding om jouw peuter klaar te stomen tot assistent-chef bij jou in de keuken. Bovendien oefenen ze hiermee hun motorische vaardigheden en creativiteit. Merken zoals Petite Amelie, Hape, Janod en Little Dutch bieden mooie duurzame kinderkeukens. Liever een ijskraam of winkeltje? Dat kan natuurlijk ook! Dit is mooi te combineren met leuke keukenaccessoires, zoals speelgoedfruit, servies, koffiezetapparaten of broodroosters.


3) Houten poppenhuis

Ander leuk houten speelgoed voor kinderen vanaf 2 jaar zijn poppenhuizen. Hiermee kunnen ze hun verbeelding en creativiteit de vrije loop laten en hun eigen fantasieverhalen beleven met hun poppenvriendjes. Er zijn veel verschillende maten en ontwerpen beschikbaar, van kleine huisjes tot grote villa’s. Leuke duurzame merken zijn bijvoorbeeld Petite Amélie, Mini Matters, Little Dutch en Maileg beschikbaar. Met meubels, poppetjes en accessoires kan jouw peuter het poppenhuis naar eigen wens inrichten en hun creativiteit de vrije loop laten. Let er wel op dat sommige accessoires breekbaar en klein zijn. Als jouw kindje nog het liefst alles in zijn mond stopt, kun je wellicht beter nog even wachten. Bekijk alle duurzame houten poppenhuizen op bol.com.

Lees ook: De 10 leukste houten poppenhuizen: een duurzame fantasiewereld voor kleine interieurontwerpers


4) Speeltent of tipi

Kinderen vinden het vaak leuk om hun eigen speelplek te hebben. Een speeltent of tipi is daarom een geweldig cadeau voor een kindje van 2 jaar. Hiermee creëer je een ruimte waar jouw peuter veilig kan spelen in zijn of haar eigen fantasiewereld. En als ze wat ouder zijn, kunnen ze er lekker een boekje lezen of zich gezellig verstoppen met hun vriendjes en vriendinnetjes.


5) Open ended speelgoed

Open ended speelgoed is fantastisch voor kinderen van alle leeftijden, dus ook voor jouw tweejarige peuter! Het daagt de verbeelding en creativiteit van het kindje uit en biedt eindeloos veel mogelijkheden om te ontdekken en te leren. Geen vast doel, geen vaste uitkomst. Je kunt het zo gek niet bedenken. Jouw kindje kan spelen zoals het zelf wil. Bovendien kan dit soort speelgoed jarenlang meegroeien en plezier bieden. Hierbij kun je denken aan een Wobbel balansboard, houten bouwblokken van Stapelstein, Kapla of Modu, kinetic speelzand, of Connetix magnetic tiles, waarmee ze zich uren kunnen vermaken. Wat gaat jouw peuter hiermee maken?

Ook met Duplo of Lego kan jouw kindje natuurlijk eindeloos bouwen. Het nadeel is echter dat dit van plastic is gemaakt, en dus niet zo duurzaam. Het voordeel is gelukkig dat er ontzettend veel goed Duplo en Lego speelgoed op Marktplaats staat, wat nog prima een ronde mee kan.


6) Houten treinset

Kedeng, Kedeng. Kilometers spoor schieten onder mij door. Een houten treinset is top: een echte klassieker voor kinderen van 2 jaar. Laat jouw peuter zijn eigen spoorwegnetwerk bouwen. Even de wagons aan elkaar koppelen en de trein kan vertrekken vanaf het station. Al rijdend beleeft jouw kindje fantastische avonturen per spoor, door tunnels en over bruggen, wellicht met Guus Meeuwis op de achtergrond.

Het is niet alleen erg leuk om mee te spelen, maar ook goed voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Kies voor een treinbaan gemaakt van duurzaam geproduceerd hout, zoals de treinsets van Little Dutch, Brio, Bandits & Angels, BIGJIGS of Hape. Er zijn natuurlijk ook leuke treinsets van Duplo, maar die zijn volledig gemaakt van plastic. Als jouw voorkeur daar naar uitgaat, kijk dan ook eens naar tweedehands Duplo treinsets op Marktplaats.

