Tegenwoordig zijn steeds meer ouders op zoek naar een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers. Daar komen wasbare luiers om de hoek kijken! Als je erover denkt om wasbare luiers te kopen voor jouw (aanstaande) baby of kindje, ben je hier aan het juiste adres . In dit artikel duiken we in de wereld van herbruikbare luiers, bespreken we hoe je ze moet wassen en welke merken er zijn. Bovendien vertellen we je alles over de voordelen van uitwasbare luiers en geven we tips voor het kopen en het gebruik ervan. Dus zet je luieremmer maar klaar, want de poep vliegt straks om je oren!
- Waarom kiezen voor wasbare luiers?
- Welk soort wasbare luier past bij jou?
- Meegroeiluiers of de perfecte pasvorm?
- Van welk materiaal is een wasbare luier gemaakt?
- Welk merk heeft de beste wasbare luiers?
- Waar koop je uitwasbare luiers?
- Hoeveel wasbare luiers heb je per dag nodig?
- Hoeveel geld bespaar je met wasbare luiers?
- Hoe was je wasbare luiers?
- Zindelijk worden met uitwasbare luiers
- Twijfel je nog? Overweeg een abonnement of bestel een proefpakket
- Wat heb je nog meer nodig naast de wasbare luiers?
Waarom kiezen voor wasbare luiers?
Wist je dat elk kind gemiddeld zo’n 5.400 luiers verslijt voordat ze zindelijk zijn? Geen wonder dat dit een enorme berg afval oplevert! In ons kikkerlandje worden jaarlijks zo’n 530.000 baby’s en kinderen in luiers gewikkeld, wat leidt tot maar liefst 150 miljoen kilo luierafval. Dat komt neer op 300 kilo per jaar per kind, ofwel 25 kilo per maand! Als gezin kun je dus een hoop plastic besparen door over te stappen op herbruikbare luiers die je eenvoudig kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken. Lees ook: 11 leuke manieren om samen met je kinderen plastic afval te verminderen
Wasbare luiers zijn niet alleen milieuvriendelijker dan wegwerpluiers, maar ook voordeliger op de lange termijn. Hoewel de initiële investering in wasbare luiers uiteraard wel wat hoger is, bespaar je uiteindelijk geld omdat je ze kunt hergebruiken en niet geen wegwerpluiers meer hoeft te kopen.
Daarnaast zijn ze vaak gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen en bamboe, waardoor ze comfortabeler zijn voor je kindje. In vergelijking met wegwerpluiers, die vaak van plastic zijn gemaakt en langzaam afbreken, zijn de herbruikbare luiers dus een stuk beter voor onze planeet.
Welk soort wasbare luier past bij jou?
Als je besluit om wasbare luiers te kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er verschillende soorten en materialen. Het is belangrijk om goed te kijken welke luiers het beste bij jouw kindje passen.
1. All-In-One wasbare luiers
Allereerst zijn er de AIO (All-In-One) wasbare luiers, die echt alles-in-één bieden. Deze luiers bestaan uit één geheel, waardoor ze qua gebruiksgemak sprekend op een wegwerpluier lijken. Ze zijn slank, verstelbaar in maat en geschikt voor zowel pasgeboren baby’s als peuters. Let wel, ze zijn iets lekgevoeliger dan andere systemen.
2. Pocketluiers
Dan hebben we de pocketluier, die wat minder snel lekt. Deze uitwasbare luier heeft een opening aan de voor- of achterkant waar je boosters of inleggers in kunt schuiven. Zo pas je het absorptievermogen naar wens aan. Eenmaal gevuld, lijkt de luier qua gebruiksgemak op een wegwerpluier. Zowel AIO als pocketluiers gaan na gebruik volledig de was in.
3. Snap-in-One luiers:
Bij het SIO (Snap-In-One) systeem werkt het iets anders. Hier klik je inleggers met drukknoopjes in het overbroekje. Bij het verschonen vervang je enkel de inleggers, waardoor het overbroekje minder vaak gewassen hoeft te worden.
4. Voorgevormde luiers
Als je op zoek bent naar de meest lekvrije luier, kies dan voor de voorgevormde luier. Deze luier wordt altijd gecombineerd met een waterresistent overbroekje, wat we het tweedelige systeem noemen. Voorgevormde luiers zijn ideaal voor de nacht dankzij hun grote absorptievermogen. Er zijn zelfs speciale wasbare nachtluiers voor oudere kindjes die veel plassen en lang doorslapen. Deze luiers kunnen meer opnemen dan reguliere wegwerpluiers.
