Home > Duurzaam wonen met kinderen > 11 eenvoudige manieren om energie te besparen als gezin met jonge kinderen

11 eenvoudige manieren om energie te besparen als gezin met jonge kinderen

Als gezin met jonge kinderen heb je vaak al genoeg aan je hoofd. En naast je werk, de huishoudelijke taken, en natuurlijk de zorg voor je kinderen, probeer je ook nog eens milieubewust te leven. En met de flink gestegen energieprijzen, maak je jezelf misschien ook wel zorgen over de hoge energierekening. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen in huis en jullie dagelijkse routine al flink besparen op energiekosten. In dit artikel geven we je 11 tips die niet alleen goed zijn voor het milieu en de portemonnee, maar leert je kinderen ook bewust om te gaan met energie en het milieu.

Lees ook: Hoe kan ik mijn kinderen leren over energiebesparing?

1. Gebruik LED-verlichting

Kleine kinderen hebben vaak moeite met slapen in het donker. Maar het laten branden van lampen de hele nacht door kost natuurlijk veel energie. Een slimme oplossing is om te kiezen voor LED-verlichting. Deze verlichting verbruikt namelijk veel minder energie dan de traditionele gloeilampen. Bovendien gaan LED-lampen veel langer mee en zijn ze veiliger in gebruik. Bij de Gele Flamingo hebben ze veel leuke duurzame nachtlampjes voor kinderen.

2. Zet de verwarming een graadje lager

Jonge kinderen hebben vaak de neiging om zonder jas naar buiten te rennen of in een korte broek rond te lopen. Maar dat betekent niet dat het in huis altijd warm moet zijn. Door de verwarming overdag een graadje lager te zetten, bespaar je al snel 6% op je energiekosten. En het is nog gezond ook, want het stimuleert de natuurlijke afweer van je kind.

3. Wassen op 30 graden

Was kleding op lagere temperaturen. Moderne wasmachines zijn ontworpen om op lage temperaturen te wassen en dat bespaart veel energie. Bovendien gaan kleren langer mee op deze manier. Volgens het NIBUD betaal je voor een was op 90 graden € 1,67, op 60 graden € 1,26, op 40 graden € 1,09 en op 30 graden ben je € 0,93 aan totale kosten kwijt. Met alle wasjes die je als gezin moet draaien, kun je dus ook een hoop geld besparen. Wij hebben een heel artikel geschreven hoe je duurzamer kunt wassen in een druk gezin. En als je toch duurzamer gaat wassen, ontdek dan ook de voordelen van wasstrips.

4. Gebruik een wasrek

Een wasdroger is voor een jong gezin natuurlijk erg handig, maar ook een enorme energieverbruiker. Gelukkig is er een goed alternatief: een wasrek. Je was drogen aan een wasrek is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart ook op de energierekening. Volgens het NIBUD zijn de kosten per droogbeurt namelijk zo’n € 1,95! Zet het wasrek op een zonnige plek of bij open raam, zodat de was nog sneller droogt. Ga dus snel op zoek naar een duurzaam wasrek en hang de was buiten.

5. Kies voor een energiezuinige vaatwasser

De meeste gezinnen maken dagelijks gebruik van een vaatwasser. Maar wist je dat een energiezuinige vaatwasser al snel honderden euro’s per jaar kan besparen op je energierekening? Let bij het kopen van een vaatwasser op het energielabel en kies voor een A+++-label. Hiermee ben je verzekerd van een zuinige vaatwasser die veel water en energie bespaart. Wil je nog meer energie besparen? Doe alsof je op de camping bent, pak een teiltje erbij en was samen af met de kinderen.

6. Mens erger je niet

Geen zin om de hele avond voor de tv te hangen? Probeer dan eens een spelletjesavond met het gezin! Naast dat het gezellig is en goed voor de familieband, bespaar je ook nog eens energie. En laten we eerlijk zijn, een ouderwets potje mens-erger-je-niet is toch veel leuker dan weer dezelfde aflevering van een serie kijken. Is jouw spelletjeskast nog leeg, bekijk dan de leukste familiespellen.

7. Licht uit, kaarsen aan

Niets is gezelliger dan een huis vol kaarsen! In plaats van de hele avond de lampen aan te laten staan, kun je ook een paar kaarsen aansteken. Vooral tijdens gezellige familie-avonden is dit een leuke en duurzame optie. Zet een paar kaarsen op tafel, een bordspelletje erbij en lekker wijntje. Wat wil je nog meer? Een tip: kies voor kaarsen van bijenwas of sojawas. Deze zijn niet alleen duurzamer, maar ook nog eens gezonder voor je en je kinderen omdat ze geen schadelijke stoffen afgeven. En als je het leuk vindt om creatief bezig te zijn met je kinderen, kun je ook samen kaarsen maken.

8. Kook met de deksel op de pan

Voor een gezin koken betekent veel pannen op het vuur. Maar wist je dat je veel energie kunt besparen door te koken met de deksel op de pan? De deksel zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft, waardoor het eten sneller gaar is. Bovendien verbruikt het minder energie omdat de warmte niet ontsnapt. Nog energiezuiniger is uiteraard om niet op vuur te koken, maar op een inductie kookplaat.

Lees ook: 10x originele tips om voedselverspilling tegen te gaan met kinderen

9. Gebruik een slimme thermostaat

Investeer in een slimme thermostaat. Zo kun je de temperatuur in huis automatisch aanpassen aan je dagelijkse routine. Bijvoorbeeld als je niet thuis bent of als je slaapt. Zo bespaar je op de lange termijn flink op je energierekening.

10. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

Veel apparaten in huis verbruiken energie, zelfs als ze niet aan staan. Door ze helemaal uit te zetten (en niet op stand-by te laten staan), bespaar je op de lange termijn veel energie en geld. Gebruik slimme stekkers die via een app of stemcommando aan en uit kunnen worden gezet. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de stekker van de televisie, spelcomputer en andere apparaten uitzetten wanneer deze niet worden gebruikt.

11. Spetter spetter spat. Samen in bad.

Niets is zo gezellig als samen in bad gaan met je kinderen. Door samen in bad te gaan, hoef je maar één keer water te verwarmen in plaats van twee keer als iedereen apart doucht. Bovendien is het nog gezelliger ook en kan je genieten van quality time met je kinderen. Zet wat leuke muziek op, neem een paar duurzame badspeeltjes mee en geniet van een ontspannen moment met je gezin.

Een nog beter alternatief is om samen te douchen. Zo kun je jouw kinderen een stuk makkelijker inzepen zonder zelf drijfnat te worden. Bovendien bespaar je zo veel water en energie. Volgens het NIBUD gaat in een vol bad namelijk zo’n 120 liter warm water per keer, terwijl je met een douchebeurt van 7,5 minuut ongeveer 65 liter verbruikt.

Nog meer besparen? Koop dan een waterbesparende douchekop. Je gebruikt hierdoor 20 procent minder water en en energie. Doordat er lucht wordt bijgemengd met het water, krijg je toch een fijne douchestraal. Je merkt er dus helemaal niets van, behalve in je portemonnee.

Dit vind je misschien ook leuk