Home > Duurzaam wonen met kinderen > Duurzame kinderkamer inrichten: groene tips en eco-vriendelijke merken

Duurzame kinderkamer inrichten: groene tips en eco-vriendelijke merken

Een duurzame kinderkamer inrichten: hoe doe je dat? Wanneer het aankomt op het opvoeden van onze kleintjes in een groenere wereld, speelt hun eigen slaapkamer een grote rol. Deze plek is een veilig toevluchtsoord waar ze spelen, leren, dromen en groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat deze belangrijke kamer niet alleen mooi en functioneel is, maar ook duurzaam wordt ingericht?

Of je nu inspiratie zoekt voor een duurzame babykamer, een peuterkamer of voor de slaapkamer van jouw puber. In dit artikel delen we handige tips en leuke merken voor het inrichten van een duurzame kinderkamer, inclusief het kiezen van verantwoorde meubels en accessoires. Zo kun jij een ruimte creëren die écht aansluit bij de natuurlijke behoeften van je kind én jouw groene interieurmissie.

1. Kies voor duurzame meubels

Een van de grootste stappen bij het inrichten van een duurzame kinderkamer is het kiezen van de juiste meubels. Denk hierbij aan kinderbedden, kledingkasten, nachtkastjes en bureau’s. Deze items vormen niet alleen de basis van de kamer, maar zullen ook jarenlang worden gebruikt (en misbruikt!) door je kinderen. Het bed zal waarschijnlijk ook geregeld als trampoline worden gebruikt. Daarom is het belangrijk dat ze zijn gemaakt van duurzame, hoogwaardige materialen, zoals FSC-gecertificeerd hout, bamboe of gerecycled kunststof. Daarnaast is het een goed idee om te kijken naar bedrijven die werken volgens ethische productienormen en gebruik maken van niet-giftige afwerkingen en verven.

Enkele leuke merken en webshops in de wereld van duurzame kindermeubels zijn Little Dreamers, Ecobirdy, DertigZes, Frendly, Petite Amélie, Kids Deco, en de Gele Flamingo. Het bedhuisje in de slaapkamer van ons zoontje (op de foto bovenaan) komt bijvoorbeeld van de Gele Flamingo. Niet alleen zijn deze merken gericht op het creëren van kwalitatieve, duurzame producten, maar ze moedigen ook een circulaire economie aan door het gebruik van gerecyclede materialen en het aanmoedigen van recycling aan het einde van de levensduur van het product.

Geef oude tweedehands meubels een nieuw leven geven

Ben je een beetje handig en houd je van DIY-projecten? Dan kan het opknappen van oude meubels een geweldige manier zijn om een uniek en duurzaam interieur te creëren. Kringloopwinkels, rommelmarkten en online via Marktplaats of Vinted zijn perfecte plekken om verborgen schatten te vinden. Het is niet alleen een groene keuze, maar het kan je ook flink wat geld besparen.

Of hebben jullie zelf, of familie of vrienden, nog een oud meubelstuk dat met een beetje liefde nog een ronde mee kan? Wij hebben bijvoorbeeld zelf het oude kinderbed van Lisa opnieuw geverfd voor de kinderkamer van onze dochter. Dit bed vonden haar ouders meer dan 30 jaar geleden achter de wand van hun nieuwe huis. Het bed gaat al drie generaties mee en is dus met recht vintage te noemen. En de kledingkast op de slaapkamer van ons zoontje komt van de kinderkamer van onze vorige buren.

Bed kinderkamer

Kies voor meegroeimeubels

Als ouders kennen we het allemaal: kinderen groeien sneller dan het licht. Dat schattige wiegje? Het is in no-time te klein. Een duurzame kinderkamer vraagt om een slimme aanpak, zoals meegroeimeubels. Deze innovatieve meubelstukken kunnen worden aangepast naarmate je kind groeit. Merken als Sebra, Leander en Quax bieden bedden aan die kunnen transformeren en meegroeien met je kind, vanaf de geboorte totdat ze ongeveer 7 jaar oud zijn. Hetzelfde geldt voor bureaus: er zijn modellen die in hoogte verstelbaar zijn, zodat ze mee kunnen groeien met je kind. Deze aanpak is een win-win qua duurzaamheid, functionaliteit én jouw portemonnee!

Sebra meegroeibed

Ga voor een écht circulaire aanpak: huur je kindermeubels

Een andere duurzame optie is om meubels te lenen of te huren. Zo krijgen deze kindermeubels de maximale levensduur, zonder dat jij er permanent eigenaar van hoeft te zijn. Vraag ook eens rond in je vrienden- en familiekring of er items zijn die je tijdelijk kunt lenen. Daarnaast zijn er diensten zoals Tiny Library die het mogelijk maken om belangrijke babyspullen voor een bepaalde periode te huren, zoals wiegjes, kinderstoelen, wippers en nog veel meer.

