Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > Koopgids voor de leukste duurzame kinderfietsen: op de pedalen voor onze planeet

Koopgids voor de leukste duurzame kinderfietsen: op de pedalen voor onze planeet

De vrijheid, het avontuur en de blijdschap die een kinderfiets kan brengen, zijn dierbare herinneringen voor elk kind. Van die eerste wiebelige rit met zijwieltjes tot aan zelfstandige fietstochten naar school. Fietsen speelt een grote rol in het leven van kinderen, zeker in een fietsland als Nederland. Het wordt hier nog net niet met de paplepel ingegoten, maar het wordt in Nederland wel vaak als duurzaam verjaardagcadeau gegeven. Maar hoe zit het met de impact van deze geliefde tweewieler op onze planeet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze liefde voor fietsen bijdraagt aan de zorg voor de wereld waarin onze kinderen opgroeien? Stap achterop onze bagagedrager en ontdek de wereld van duurzame kinderfietsen!

Wat maakt een kinderfiets duurzaam?

Een geschikte fiets vinden voor jouw zoon of dochter kan al een uitdaging op zich zijn, laat staan een duurzame kinderfiets. Maar wat maakt een kinderfiets eigenlijk ‘duurzaam’? En hoe herken je dit? Laat ons een handje helpen in deze groene fietsenjungle.

Een duurzame kinderfiets gaat niet alleen om een stevig stuk metaal op twee wielen. Het gaat veel verder dan dat. Het begint bij de productie: hoe, waar en waarvan wordt de fiets gemaakt? De meest impact zit namelijk in het productieproces. Fietsen worden grotendeels van aluminium of staal gemaakt. Dit kost enorm veel energie. Een duurzame kinderfiets is er dus eigenlijk één die niet opnieuw gemaakt hoeft te worden, maar al is lekker ingereden.

Daarnaast is het van belang waar de materialen vandaan komen en waar de fiets wordt gemaakt. Met name qua transport, maar ook of de arbeiders een eerlijk loon ontvangen. En hoe lang gaat de fiets uiteindelijk mee? Is hij robuust genoeg om te overleven in de wildernis die ‘kindertijd’ heet? Dit bepaalt namelijk wat er gebeurt als je kind uit zijn fiets groeit. Kan hij worden gerecycled, doorgegeven aan een ander kindje, of wellicht nog goed worden verkocht?

De meest duurzame kinderfiets allertijden

Als je op zoek bent naar de meest duurzame kinderfiets, laten we dan een stap terug doen en eens kijken naar een optie die vaak over het hoofd wordt gezien: de tweedehands kinderfiets.

Kinderen groeien snel, ontzettend snel. En daarmee ook uit hun fietsjes. Dat betekent dat er een continue stroom van nauwelijks gebruikte fietsen beschikbaar is, klaar om een tweede leven te krijgen. Deze tweedehands kinderfietsen zijn niet alleen milieuvriendelijker – ze verminderen immers de noodzaak om nieuwe producten te maken – maar ze zijn ook vaak nog in uitstekende staat.

Als we onze kinderen een duurzame toekomst willen geven, dan moeten we hen leren om verantwoorde keuzes te maken. Wat is dan een betere les dan te laten zien dat het hergebruiken van producten een grote impact kan hebben? Een tweedehands fiets kan net zo’n spannend avontuur bieden als een gloednieuwe, en leert hen tegelijkertijd dat we zorgvuldig om moeten gaan met de middelen die we hebben.

Dus voordat je een nieuwe fiets voor je kleintje koopt, overweeg dan eerst eens een tweedehands optie. Er zijn genoeg online platforms (bijv. Marktplaats, tweedehandsfietsen.nl of viaBOVAG) en lokale fietsenwinkels bij jou in de buurt, waar je veilige, gecontroleerde tweedehands fietsen kunt vinden die perfect zijn voor jouw kind. Door voor tweedehands te kiezen, geef je niet alleen een fiets een tweede leven, maar draag je ook bij aan een groenere toekomst voor jouw kinderen