5. Nachtluiers
Nachtluiers die je kunt wassen zijn een uitkomst als je kindje veel plast ‘s nachts. Als je kind regelmatig doorlekt met wegwerp- of andere herbruikbare luiers, is het de moeite waard om een wasbare nachtluier te overwegen. Ze absorberen doorgaans meer dan wegwerpluiers en kunnen doorlekken voorkomen. Deze luiers zijn over het algemeen groter en dikker dan de reguliere herbruikbare luiers, waardoor ze beter vocht opnemen. Houd er wel rekening mee dat de droogtijd vaak iets langer is dan bij andere uitwasbare luiers.
6. Zwemluiers
Herbruikbare zwemluiers functioneren net als wegwerp zwemluiers, maar in plaats van ze weg te gooien, was je ze gewoon na gebruik. Ze laten urine door maar houden ontlasting netjes op zijn plek. Mocht er een ongelukje gebeuren tijdens het zwemmen, dan is er geen probleem! De elastieken van wasbare zwemluiers houden ontlasting beter binnen en ze hebben vaak handige sluitingen voor gemakkelijk verschonen.
Uitwasbare zwemluiers zijn ideaal voor babyzwemmen of vakanties. Het is handig om er twee te hebben als je vaak zwemt, zodat je altijd een schone bij de hand hebt. Ze zijn gebruiksklaar en hebben geen extra inleggers nodig. Met de vele leuke prints zijn zwembroekjes of zwempakjes overbodig, maar kunnen natuurlijk wel samen gedragen worden.
Meegroeiluiers of de perfecte pasvorm?
OneSize wasbare luiers zijn ontworpen om met je kleintje mee te groeien, vanaf de geboorte tot aan de zindelijkheidstraining. Deze veelzijdige luiers zijn voorzien van aanpasbare sluitingen zoals drukknoopjes, linten of klittenband, zodat ze altijd de juiste pasvorm hebben. Door te kiezen voor meegroeiluiers bespaar je geld, omdat je geen nieuwe maten hoeft aan te schaffen naarmate je kind groeit. Pas de absorptie aan door inleggers of inlegvellen toe te voegen, afhankelijk van de behoeften van je baby of peuter.
Daarentegen zijn Sized wasbare luiers verkrijgbaar in verschillende maten, zoals S, M, L en XL, gebaseerd op het gewicht van je kind. Hierbij is het belangrijk op te merken dat de maatvoering per merk kan variëren. Hoewel het aanschaffen van verschillende maten kostbaarder kan zijn, bieden deze luiers een perfecte pasvorm voor elk stadium van je kind’s groei, wat resulteert in een effectievere lekbescherming. Sized luiers zorgen dus voor een optimale pasvorm en bescherming, afgestemd op de specifieke behoeften van je kindje.
Van welk materiaal is een wasbare luier gemaakt?
Naast de verschillende soorten wasbare luiers, is er ook nog een keuze te maken uit allerlei materialen. In dit stukje duiken we in de wereld van de stofjes, zodat jij straks precies weet wat voor materiaal je in huis haalt.
1. Katoenen luiers
Katoen is een natuurlijk, ademend materiaal dat zacht aanvoelt op de huid van je kleintje. Het is ook lekker absorberend, maar droogt wel wat langzamer dan sommige andere materialen. Katoenen luiers zijn een duurzame en betrouwbare keuze.
2. Bamboe luiers
Bamboe is een andere populaire optie. Bamboe luiers zijn super absorberend en hebben van nature antibacteriële eigenschappen. Bovendien is bamboe een snelgroeiend en milieuvriendelijk gewas. Let wel op: bamboe luiers drogen over het algemeen langzamer dan katoenen luiers.
3. Microvezel luiers
Microvezel is een synthetisch materiaal dat je vaak terugziet in pocketluiers. Het is licht, sneldrogend en super absorberend. Houd er rekening mee dat microvezel wat minder ademend is dan natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe.
4. Hennep luiers
Dan hebben we nog hennep, een duurzaam en stevig materiaal dat bekendstaat om zijn geweldige absorptievermogen. Hennep is ook van nature antimicrobieel en resistent tegen schimmels. Het nadeel is dat hennep luiers wat stugger kunnen zijn en langer nodig hebben om te drogen.
