Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > Duurzame Sinterklaas cadeaus: heeft de goedheiligman dit jaar een groene mijter, elektrische stoomboot en verantwoorde cadeaus?

Duurzame Sinterklaas cadeaus: heeft de goedheiligman dit jaar een groene mijter, elektrische stoomboot en verantwoorde cadeaus?

De gezelligste tijd van het jaar komt eraan. De pepernoten liggen alweer in de winkel en de kinderen willen hun schoen het liefst elke dag zetten. Het Sinterklaasfeest op 5 december, een heerlijk moment vol gezelligheid met familie, cadeautjes, liedjes en lekkernijen. Maar midden in alle feestelijkheden, en alle reclame voor (plastic) speelgoed, wordt de verleiding misschien steeds groter om hierin mee te gaan en jouw kinderen te geven waar ze om vragen.

Gelukkig gaat Sinterklaas met zijn tijd mee en probeert hij zijn ecologische voetafdruk te verminderen. De groene goedheiligman komt dit jaar namelijk met zijn pieten op de (elektrische) stoomboot naar Nederland. Dan kan het niet anders dan dat hij zakken vol duurzame cadeaus meeneemt voor alle kinderen. Maar, hij kan nog wel wat inspiratie gebruiken om dit te laten aansluiten op de wensen van jouw kindje. Daarom dit jaar: een groene Sinterklaas met duurzame cadeautips!

Houd de zak van Sinterklaas eens wat lichter

Tijdens de Sinterklaas-inkopen komen we vaak in de verleiding om een hele zak vol kleine cadeautjes te kopen. En op pakjesavond gaat het scheurfestijn los. Je kent het vast wel. Het ene cadeau is nog maar net uitgepakt, en zonder dat er écht aandacht aan wordt besteedt, worden de kinderoogjes alweer groter en willen ze het volgende pakketje openscheuren. Binnen no-time maken ze alle cadeautjes open en zit je in een ontploft huis met overal speelgoed en inpakpapier. Een gevoel van hebberigheid en ‘meer is beter’ blijft over.

Misschien kun je het dit jaar eens anders aanpakken? Sinterklaas kan namelijk best minimalistisch zijn! Het kiezen voor één of twee grotere cadeaus in plaats van een heleboel kleintjes kan verrassend duurzaam zijn. Bovendien kan het geven van een groter, doordachter cadeau bijdragen aan een mentaliteit van waardering en zorgvuldig omgaan met spullen, in plaats van een ‘wegwerp’-mentaliteit. En niet te vergeten, grotere geschenken zijn vaak van hogere kwaliteit en gaan langer mee, wat leidt tot minder afval op de lange termijn. Ook betekent minder cadeautjes minder verpakking, en dat betekent minder afval.

Bonuspunt: gebruik deze argumenten ook om opa’s en oma’s, tantes en ooms te overtuigen om zich te beheersen en een bijdrage te leveren aan het duurzamere kwalitatieve cadeau.

Speuren naar tweedehands pareltjes

Wie zegt dat Sinterklaascadeautjes nieuw moeten zijn? Tweedehands betekent zeker niet tweederangs! Je kunt verbazingwekkende vondsten doen in kringloopwinkels, op Marktplaats, Vinted of op lokale ruil- en verkoopgroepen op social media. Je vindt er vaak prachtige items die nog jaren mee kunnen, en je bespaart ook nog eens flink wat geld! Boeken, spellen, speelgoed en zelfs kinderfietsen of kinderkleding kunnen dankzij de groene Sinterklaas een nieuw leven krijgen.

Misschien voelen die tweedehands cadeautjes een beetje vies of gierig voor volwassenen, maar uit onderzoek van Marktplaats blijkt dat een nieuw of tweedehands cadeautje voor een (jong) kind totaal geen verschil maakt. Dus waarom zou je dan nog iets nieuws kopen? Waar kies jij voor: tweedehands speelgoed, speelgoed huren, of duurzaam nieuw speelgoed?