De meest duurzame fiets: een tweedehands kinderfiets

Tips voor het kopen van een tweedehands kinderfiets

Als je een duurzame weg wilt inslaan voor je kind, dan is een tweedehands kinderfiets een uitstekende keuze. Maar waar let je op bij het kiezen van zo’n tweedehands juweeltje? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Zoek in de buurt: Zoek naar fietsen bij jou in de buurt, zodat je niet hele land hoeft door te cruisen om dat ‘goedkope’ en duurzame pareltje op te halen met de auto.
  2. Controleer de staat van de fiets: Onderzoek de fiets zorgvuldig. Kijk naar roestplekken, controleer of de banden nog voldoende profiel hebben en of ze niet uitgedroogd zijn. De ketting mag niet te los zitten en de remmen moeten goed functioneren.
  3. Juiste maat: Het is belangrijk dat de fiets past bij de lengte van je kind. Een te grote of te kleine fiets is niet alleen oncomfortabel, maar kan ook gevaarlijk zijn. Meet je kind op en bekijk onze maattabel om te zien welke framemaat geschikt is.
  4. Veiligheid: Check of alle veiligheidskenmerken aanwezig zijn. Denk hierbij aan reflectoren op de wielen, trappers en voor- en achterkant van de fiets. Ook een goede fietsbel en een degelijk slot zijn belangrijk.
  5. Vraag naar de geschiedenis: Vraag de verkoper naar de historie van de fiets. Hoe oud is de fiets? Zijn er onderdelen vervangen? Dit kan je een idee geven over de kwaliteit van de fiets en mogelijke toekomstige reparaties.
  6. Proefritje: Laat je kind, indien mogelijk, een proefritje maken om te zien of de fiets comfortabel zit en goed rijdt.

Neem een abonnement op een kinderfiets

Even een gedachte-experiment. Wat als je de stress van het kopen en verkopen van fietsen helemaal zou kunnen wegnemen? Een zorgeloos leven waarin je kind altijd op een fiets rijdt die perfect past, ongeacht hoe snel ze groeien. En dat terwijl je ook nog eens de planeet helpt. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Nou, dat kan dus echt! Fietsabonnementen voor kinderen worden steeds populairder. Een duurzaam fietsabonnement voor kinderfietsen vind je o.a. bij Bikeflip, Groeifiets of Tiny Library. Met zo’n abonnement lease je een kinderfiets voor een vast bedrag per maand. Zodra je kind toe is aan een grotere maat, ruil je gewoon de oude fiets in voor een nieuwe. Simpel toch? En de oude fiets? Die wordt opgeknapt en aan een ander kind gegeven. Dit maakt het een duurzame optie die de levenscyclus van de fiets maximaliseert.

Duurzame kinderfiets merken

Kun je écht niet slagen voor een duurzame tweedehands kinderfiets? En wil je niet vast zitten aan een abonnement? Dan zijn er tegenwoordig gelukkig ook enkele kinderfietsmerken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze merken doen hun uiterste best om hun productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten. Ze maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen, zorgen voor eerlijke arbeidsomstandigheden en proberen hun ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken.

Veloretti

Het Nederlands merk Veloretti biedt naast hun volwassen fietsen ook een reeks duurzame kinderfietsen met een minimalistisch design. Naast hippe driewielers en loopfietsen hebben ze met de Veloretti Maxi (3-6 jaar) en de Veloretti Junior (5-8 jaar) leuke kinderfietsen van goede kwaliteit.

Veloretti Maxi Kinderfiets 16 inch
Veloretti Maxi Kinderfiets 16 inch

Banwood

Dit Duitse merk combineert esthetiek en duurzaamheid. De Banwood kinderfietsen zijn voorzien van een stevig stalen frame, hoogwaardige en duurzame materialen en hebbeneen vintage design. Enige nadeel, ze maken alleen een 16 inch kinderfiets met pedalen en loopfietsen, dus voor oudere kindjes hebben zij geen aanbod.

Banwood kinderfietsen

WOOM

Dit Oostenrijkse merk is bekend om zijn lichte en hoogwaardige kinderfietsen. Ze hebben een ‘upcycling systeem’, waarbij je de oude fiets van je kind kunt inruilen voor een nieuw model met een flinke korting. Dit stimuleert het hergebruik van fietsen. Bekijk het duurzaamheidsbeleid van WOOM.

Frog Bikes

Het Britse merk Frog Bikes biedt een breed scala aan hoogwaardige kinderfietsen en heeft een sterke focus op duurzaamheid. Ze richten zich op het creëren van lichtgewicht en verstelbare fietsen, waardoor ze meegroeien met je kind. Ze hebben een ‘Leapfrog’ inruilprogramma om het hergebruik van fietsen te bevorderen. Bekijk het duurzaamheidsbeleid van Frog Bikes.