Welk merk heeft de beste wasbare luiers?
Het vinden van het beste merk wasbare luiers is een persoonlijke keuze, aangezien wat voor de ene ouder werkt, misschien niet voor de andere werkt. Laten we eens kijken naar 10 populaire merken en hun kenmerken (in willekeurige volgorde):
1. TotsBots
Dit Schotse bedrijf staat bekend om zijn innovatieve en bekroonde wasbare luiers, waaronder de Bamboozle (voorgevormde luier), Easyfit (AIO) en Bamboozle Pads (SIO). Naast deze populaire luiers biedt TotsBots ook handige accessoires zoals inlegvellen, luierzakken en zwemluiers. Hoewel de productie oorspronkelijk volledig in Glasgow plaatsvond, is een deel van de productie sinds 2020 verplaatst naar Turkije, India en Sri Lanka.
2. Petit Lulu
Het Tsjechische Petit Lulu staat bekend om hun handgemaakte, kleurrijke en vrolijke wasbare luiers en overbroekjes met uitstekende kwaliteit en afwerking. Hun overbroekjes zijn populair vanwege de comfortabele fleece randen rond de benen en buik.
Ze bieden ook voorgevormde luiers aan, zowel in reguliere als Fluffy Organic versies, en hun nachtluiers blinken uit in absorptievermogen en pasvorm. Het Snap-in-one (SIO) luier systeem combineert een inlegger met een overbroekje en kan voordelig als set worden aangeschaft.
Naast de luiers biedt Petit Lulu ook een uitgebreid assortiment accessoires, zoals billendoekjes, luierzakken en verschoningsmatjes, evenals milieuvriendelijke producten voor vrouwen, zoals zoogcompressen en wasbaar maandverband.
3. Anavy
Anavy is een Tsjechisch merk gespecialiseerd in wasbare luiers. Ze staan bekend om hun kleurrijke en vrolijke ontwerpen en hoogabsorberende voorgevormde (nacht)luiers. Alle Anavy-producten worden met zorg en aandacht in Tsjechië geproduceerd.
4. Little Lamb
Little Lamb is een merk uit Wales. Het werd in 2002 opgericht om betaalbare, kwalitatief goede en duurzame wasbare luiers te creëren. Ze staan bekend om hun voordelige bamboeluiers, kleurrijke overbroekjes en pocketluiers, evenals hun bestverkopende 3-laags bamboe boosters en voordelige accessoires. Naast babyproducten biedt Little Lamb ook milieuvriendelijke opties voor vrouwen, zoals wasbare zoogcompressen en maandverband, waarmee het merk zich inzet voor duurzaamheid en betaalbaarheid binnen het hele gezin.
5. Hu-da
Hu-Da is een Oostenrijks merk dat bekend staat om zijn voorgevormde luiers en overbroekjes met OEKO-TEX en/of GOTS certificering. Hun slanke bamboeluier, de dunste op de markt, biedt een uitstekende pasvorm en lekvrije bescherming, zelfs voor pasgeboren baby’s.
Naast voorgevormde luiers heeft Hu-Da ook One Size en Optrek overbroekjes in hun assortiment, die goed samengaan met zowel Hu-Da luiers als die van andere merken. Houd er echter rekening mee dat de slanke One Size overbroekjes mogelijk niet goed passen over grotere voorgevormde luiers van andere fabrikanten.
6. HappyBear Diapers
Het Nederlandse merk HappyBear Diapers is een speels en vrolijk merk van wasbare luiers, dat ouders en kinderen blij maakt met hun kleurrijke ontwerpen. Dit merk biedt een combinatie van comfort, kwaliteit en duurzaamheid, zodat je met een gerust hart je kleintje kunt verschonen.
7. Bambino mio
Het Chinese merk Bambino Mio staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid, comfort en stijl in wasbare luiers, met een compleet systeem dat vanaf de geboorte tot aan de zindelijkheidstraining te gebruiken is. Deze luiers zijn vervaardigd uit 100% katoen, wat zorgt voor een natuurlijke zachtheid, ademend vermogen en absorptie, en een gezonde huid voor de kleintjes.