2. Duurzame verf en behang

Klaar om de kwast op te pakken en de muren van de kinderkamer op te fleuren met een likje verf? Dan is het kiezen van een milieuvriendelijke verf een mooie stap richting een duurzame slaapkamer. Duurzame verfmerken zoals Auro, Fairf, Farrow & Ball, Little Greene, Mommy Paint, Biofa, Ecos Paints, of Lab Paints (van Vestingh) bieden een kleurrijk scala aan verven, vrij van giftige stoffen en VOS’s (vluchtige organische stoffen). Dit maakt ze veilig voor de kinderen en beter voor het milieu. Daarnaast zijn deze verfsoorten vaak biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Zelf hebben wij voor de slaapkamers van onze kinderen de verf van Lab Paints en Graham & Brown gebruikt.

Liever met de behangroller aan de slag? Een leuk behang kan een uniek karakter toevoegen aan de kamer van je kleintje. Je wilt echter zeker weten dat het papier dat je kiest, niet alleen mooi maar ook duurzaam is. Kies daarom voor merken met milieuvriendelijke productieprocessen, FSC-gecertificeerd behangpapier of milieuvriendelijke inkten. Leuke duurzame behangmerken zijn bijvoorbeeld Eijffinger, Studio Ditte, Maivillan, Ferm Living, Dekornik, Kek Amsterdam, Inke en Eco Wallpaper.

Wil je liever helemaal niet schilderen of behangen? Heb je dan al eens aan muurstickers gedacht? Wij vinden dit zelf een ideale oplossing als je snel iets leuks iets leuks op de muur wilt creëren. Bovendien is dit erg leuk om samen met de kinderen te doen en ze te laten helpen om hun eigen kamer te versieren.

3. Duurzame vloeren

Een duurzame kinderkamer gaat verder dan alleen meubels en muren: de vloer speelt ook een grote rol! Gelukkig zijn er een aantal milieuvriendelijke opties die je voeten (en de planeet) blij zullen maken. Een duurzame vloer is niet alleen een groene keuze, maar ook een investering die jaren meegaat. Daarom is het voorafgaand aan een verbouwing de moeite waard om eens te kijken naar de verschillende soorten vloerbedekkingen die zowel stijlvol als duurzaam zijn.

  • Hout is een fantastische keuze voor natuurlijke vloeren en kan tientallen jaren meegaan. Let daarbij wel dat je kiest voor hout gemaakt van bomen uit duurzaam beheerde bossen (met het FSC keurmerk). Ook kun je kiezen voor een oude houten vloer, bijvoorbeeld van ‘de Oude Plank‘ of ‘het Achterhuis‘.
  • Marmoleum is een natuurlijk product dat gemaakt wordt van lijnzaadolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Het is volledig biologisch afbreekbaar en heeft een zeer lange levensduur, waardoor het een uitstekende duurzame keuze is.
  • Kurk is een volledig natuurlijk, hernieuwbaar materiaal dat gewonnen wordt uit de schors van de kurkeik. Het is zacht en warm onder de voeten, en is van nature antibacterieel, wat een extra voordeel is voor kinderkamers.
  • Bamboe is ook een geweldig duurzaam materiaal voor vloeren. Het groeit snel en is daardoor zeer hernieuwbaar. Bovendien is een bamboe vloer sterk, duurzaam en hypoallergeen.

4. Duurzame kinderkamer accessoires

Het inrichten van een duurzame kinderkamer houdt niet op bij het grote plaatje. The (sustainable) devil is in the details. En veel ouders vinden het afstylen eigenlijk ook het leukste deel van het inrichten van een kinderkamer. Of het nu gaat om verantwoord speelgoed, kussens, verlichting, beddengoed, vloerkleden of wanddecoraties. Het zijn deze kleine details die een kamer echt tot leven brengen en gezelligheid toevoegen. Gelukkig zijn er een heleboel duurzame opties beschikbaar!

Duurzaam speelgoed

Een kinderkamer zonder speelgoed is net zoiets als een fiets zonder trappers – het mist een essentieel onderdeel. Een mooie houten treinbaan, een winkeltje, keukentje, of toch een leuke speeltent? Naast het vermaak voor de kinderen kan het direct dienen als leuke decoratie. Maak de kinderkamer daarom af met duurzaam speelgoed. Kies voor speelgoed gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen. Merken zoals Ostheimer, PlanToys, Little Dutch, Grimm’s, Wobbel, Hape of Liewood bieden prachtig duurzaam speelgoed aan.