Cube

Het Duitse merk Cube produceert fietsen zijn bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid, en hun kinderfiets assortiment is hierop geen uitzondering.

S’cool

Nog een Duits merk dat streeft naar duurzame en veilige fietsen te produceren voor kinderen. Ze gebruiken hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen slijtage, zodat de fietsen langer meegaan.

Andere bekende merken kinderfietsen

  • Gazelle: dit is waarschijnlijk het meest bekende fietsmerk in Nederland. De fietsen worden gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen en kunnen daardoor generaties worden doorgegeven. Gazelle produceert ook kinderfietsen van wielmaat 12 tot 28 inch.
  • Batavus: het andere bekende fietsmerk uit Nederland. Ook Batavus staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige fietsen, en dit geldt ook voor hun betrouwbare kinderfietsen.
  • Loekie: nog een populair fietsmerk in Nederland, maar dan wel specifiek voor kinderfietsen. Ze maken enkel fietsen voor kinderen tot 9 jaar.
  • Puky: Nog een Duits merk dat kwalitatief goede fietsen maakt. Puky maakt naast kinderfietsen ook loopfietsen, driewielers en skelters.

Welke maat fiets heeft mijn kind nodig?

Fietsen zijn een beetje als schoenen? Je wilt zeker weten dat ze goed passen, anders is het rijden oncomfortabel of zelfs gevaarlijk. Dat geldt vooral voor duurzame kinderfietsen. Je wilt een fiets die nu past het liefst ook nog even meegaat. Maar hoe zorg je dat je de juiste maat fiets voor je kind kiest? In onderstaande maattabel vind je een aantal richtlijnen waar je op kunt letten om de geschikte maat kinderfiets te aan te schaffen.

Soort fietsKledingmaatLichaamshoogteBinnenbeenlengteLeeftijd
Loopfiets92-10450-90 cm33-38 cm1,5 – 5 jaar
Kinderfiets 12 inch92-10485-100 cm33-38 cm3-4 jaar
Kinderfiets 14 inch104-11095-105 cm40-50 cm4-5 jaar
Kinderfiets 16 inch104-116100-115 cm45-55 cm4-7 jaar
Kinderfiets 18 inch110-116110-120 cm50-60 cm5-7 jaar
Kinderfiets 20 inch116-122115-125 cm50-75 cm6-8 jaar
Kinderfiets 22 inch122-128125-135 cm55-80 cm7-9 jaar
Kinderfiets 24 inch128-140130-145 cm62-87 cm8-11 jaar
Kinderfiets 26 inch140-158140-160 cm68-97 cm>11 jaar
Maattabel kinderfietsen

Verleng de levensduur van een kinderfiets

Wanneer je zo’n mooie duurzame kinderfiets hebt aangeschaft, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Het verlengen van de levensduur van de fiets is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dus, hoe onderhoud je zo’n fiets op de juiste manier? Hier zijn enkele handige tips!

Controleer de bandenspanning
Begin met het regelmatig controleren van de bandenspanning. Zachte banden zorgen voor meer slijtage en een hogere rolweerstand, wat het fietsen zwaarder maakt. Pomp de banden dus regelmatig op voor de beste prestaties en om slijtage te voorkomen.

Smeer de ketting
Daarnaast is het essentieel om de ketting te onderhouden. Een schone en goed gesmeerde ketting zorgt ervoor dat je kind soepel en gemakkelijk kan trappen. Maak de ketting schoon met een zachte doek en speciale kettingreiniger en smeer deze vervolgens licht in met kettingolie.

Maak de fiets regelmatig schoon
Natuurlijk is ook het algemene onderhoud van de fiets van belang. Maak de fiets regelmatig schoon, vooral als deze vies is geworden door modder of na een ritje in de regen. Zo voorkom je roest en andere slijtage. Beperk hierbij wel het watergebruik. Wanneer je de fiets schoonmaakt, probeer dan zo min mogelijk water te gebruiken. Dit kan je doen door de fiets eerst af te vegen met een droge doek om het meeste vuil te verwijderen. Vervolgens kan je met een vochtige doek de rest schoonmaken.

Gebruik gerecyclede onderdelen
Heb je een nieuw onderdeel nodig? Kijk dan eens naar gerecyclede opties. Veel fietswinkels hebben tegenwoordig tweedehands onderdelen die nog in prima staat zijn. Zo verminder je de vraag naar nieuwe onderdelen en draag je bij aan het hergebruik van materialen.