Verpak ‘oud’ speelgoed in een nieuw jasje en geef het weg

Wat als Sinterklaasavond, naast een feest van geven, ook een feest van delen kan zijn? Wanneer de Sint en zijn Pieten druk bezig zijn met nieuwe cadeautjes te brengen, kan dit ook het perfecte moment zijn om een aantal van die oudere, minder gebruikte speeltjes door te geven aan andere kinderen die er enorm veel plezier aan kunnen beleven. Een prachtige manier om de levensduur van speelgoed te verlengen en een beetje vreugde te verspreiden, toch?

Maak het een nieuwe familietraditie! Voordat Sinterklaas arriveert, kun je samen met je kinderen door hun speelgoed gaan en items selecteren die zij niet meer gebruiken maar die nog in goede staat zijn. Verzamel deze in een ‘Sinterklaas-zak’ en leg uit dat deze speeltjes nu nieuwe eigenaren zullen krijgen die ze nog heel veel kunnen gebruiken. Er zijn talloze organisaties die graag goed onderhouden tweedehands speelgoed ontvangen om te geven aan kinderen die het minder breed hebben.

Je kunt het speelgoed bijvoorbeeld doneren bij Terre des Hommes, Stichting Het Vergeten Kind, Stichting babyspullen, of bij een kringloopwinkel of speelgoedbank bij jou in de buurt. Zo heb jij een opgeruimd huis en maak je andere kinderen blij.

Bovendien is het een geweldige manier om je kleintjes te leren over delen, empathie en duurzaamheid. Het geeft ze ook een beetje het gevoel Sinterklaas zelf te zijn – het brengen van vreugde aan anderen. En wie weet, misschien vindt de Sint zelf dit nieuwe gebruik van zijn feest wel zo’n goed idee dat hij het overneemt!

Creatieve doe-het-zelf cadeaus

Laat je creatieve kant zien en maak zelf een Sinterklaascadeau. DIY (Do It Yourself) cadeaus geven een persoonlijke touch die geen enkel winkelgeschenk kan evenaren. Ze zijn een prachtige manier om de commercialisering van de feestdagen een beetje tegen te gaan, en je kinderen waardevolle lessen te leren over creativiteit, geduld en waardering voor handgemaakte items. Het gaat niet om wat je uitgeeft, maar om de tijd en liefde die je investeert. Dat is het echte geschenk van Sinterklaas!

Voor jongere kinderen kun je bijvoorbeeld een uniek handgemaakt knuffelbeest maken van oude kleding of stoffen die je al in huis hebt. Of wat dacht je van het maken van een mooie houten puzzel? Het enige dat je nodig hebt is een stuk resthout, een figuurzaag en wat veilige verf. Je kunt het ontwerp zo eenvoudig of uitdagend maken als je wilt, afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Voor de kleintjes die dol zijn op verkleden, kunnen zelfgemaakte verkleedkleren – zoals superheldenmantels, prinsessenkronen of dierenoren – een hit zijn. Maak een setje van gerecyclede materialen en verpak het in een zelfgemaakte tas of doos.

En voor kinderen die zelf ook erg van knutselen houden, is het natuurlijk ook leuk om een DIY-pakket samen te stellen als cadeau. Dit is een fantastische manier om duurzaamheid te omarmen en te genieten van wat quality-time met je kinderen terwijl je samenwerkt om iets bijzonders te maken.

Kies voor duurzaam speelgoed

Wil Sinterklaas toch liever een nieuw duurzaam speelgoedcadeau geven? Lees dan onze tips waar je op kunt letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed. Kijk bijvoorbeeld naar duurzame materialen, zoals houten speelgoed, gerecycled plastic speelgoed of natuurrubber. Merken zoals Ostheimer, PlanToys, Little Dutch, Grimm’s, Wobbel, Hape of Liewood maken prachtig, duurzaam speelgoed dat ook nog eens veilig is voor je kleintjes.

Meer inspiratie nodig voor duurzaam speelgoed?