8. Blümchen
Blümchen is een Oostenrijks merk dat zich richt op betaalbaar en toegankelijk wasbaar luieren, met producten gemaakt in China, Pakistan en Turkije. Het merk biedt de voordeligste biologisch katoenen wasbare luiers en blinkt uit in prijs-kwaliteitverhouding met hun populaire prefolds en kleurrijke overbroekjes. Blümchen onderscheidt zich verder door wasbare luiers te bieden voor kinderen van 6 tot 18 jaar en streeft naar certificeringen zoals het OEKO-TEX 100 certificaat.
9. Bababoe
Het Nederlandse merk Bababoe richt zich op het aanbieden van gebruiksvriendelijke en milieubewuste wasbare luiers. Met vrolijke prints en comfortabele pasvormen, zijn Bababoe luiers een betaalbare optie voor ouders die op zoek zijn naar duurzaamheid en stijl.
10. Popolini
Popolini, afkomstig uit Oostenrijk, ontstond uit de wens van de oprichters om kwalitatieve en duurzame luiers voor hun eigen kinderen te vinden. Ze hechten veel waarde aan eerlijke producten zonder schadelijke stoffen. Het uiterlijk is hierbij minder belangrijk. In het begin lag de focus op voorgevormde wasbare luiers, maar het assortiment is nu breder met overbroekjes die opvallen vanwege hun goede prijs-kwaliteitverhouding en de veelverkochte Popli inlegvellen.
Waar koop je wasbare luiers?
Er zijn verschillende plekken waar je uitwasbare luiers kunt kopen, zowel online als in fysieke winkels. Online webshops, zoals bol.com, Nappys, of Greenbutt, zijn een uitstekende optie als je gemakkelijk en snel wilt rondkijken en vergelijken tussen diverse merken, maten en designs. Check ook webshops die gespecialiseerd zijn in duurzame babyproducten, zoals BlaBloom of De Kleine Lama. Daarnaast kun je de wasbare luiers vaak ook rechtstreeks bij de het merk zelf kopen, bijvoorbeeld bij Bababoe of HappyBear
Daarnaast kun je ook een bezoekje brengen aan lokale babywinkels, eco-winkels of speciale winkels gericht op wasbare luiers. Hier kun je advies vragen aan deskundige medewerkers en de producten in het echt bekijken en voelen. Vergeet niet om ook even te speuren naar speciale aanbiedingen, tweedehands opties of ruilgroepen op sociale media, waar je vaak voordelig wasbare luiers kunt scoren.
Hoeveel wasbare luiers heb je per dag nodig?
Om te bepalen hoeveel herbruikbare luiers je nodig hebt, is het van belang om na te denken over het aantal keer dat je dagelijks luiers verwisselt en hoe vaak je van plan bent om ze te wassen. Neem hierbij de tijd om te bepalen wat het beste bij jouw gezin en wasroutine past.
In het algemeen wordt geadviseerd om 24 uitwasbare luiers in huis te hebben. Dit biedt voor de meeste ouders een goede balans tussen voldoende luiers en haalbare wasfrequentie. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Als je parttime wasbare luiers gebruikt, en op andere momenten wegwerpluiers, heb je aan een kleinere set voldoende.
- Dag 1: 6 luiers in de emmer
- Dag 2: 12 luiers in de emmer
- Dag 3: 18 luiers in de emmer (wasdag)
- Dag 4: de laatste 6 schone luiers kun je gebruiken terwijl de was droogt
Voor pasgeboren baby’s, die je natuurlijk wat vaker moet verschonen, heb je wellicht iets meer luiers nodig. Als je het prettig vindt om wat meer ruimte te hebben tussen wasbeurten, overweeg dan om 30 luiers aan te schaffen. Hiermee kun je gemakkelijk om de drie dagen wassen. Als je om de dag wilt wassen, heb je meestal aan 24 luiers genoeg.
Hoeveel geld bespaar je met wasbare luiers?
De initiële kosten voor wasbare luiers kunnen sommige ouders afschrikken, omdat het een flinke investering lijkt van ongeveer €400, plus extra kosten voor inleggers, boosters en dergelijke. Echter, met wegwerpluiers gebruik je al snel meer dan 5.300 stuks voordat je kind zindelijk is, wat behoorlijk kan oplopen afhankelijk van het gekozen merk en eventuele aanbiedingen.
Volgens Milieucentraal levert het gebruik van wasbare luiers gemiddeld een besparing van €500 op. Uiteindelijk zijn de kosten voor luiers afhankelijk van de gekozen aanpak. Bij wegwerpluiers zijn het merk en het aantal verschoningen bepalend voor de uitgaven. Bij wasbare luiers hangen de kosten samen met diverse factoren, zoals de keuze voor nieuwe of tweedehands luiers, de wastemperatuur, het al dan niet gebruiken van een wasdroger, het type wasmachine en het wasmiddel dat je gebruikt.