Zet de fiets binnen
Zorg ervoor dat de fiets altijd op een droge en veilige plek wordt opgeborgen. Dit voorkomt roest en slijtage, waardoor de fiets langer meegaat en er minder snel vervanging nodig is.

Leg je kinderen uit waarom ze zorgvuldig met hun fiets moeten omgaan
Herinner je kind eraan om zorgvuldig om te gaan met de fiets. Hoewel deze kinderfietsen gemaakt zijn om tegen een stootje te kunnen, zal een zorgvuldige behandeling altijd helpen om de fiets in topconditie te houden. Het is tenslotte hun trouwe tweewieler, dus een beetje liefde en zorg kunnen een wereld van verschil maken! Lees ook: Groene superhelden in de dop: hoe leer je kinderen duurzaam leven

Verantwoorde veiligheid voorop

Is je kinderfiets helemaal gereed en klaar om te gaan? Wacht nog even! Er zijn handige accessoires die niet alleen de fietsrit leuker, maar ook veiliger maken. Een must-have voor elke beginnende fietser zijn zijwieltjes. Deze bieden de nodige ondersteuning en zelfvertrouwen bij de eerste fietsavonturen. Ook is een goed passende fietshelm een absolute noodzaak – veiligheid voorop! En zeg nu zelf, met de vrolijke en stoere helmdesigns van tegenwoordig is dat helemaal geen straf.

Daarnaast draagt een vrolijke fietsbel bij aan zowel de veiligheid als het plezier. Zorg dat je kleintje zich kan laten horen in het verkeer! Reflectoren op de wielen, pedalen en aan de achterkant van de fiets zijn ook belangrijk, vooral in de donkere maanden. En tot slot, een fietsendrager kan enorm handig zijn voor het meenemen van de schooltas of een picknickmand voor een avontuurlijk dagje uit. Kortom, met deze accessoires wordt elke fietstocht een plezierige én veilige onderneming!

Kinderfiets afstellen

Het juist afstellen van een kinderfiets is geen kinderspel, maar wel enorm belangrijk voor het fietsplezier van je kind! Van de zadelhoogte tot de knie- en voetpositie, laten we eens kijken hoe we de fiets het beste kunnen instellen.

Zadelhoogte

Je kind moet zich veilig en zelfverzekerd voelen op de fiets, en dat begint bij de zadelhoogte. Voor de allerkleinste coureurs, de loopfietsers en de beginnende fietsers zonder zijwieltjes, zetten we het zadel zo dat hun voetjes plat op de grond kunnen. Bij fietsen met zijwieltjes of als je kind al fluitend rondfietst, volstaat het als ze net met hun tenen de grond kunnen raken.

Kniepositie

Bij beginnende fietsers houden we de knieën licht gebogen. Hierdoor kunnen ze makkelijker hun voetjes op de grond zetten en zo bouwen ze zelfvertrouwen op. Wanneer ze zelfverzekerder worden, verhogen we het zadel een beetje, zodat hun beentjes meer uitstrekken voor een efficiëntere pedaalslag.

Opstaphoogte

Verder is de opstaphoogte van belang. Zorg ervoor dat je kind gemakkelijk over de fiets kan stappen, met beide voeten plat op de grond, terwijl er ongeveer 5 centimeter ruimte is tussen hen en de bovenbuis van de fiets. Zo voelen ze zich zeker bij het stoppen en op- en afstappen.

Voetpositie

Tenslotte letten we op de positie van de voeten. Bij fietsen met zijwieltjes of gewone fietsen zal je kind zich het prettigst voelen als de bal van hun voet comfortabel op het pedaal rust.

Conclusie

Wat een reis door de wereld van duurzame kinderfietsen! Het is duidelijk geworden dat de meest duurzame kinderfiets niet nieuw uit de winkel komt, maar liefdevol wordt doorgegeven van kind tot kind. Ondanks de duurzame inspanningen van vele merken, is het de tweedehands fiets die met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om duurzaamheid.

Laten we het fietsen doorgeven aan onze kinderen zoals we dat altijd hebben gedaan – met liefde, avontuur en respect voor onze planeet. Want iedere pedaalslag op een duurzame fiets is een stap richting een groenere toekomst voor onze kinderen. Het ultieme fietsplezier bereiken we samen, op de pedalen voor onze planeet!

Lees ook: Fietsvakantie met kinderen: een duurzaam en actief avontuur

Foto: Gustavo Fring – Pexels

Dit vind je misschien ook leuk