Kleine maar fijne (duurzame) schoencadeautjes

Oh kom maar eens kijken wat ik in mijn schoentje vind… en laat het dit jaar iets zijn dat moeder natuur ook een feestje vindt! De schoentjes staan misschien alweer weken van te voren bij de schoorsteen (of waarschijnlijk toch gewoon bij de voordeur). Maar je kunt de kinderen natuurlijk niet elke dag tevreden houden met een paar pepernoten of een wortel. Hier zijn wat groene, vrolijke ideetjes voor duurzame schoencadeautjes

  1. Educatieve boeken: Boeken over natuur en duurzaamheid kunnen kinderen helpen begrijpen waarom we zorg moeten dragen voor onze planeet. Een voorbeeld is “Het grote groene doeboek” van Esther van de Paal. Bekijk meer leuke kinderboeken over het milieu en duurzaamheid
  2. Klein houten speelgoed: denk bijvoorbeeld aan een houten blokken, wat extra rails voor een treinbaan, houten muziekinstrumenten of keukenspeelgoed voor in een houten keukentje.
  3. Duurzaam knutselmateriaal: natuurlijke klei, verf op waterbasis, gerecyclede kleurpotloden, waskrijtjes van natuurlijke bijenwas, verf op waterbasis, kralen of kinetisch zand
  4. Zaden om te planten: Het geven van zaden om te planten is niet alleen een leuk activiteit, maar ook een goede manier om kinderen te leren over het belang van planten en tuinieren. Een kinderschepje erbij en je kunt in het voorjaar samen een moestuin beginnen.
  5. Eco-vriendelijke schoolspullen: Zoals een lunchbox of drinkfles gemaakt van duurzame materialen, een duurzame schooltas, of notitieboekjes van gerecycled papier.
  6. Educatief speelgoed: Geef speelgoed dat kinderen iets leert over duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan een speelgoed windturbine, een set om zelf groenten te kweken of een spel dat kinderen leert over recycling.

Geef ze een blijvende herinnering cadeau

In plaats van materiële cadeaus, waarom niet een ervaring geven? De mooiste geschenken zijn niet altijd degenen die je kunt vastpakken, maar vooral de geschenken die je in je hart kunt bewaren. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen een ervaring of uitstapje te geven als Sinterklaascadeau. En wij juichen die trend helemaal toe!

Het mooie aan het geven van een ervaring is dat het zowel groot als klein kan zijn. Zo kan een middag samen koekjes bakken en die gezellig versieren al een onvergetelijke belevenis zijn (geef ze dan de ingrediënten en het recept cadeau). Of wat dacht je van een ‘schatkaart’ voor een spannende speurtocht naar leuke Sinterklaascadeautjes in het bos?

Liever iets groter uitpakken? Denk dan aan een dagje uit naar een kindermuseum, een bezoek aan de dierentuin, het Dolfinarium, of safaripark Beekse Bergen. Of geef kaartjes voor een leuke theatervoorstelling voor kinderen (bij ons wegens succes verlengd). Houden jullie van creatief bezig zijn? Doe samen mee met een schilder-, dans- of muziekworkshop voor kinderen. Je kunt natuurlijk ook genieten van een dagje pretpark, zoals de EftelingPlopsaland, Julianatoren, Toverland of Tivoli.

Het mooie aan deze cadeaus is dat ze niet alleen superleuk zijn, maar ook geen onnodige spullen opleveren. Ze passen perfect in het plaatje van een duurzaam Sinterklaasfeest. Dus dit jaar, zet je schoen en je hart open voor de magie van belevenissen!