En dan moet je ook nog bedenken dat dit slechts de besparing is voor één kindje. Waar je bij wegwerpluiers gewoon weer nieuwe luiers zult moeten kopen voor je tweede kindje, kunnen wasbare luiers vaak prima nog een ronde meegaan. Volgens een rekenvoorbeeld van the Green Butt bespaar je met twee kinderen zelfs €1.500!
Hoe was je wasbare luiers?
Het wassen van wasbare luiers kan in het begin even wennen zijn, maar met een beetje routine is het zo gepiept! Bij nieuwe luiers is het belangrijk om ze minstens één keer voor te wassen. Dit zorgt ervoor dat ze schoon en beter absorberend zijn. Wasbare luiers worden namelijk beter naarmate je ze vaker wast.
Wanneer je jouw kindje verschoont, gooi je de poep in het toilet of prullenbak. Vervolgens bewaar je de vieze luiers en inleggers in een luieremmer met deksel tot je ze gaat wassen. Een luieremmer met wasnet is daarvoor handig. Wacht niet langer dan 2 à 3 dagen tussen de wasbeurten. Gooi het wasnet met luiers direct in de wasmachine en vul de trommel goed. Voeg gerust andere wasbare items toe die op 60°C kunnen worden gewassen.
Zorg tijdens het wassen voor voldoende water, zodat de luiers goed schoonspoelen. Voeg eventueel extra water of een natte handdoek toe. Doe een voorwas en/of extra spoelprogramma op 60°C met een klein beetje wasmiddel.
Gebruik een regulier kleurwasmiddel en vermijd zelfgemaakt of ecologisch wasmiddel. Centrifugeer op maximaal 1200 toeren om de luiers niet te beschadigen. Houd rekening met de waterhardheid en dosering bij het toevoegen van wasmiddel.
Bij het drogen kun je kiezen tussen een droger op lage temperatuur of drogen aan de lijn. Het is aan te raden om de luiers na het wassen buiten te drogen, zodat ze fris en hygiënisch blijven. Vermijd het drogen op hete verwarmingen of in de volle zon om de levensduur van de luiers te verlengen.
Lees ook: Duurzaam wassen en drogen: hoe doe je dat in een druk gezin?
Zindelijk worden met uitwasbare luiers
Wasbare luiers kunnen ook helpen bij het zindelijk worden van je kindje. Omdat ze meer vocht doorlaten dan wegwerpluiers, voelt je kind sneller nattigheid en krijgt het eerder door wanneer het geplast heeft. Wegwerpluiers daarentegen houden het vocht langer vast, waardoor het besef van een natte luier uitblijft.
Interessant is dat in de jaren ’60 maar liefst 90% van de kinderen al zindelijk was rond de leeftijd van anderhalf jaar. Tegenwoordig ligt dat percentage slechts rond de 20%, met de meeste kinderen die pas zindelijk worden tussen hun derde en vierde levensjaar. Door wasbare luiers te gebruiken, kunnen kinderen mogelijk 1 tot 1,5 jaar eerder zindelijk zijn!
Oefenbroekjes zijn een uitstekende tussenstap voor kinderen die bezig zijn met zindelijkheidstraining. Ze zijn net als wasbare luiers herbruikbaar maar hebben een kleinere absorptiecapaciteit.
Twijfel je nog? Overweeg een abonnement of bestel een proefpakket
Ben je enthousiast over het idee van wasbaar luieren, maar weet je nog niet zeker of het echt iets voor jou en je kleintje is? Overweeg dan eens een abonnement op wasbare luiers, of bestel een proefpakket! Dit is een fantastische manier om kennis te maken met de wereld van herbruikbare luiers zonder direct een grote investering te doen.
Bij het afsluiten van een abonnement ontvang je meestal een pakket met wasbare luiers en bijbehorende accessoires, aangepast aan de behoeften van jouw kindje. Het assortiment wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld, zodat je altijd up-to-date bent met de nieuwste producten en prints. Daarnaast biedt een abonnement vaak de mogelijkheid om advies en ondersteuning te krijgen van ervaren medewerkers die je kunnen begeleiden bij het gebruik van wasbare luiers. Je kunt een abonnement bijvoorbeeld afsluiten bij Wasbaarwonderland of Toddy.