Meer inspiratie nodig voor duurzaam speelgoed?

Eco-vriendelijk beddengoed

Van biologische dekens, fairtrade dekbedovertrekken en ecologische verantwoorde matrassen, er zijn veel manieren om een kinderbed duurzaam te maken. Zoek naar beddengoed gemaakt van GOTS biologisch katoen, Tencel, linnen of bamboe. En kies voor beddengoed dat kan worden gerecycled aan het einde van zijn levensduur. Duurzame merken om onder te dromen zijn bijvoorbeeld Yumeko, Kadolis, Crisp Sheets, Coco & Cici, Kayori, Four Leaves of Snurk. Het beddengoed op de foto Bovenaanzicht is bijvoorbeeld van Liewood.

DIY wandecoratie en kunst

Wie zegt dat kunst en decoratie duur moeten zijn? Wil je iets écht unieks? Overweeg dan een DIY-project! Maak samen met je kleintjes hun eigen kunstwerken met natuurlijke verf of of creëer unieke decoraties met gerecyclede materialen. Zo geef je niet alleen een creatieve en persoonlijke twist aan hun kinderkamer, maar betrek je je kinderen ook actief bi de inrichting van hun slaapkamer. Zo worden die kleine groene stapjes ook nog eens heel gezellig!

Verantwoorde verlichting

Het creëren van de perfecte sfeer in de kinderkamer is een kunst op zich. En licht speelt hierin een cruciale rol. Kies voor duurzame LED-lampen en nachtlampjes, die niet alleen energiezuiniger zijn, maar ook langer meegaan dan traditionele gloeilampen. Jouw kleintjes zullen in een mum van tijd dromen in hun eco-vriendelijke paradijsje.

Duurzame vloerkleden

De finishing touch van elke kinderkamer? Een heerlijk zacht en comfortabel vloerkleed! En ja, je raadt het al, ook hier kunnen we de groene keuze maken. Duurzame vloerkleden worden vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, wol, jute of zelfs gerecycleerde materialen. Het merk Lorena Canals bijvoorbeeld, heeft een prachtige selectie van wasbare, milieuvriendelijke kleden die perfect zijn voor kleine avonturiers. Wij hebben bijvoorbeeld dit kindervloerkleed met een grote vis erop voor de zeekamer van ons zoontje. Andere leuke duurzame merken zijn Sebra, OYOY, Petite Amélie en Ferm Living.

Vergeet niet de écht groene decoratie

Wist je dat binnenplanten niet alleen een leuke touch kunnen geven aan de kinderkamer, maar ook nog eens kunnen bijdragen aan een gezondere omgeving? Deze groene vriendjes zijn een natuurlijke luchtzuiveraar en verhogen de luchtvochtigheid, wat een boost geeft aan het binnenklimaat. Maar let op: niet alle planten zijn geschikt voor kinderkamers. Het is belangrijk om te kiezen voor niet-giftige varianten.

Dus, welke groene rakkers zijn ideaal voor een kinderkamer? Denk bijvoorbeeld aan een graslelie, klimop of vrouwentong (Sansevieria). Andere leuke kindvriendelijke planten zijn de Areca palm, pannenkoekplant, Aloë Vera, bananenplant, of de Maranta.

Planten brengen niet alleen leven en kleur in de kamer, maar leren kinderen ook over de zorg voor andere levende dingen. Groen opgroeien begint bij de wieg!

Conclusie

Het inrichten van een duurzame kinderkamer gaat over meer dan alleen de aankoop van milieuvriendelijke producten. Het gaat ook over het creëren van een ruimte die de waarden van duurzaamheid en respect voor de natuur leert en bevordert. Door bewuste keuzes te maken en je kinderen te betrekken bij het proces, bouw je niet alleen een groene ruimte, maar ook een groene toekomst voor je kleintjes.

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om de zoektocht naar de perfecte spulletjes makkelijker te maken. Neem een middagje vrij om lekker te speuren op Marktplaats of kringloopwinks. Je zult versteld staan van de verborgen juweeltjes die daar wachten op een tweede leven. Het is een perfecte plek om unieke, charmante en duurzame items te vinden die een extra vleugje karakter aan de kinderkamer toevoegen. En bekijk ook zeker eens webshops met duurzame merken voor de kinderkamer, zoals De Gele Flamingo, Kids Deco, Mevrouw Aardbei of Kinder Wonderland.

Lees ook: Tips voor een duurzame kinderkleding garderobe

Dit vind je misschien ook leuk