Tip: is jouw kindje nog jong? Zorg er dan voor dat je ook een klein, gerelateerd cadeautje of een bijpassende kaart toevoegt bij de ervaring. Dit helpt ze om een duidelijker beeld te vormen van het cadeau en zorgt ervoor dat ze iets fysieks hebben om uit te pakken

Duurzame kleertjes

Duurzame kleding kan ook een fantastisch Sinterklaascadeau zijn, waar je kinderen veel plezier aan kunnen beleven. En nee, we hebben het niet over die geitenwollensokken-trui die je misschien in gedachten hebt bij ‘duurzame kleding’. Tegenwoordig zijn er zoveel modieuze en kindvriendelijke opties, dat je kind zich net een kleine ster zal voelen in hun nieuwe outfit. Lees ons artikel met tips voor een duurzame kinderkleding garderobe.

Zero waste sinterklaascadeautjes inpakken

Vermijd het traditionele inpakpapier en ga voor herbruikbaar en doorgeefbaar cadeaupapier. Denk aan oude stoffen cadeauzakjes, kleine juten zakken, bladzijden van oude stripboekjes of Donald Duckjes, of een leuk stuk stof dat je met een mooie strik om het cadeau heen bindt. Furoshiki, de Japanse kunst van het inpakken in stof, is een fantastische manier om je cadeaus duurzaam én prachtig te verpakken. Het is simpel, stijlvol en de verpakking is tegelijkertijd een extra cadeautje. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor gerecycled cadeaupapier met inkt op waterbasis, een bruine rol kraft papier. Zo krijgt zelfs het verpakken van het cadeau een groen tintje.

Natuurlijke zoetigheden

Zodra de pepernoten, chocoladeletters en banketstaven in de schappen verschijnen, weet je dat de gezellige Sinterklaastijd er weer aan komt. Deze lekkernijen kun je ook op een duurzame en verantwoorde manier beleven (en proeven). Zoek naar snoepgoed en lekkernijen die gemaakt zijn met natuurlijke ingrediënten en geen schadelijke additieven bevatten. Ook hier kun je voor een duurzamere verpakking gaan, zoals papier in plaats van plastic.

Start met de basis: de chocolade. Kies voor Fairtrade chocoladeletters en -munten om te zorgen dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Merken als Tony’s Chocolonely en Divine Chocolate staan bekend om hun inzet voor eerlijke handel én ze hebben fantastische Sinterklaaslekkernijen in hun assortiment.

En dan de pepernoten. Heb je er ooit over nagedacht om ze zelf te bakken? Dat is niet alleen supergezellig en lekker (de geur alleen al..), maar ook duurzamer. Je kunt biologische ingrediënten gebruiken en je vermijdt overbodige verpakkingen. En wat te denken van al die Sinterklaasdrankjes zoals warme chocolademelk? Probeer eens een plantaardige melk, zoals amandel- of havermelk. Niet alleen lekker romig, maar ook nog eens beter voor de planeet.

Conclusie: bestaat (een groene) Sinterklaas?

Dus, kan Sinterklaas dit jaar met zijn groene mijter en met een zak vol duurzame cadeaus aankomen? Jazeker, dat kan! We hebben ontdekt dat het met een beetje creativiteit, bewustzijn en planning helemaal niet zo moeilijk is om het Sinterklaasfeest een groen tintje te geven. Van bewust shoppen voor duurzaam speelgoed en kleding, tot het inpakken van geschenken op een milieuvriendelijke manier.

Laten we deze Sinterklaas aangrijpen als een kans om onze kinderen te leren over het belang van duurzaamheid. Zo zien ze dat zorg dragen voor onze planeet en het vieren van onze geliefde tradities hand in hand kunnen gaan. Door het maken van bewuste keuzes, kunnen we samen zorgen voor een groenere, meer duurzame toekomst.

We moeten vooral niet vergeten dat de échte magie van Sinterklaas niet zit in de hoeveelheid of grootte van de cadeaus, maar in de vreugde van het samenzijn, het delen van verhalen en het creëren van herinneringen.

Dus ja, een groene Sinterklaas bestaat! En we zijn blij dat we dit feest samen met jullie mogen vieren! En hij heeft gelukkig ook zijn tips doorgegeven aan de groene Kerstman!

Foto: Wouter Supardi Salari – Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk