Home > Duurzame mode & verzorging voor het hele gezin > Duurzame mode > Tips voor een duurzame kinderkleding garderobe

Tips voor een duurzame kinderkleding garderobe

Kinderen groeien als kool. Voor je het weet, zijn die schattige kleine kleertjes die je een paar maanden geleden hebt gekocht, alweer te klein. Terwijl je je kleintjes modieus en comfortabel wilt kleden, wil je ook niet bijdragen aan de enorme hoeveelheid textielafval die elk jaar wordt geproduceerd. Gelukkig zijn er manieren om een duurzame kinderkleding garderobe voor je kinderen te creëren zonder in te boeten op stijl. Hier zijn enkele tips en leuke duurzame merken kinderkleding om je op weg te helpen.

1. Kwaliteit boven kwantiteit

Investeren in kwalitatieve kinderkleding is de eerste stap. Duurzame kinderkleding is vaak gemaakt van sterkere stoffen en beter afgewerkt, waardoor de kledingstukken langer meegaan. Ze behouden hun vorm en kleur beter, zelfs na vele wasbeurten. En zodra je kinderen ze zijn ontgroeid, zijn deze kledingstukken vaak nog in zo’n goede staat dat ze makkelijk doorgegeven kunnen worden aan broertjes, zusjes of vriendjes.

2. Tweedehands schatten

Winkelen in tweedehands winkels of online platforms kan voelen als het vinden van verborgen schatten. Zelf kopen wij de kleding voor onze kinderen eigenlijk alleen nog maar via Vinted. Je kunt er vaak duurzame merkkleding voor kinderen vinden voor een fractie van de prijs. Door tweedehands te kopen, geef je kleding een tweede leven en verminder je de vraag naar nieuwe kleding.

3. Ruilen maar!

Organiseer een kledingruil met vrienden of in je lokale gemeenschap. Het is een leuke sociale activiteit en een geweldige manier om de garderobe van je kinderen te vernieuwen zonder extra kosten. Bovendien leren je kinderen zo ook over delen en het belang van hergebruik.

4. Kies voor duurzame materialen

Wanneer je nieuwe kleding koopt, kijk dan naar duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor biologisch katoen, dat wordt verbouwd zonder schadelijke chemicaliën, of voor bamboe, dat snel groeit en weinig water nodig heeft. Hierbij kun je o.a. letten op de volgende keurmerken:

 1. GOTS-gecertificeerd katoen zwaait met de vlag van duurzaamheid; het is biologisch en wordt geproduceerd met een hart voor mens, dier en milieu.
 2. Het Oekotex-keurmerk is een mysterieus beestje. Het vertelt ons misschien niet waar het materiaal vandaan komt, maar het fluistert wel in onze oren dat het (nagenoeg) gifvrij is – een geruststellend idee voor de tere huidjes van onze kleintjes!
 3. Met Fairtrade Cotton op je label, kun je met een gerust hart slapen, wetende dat de arbeidsomstandigheden keurig in orde zijn.

5. Hergebruik en Recycle

Als kleding echt niet meer te dragen is, overweeg dan om het te hergebruiken of te recyclen. Oude t-shirts kunnen bijvoorbeeld worden omgetoverd tot poetsdoeken, en versleten jeans kunnen worden gebruikt voor doe-het-zelf projecten.

6. Duurzaam wassen en drogen

Kinderkleding kan binnen een mum van tijd een flinke wasberg veroorzaken. Van voedselvlekken tot modderplassen en creatieve verfuitbarstingen, er lijkt geen einde te komen aan de wascycli. Door het op een duurzame manier te wassen en te drogen, zorg je ervoor dat jouw kinderkleding langer meegaat.

7. Duurzame kinderkleding merken

Er zijn diverse Nederlandse merken die duurzame kinderkleding aanbieden. Hieronder hebben we een lijstje samengesteld van onze favoriete merken, waarvan de meesten van eigen bodem:

 • Nixnut: Nederlands merk dat zich kenmerkt door eenvoudige, stijlvolle ontwerpen. Ze gebruiken biologisch katoen en eerlijke productieprocessen om hun duurzame kinderkleding te maken.
 • Ammehoela: Nederlands merk dat kleding maakt met een eigenzinnige twist en gebruikt duurzame, organische materialen. Ze werken samen met fabrikanten die goede arbeidsomstandigheden garanderen.
 • Phil & Phae: Nederlands merk dat bekend staat om zijn zachte kleuren en comfortabele ontwerpen. Ze gebruiken duurzame materialen zoals biologisch katoen en produceren hun kleding op een ethisch verantwoorde manier.
 • Sproet & Sprout: Nederlands merk dat unieke en speelse ontwerpen maakt met een focus op duurzaamheid. Ze gebruiken biologisch katoen en zetten zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden in hun productieketen.
 • CarlijnQ: Nederlands merk dat duurzame kinderkleding maakt van biologisch katoen en gerecyclede materialen. Ze streven naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
 • House of Jaimie: Nederlands merk dat GOTS-gecertificeerde biologisch katoenen kleding maakt. Hun duurzame kledinglijn is ontworpen om mee te groeien met je kind, voor een langere levensduur.
 • Maed for Mini: Nederlands merk uit Rotterdam dat zich richt op speelse en trendy ontwerpen. Ze werken met duurzame stoffen, zoals biologisch katoen, en zorgen voor eerlijke productieprocessen.
 • Teym: Nederlands merk uit Amsterdam dat zich inzet voor duurzaamheid door tijdloze, kwalitatieve kleding te ontwerpen die lang meegaat. Ze werken met verantwoorde materialen en productieprocessen.
 • Little Indians: Nederlands merk dat stijlvolle en duurzame kinderkleding maakt van biologisch katoen. Ze streven naar een eerlijke en transparante productieketen.
 • Daily Brat: Nederlands merk uit Amsterdam dat duurzame kinderkleding maakt met biologisch katoen en GOTS-gecertificeerde stoffen. Ze kiezen voor tijdloze ontwerpen die lang meegaan.
 • Little Hedonist: Nederlandse merk dat minimalistische en comfortabele kleding maakt van biologisch katoen. Ze streven naar duurzaamheid door te kiezen voor tijdloze ontwerpen die lang meegaan.
 • Gray Label: Nederlands merk uit Amsterdam richt zich op tijdloze unisex ontwerpen. Ze gebruiken biologisch katoen en GOTS-gecertificeerde stoffen voor hun duurzame kinderkleding.
 • nOeser: Nederlands merk dat vrolijke prints combineert met duurzame materialen zoals biologisch katoen. Ze zetten zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden en transparantie in hun productieketen.
 • Be Kind: Nederlands merk dat gebruik maakt van biologisch katoen en gerecyclede materialen. Ze streven naar kleding die vriendelijk is voor de huid van je kind en voor de planeet.
 • Repose AMS: Nederlands merk uit Amsterdam dat tijdloze en duurzame kinderkleding maakt. Ze gebruiken biologisch katoen en hebben een sterke focus op eerlijke productieprocessen.
 • Your Wishes: Nederlandse merk dat trendy designs met duurzaamheid combineert. Ze werken met GOTS-gecertificeerd katoen en produceren hun kleding lokaal in hun eigen studio in Nederland.
 • Buho: Spaans merk uit Barcelona dat bekend staat om hun zachte kleuren en comfortabele ontwerpen. Ze gebruiken duurzame en organische stoffen en werken volgens fair-trade normen.
 • Mingo: Nederlands merk dat focust op eenvoud en functionaliteit. Ze gebruiken biologisch katoen en hun kleding wordt geproduceerd onder eerlijke werkomstandigheden in Europa.
 • Koko Noko: Nederlands merk dat duurzame kinderkleding maakt met oog voor de toekomst. Ze gebruiken duurzame materialen en werken aan een volledig circulaire productieketen.
 • Musli: Deens merk dat maakt gebruik van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. Hun kleding is zacht en comfortabel en wordt gemaakt onder eerlijke werkomstandigheden.
 • Liewood: Deense merk dat duurzame kinderkleding, accessoires en speelgoed maakt. Ze gebruiken biologisch katoen en hun producten zijn ontworpen om generaties lang mee te gaan.
 • Blossom Kids: Nederlands merk dat duurzame kinderkleding maakt van biologisch katoen en bamboe. Ze streven naar een eerlijke productie en een kleine ecologische voetafdruk.
 • Kek & Kiddo: Nederlands merk dat vrolijke, kleurrijke kinderkleding maakt van GOTS-gecertificeerd katoen. Ze streven naar duurzaamheid in hun hele productieproces.
 • Bobo Choses: Spaans merk dat duurzame kinderkleding maakt met een artistieke flair. Ze gebruiken organische en gerecyclede materialen en streven naar een lage impact op het milieu in hun productieproces.
 • KIDSCASE: Nederlands merk dat zich inzet voor het creëren van modieuze en duurzame kinderkleding. Ze maken gebruik van biologisch katoen en gerecyclede materialen, en dragen zo bij aan een gezondere planeet.
 • ADAM + DE KLEINE WOLF: Nederlands merk dat gebruik maakt van GOTS-gecertificeerd katoen voor hun stijlvolle en comfortabele kinderkleding. Ze streven naar een duurzame productie en een eerlijke handel.
 • ONE DAY PARADE: Nederlands merk dat speelse en kleurrijke kinderkleding maakt. Ze gebruiken biologisch katoen en zetten zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden in hun productieproces.
 • DONSJE AMSTERDAM: Nederlands merk dat vooral bekend staat om hun schattige en duurzame kinderschoenen. Ze gebruiken premium leer dat op een verantwoorde manier wordt verkregen en verwerkt.
 • INGER MONKEYS: Nederlands merk dat comfortabele en duurzame kinderkleding maakt van biologisch katoen. Ze zetten zich in voor eerlijke productie en streven naar een minimale impact op het milieu.
 • IBI KIDZZ: Nederlands merk dat vrolijke en speelse kinderkleding maakt. Ze gebruiken duurzame materialen en zetten zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden in hun productieketen.

Conclusie

Het creëren van een duurzame kinderkleding garderobe is een lonende taak. Dit is geen verre droom, maar iets dat je broekje voor broekje, truitje voor truitje, kunt realiseren. Daarbij gaat niet alleen om het kiezen van de groenste merken, maar ook om het heroverwegen van hoe we winkelen, dragen en verzorgen van onze kinderkleding.

Onze kleine stapjes kunnen een wereld van verschil maken. En het mooie is dat, terwijl we bezig zijn met het samenstellen van een duurzame garderobe, we onze kinderen ook waardevolle lessen leren over bewust consumeren en zorg dragen voor onze planeet.

Dus de volgende keer dat je in de verleiding komt om die superschattige, maar niet-zo-duurzame trui te kopen, denk dan aan de impact die je keuze kan hebben. Onthoud dat elke aankoop een stem is voor de wereld die we willen voor onze kleintjes. Zo kun jij in 15 kleine groene stapjes naar een duurzamer gezinsleven.

Dit vind je misschien ook leuk

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.