Een proefpakket bevat een selectie van verschillende soorten wasbare luiers, zoals voorgevormde luiers, pocketluiers en all-in-one luiers, van diverse populaire merken. Zo krijg je een goed beeld van de diverse mogelijkheden en kun je ervaren wat het beste aansluit bij jullie behoeften. Bovendien zijn er vaak ook handige accessoires inbegrepen, zoals inlegvellen en boosters. Bekijk bijvoorbeeld eens de proefpakket op Nappys, Greenbutt of Bababoe.
Wat heb je nog meer nodig naast de uitwasbare luiers?
Naast wasbare luiers zijn er nog een paar andere dingen die handig zijn om te hebben. Zo heb je bijvoorbeeld inlegvellen om ontlasting op te vangen, overbroekjes om de luier op zijn plaats te houden en romperverlengers zodat de romper lang genoeg blijft bij het gebruik van een wat dikkere wasbare luier. Ook is het handig om een luieremmer met wasnet te hebben om de luiers in op te slaan voordat je ze gaat wassen.
Inlegvellen
Inlegvellen zijn een belangrijk onderdeel van wasbare luiers, omdat ze ervoor zorgen dat de ontlasting gemakkelijk van de luier kan worden gehaald. Bij het gebruik van inlegvellen is er de keuze tussen wegwerp- en herbruikbare vellen. Wegwerpvarianten zijn handig voor onderweg of op vakantie, terwijl herbruikbare vellen duurzamer zijn en minder afval veroorzaken. Het gebruik van inlegvellen maakt het verschonen van wasbare luiers nog eenvoudiger en hygiënischer, terwijl het ook nog eens het milieu ontlast!
Wasbare billendoekjes
Als je kiest voor wasbare luiers, is het gebruik van wasbare billendoekjes een logische stap. Hierdoor verminder je niet alleen je afvalberg, maar bespaar je ook geld. Bovendien zijn wasbare billendoekjes zachter voor de huid van je kindje dan wegwerpvarianten. Je kunt kiezen uit verschillende soorten wasbare billendoekjes, van zachte katoenen doekjes tot flanel en fleece. En het mooie is, je kunt ze gewoon meewassen met je wasbare luiers! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zacht washandje of hydrofiel washandje.
Overbroekjes
Overbroekjes zijn een onmisbaar onderdeel van het gebruik van wasbare luiers. Deze waterdichte broekjes voorkomen dat de kleding van je baby nat wordt wanneer de luier te vol is. Het is belangrijk om goed te kijken naar de pasvorm en het materiaal, zodat de overbroekjes goed aansluiten en comfortabel zijn voor je baby.
Romperverlenger
Als je wasbare luiers wilt gebruiken, kom je erachter dat ze vaak iets dikker zijn dan wegwerpluiers. Dit betekent dat je baby’s romper soms niet helemaal goed sluit. En dat kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als je baby’s buikje wat voller is. Gelukkig is er een oplossing: romperverlengers! Dit zijn kleine verlengstukjes die je aan de onderkant van de romper vastmaakt. Hierdoor wordt de romper iets langer en past deze beter over de wasbare luier. Zo blijft de romper goed zitten en kan je baby comfortabel rondkruipen en spelen.
Luieremmer met wasnet
Als je wasbare luiers gebruikt, dan is een geschikte luieremmer onmisbaar. Er zijn verschillende soorten luieremmers op de markt, maar voor wasbare luiers raden we aan om te kiezen voor een emmer met wasnet. Hierdoor hoef je de luiers niet met de hand uit de emmer te halen en blijft alles netjes bij elkaar tijdens het wassen. Een luieremmer met wasnet is ook nog eens duurzaam in gebruik, omdat je het wasnet eenvoudig kunt uitspoelen en hergebruiken. Kies wel voor een emmer met goed sluitend deksel, zodat nare geurtjes geen kans krijgen om te ontsnappen.
Bekijk handige luieremmers voor wasbare luiers op bol.com.
Conclusie
Wasbare luiers zijn een duurzame keuze Al met al zijn wasbare luiers een geweldige optie voor ouders die op zoek zijn naar een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpluiers. Door te kiezen voor herbruikbare luiers, bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een betere toekomst voor je kind. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van wasbare luiers en ontdek de vele voordelen voor jou en je kleintje!