Bekijk meer duurzame treinbanen op bol.com.


7) Boekjes

De woordenschat van jouw peuter ontwikkelt zich in rap tempo. Hierdoor ze kunnen steeds beter naar verhaaltjes luisteren en zelf communiceren. Door regelmatig voor te lezen, help je hen bij het ontwikkelen van hun taal- en leesvaardigheid. Bovendien ontwikkelen ze hun verbeeldingskracht door te kijken naar de illustraties. Er zijn veel verschillende soorten boekjes voor kinderen van 2 jaar oud. Van leuke voorleesboeken, tot zoekboeken en kleurrijke prentenboeken. Kortom, een boekje is een prachtig cadeau om de liefde voor lezen en verhalen door te geven en samen te genieten van een fijn moment voor het slapen gaan. Zo weet je zeker dat ze lekker zullen dromen.


8) Muziekinstrumenten

Niets is leuker dan samen met je kindje muziek maken. En hoewel het nog wel lastig is om als tweejarige de juiste geluiden uit het instrument te krijgen, gaat het natuurlijk vooral om het plezier. Niet alleen kunnen ze lekker rammelen en ergens op slaan, het is ook nog eens goed voor hun motoriek en muzikale creativiteit. Voor een muzikale ontdekkingstocht is een houten muziekinstrument daarom echt een aanrader. Er zijn verschillende soorten houten speelgoed muziekinstrumenten die speciaal zijn ontworpen voor kleine kindjes, zoals een xylofoon of trommel. Ze zijn stevig gebouwd en kunnen wel tegen een stootje, zodat jullie er nog lang plezier van kunnen hebben.


9) Puzzels

Puzzels met maximaal 10 stukjes zijn ideaal voor 2-jarigen! Of ze nu gemaakt zijn van hout of karton, deze puzzels zijn perfect voor kinderen met een ontwikkelende fijne motoriek. Met deze puzzels kunnen ze niet alleen stukjes in elkaar passen, maar ook echt in elkaar zetten. Door te spelen met deze puzzels, kunnen kinderen hun ruimtelijk inzicht en en probleemoplossend vermogen ontwikkelen. Het is dus een geweldige manier om spelenderwijs te leren.

Bekijk meer duurzame puzzels op de Gele Flamingo of op bol.com.


10) Houten zandbak en watertafel

Als jullie nog wat ruimte in de tuin over hebben, dan is een houten zand- en watertafel een absolute cadeautopper voor jouw kind. Hiermee kunnen ze lekker spelen en kliederen met zand en water, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze er binnen een puinhoop maken. Het is geweldig om te zien hoe ze hun fantasie de vrije loop laten en hun eigen bouwwerken en riviertjes maken. En het leuke is dat ze ook nog eens allerlei dingen kunnen leren, zoals het verschil tussen nat en droog, hoe je dingen kunt bouwen en hoe water stroomt. Bovendien is het een activiteit die ze samen met broertjes, zusjes of vriendjes kunnen doen, wat altijd extra gezellig is. Dit cadeautje kun je leuk combineren met verschillende duurzame schepjes en zandbakspeeltjes.


Tip: liever tweedehands, huren of duurzaam nieuw speelgoed kopen?

Als ouder willen we graag ons steentje bijdragen aan een betere toekomst voor onze kinderen. Maar als het gaat om cadeautjes voor onze kinderen, wordt er vaak direct gekeken naar nieuw speelgoed. Gelukkig kun je tegenwoordig ook ontzettend veel tweedehands kopen, speelgoed huren en is veel nieuw speelgoed gemaakt van duurzame materialen. Wil je weten welke optie het best bij jou past, lees dan verder in dit artikel. En weet jij ook al waar je op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed?

Dit vind je misschien ook leuk