Home > Duurzaam speelgoed & cadeaus > 13 tips voor het geven van duurzame cadeaus

13 tips voor het geven van duurzame cadeaus

Als ouder merk je al snel dat de hoeveelheid speelgoed in huis zich razendsnel vermenigvuldigt. Voordat je het weet, lijkt het wel alsof je in een speelgoedwinkel woont. Gelukkig kun je ook op een duurzame manier cadeautjes geven die kinderen blij maken en tegelijkertijd onze planeet ontzien. In dit artikel delen we 13 slimme tips voor het geven van eco-vriendelijke cadeaus die zowel kinderen als ouders zullen waarderen.

1. Duik in de wereld van tweedehands speelgoed

Geef speelgoed een tweede leven door het te kopen bij een kringloopwinkel of op Marktplaats. Zo bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een circulaire economie. En het is een uitstekende manier om unieke schatten te vinden! Tweedehands speelgoed, speelgoed huren, of duurzaam nieuw speelgoed?

2. Geef een onvergetelijke ervaring of activiteit

In plaats van een fysiek cadeau, geef een ervaring of activiteit die je samen kunt doen. Denk aan een dagje dierentuin, een bezoek aan een pretpark of een creatieve workshop, zoals schilderen, dansen of muziek maken. Dit soort cadeaus creëert blijvende herinneringen en versterkt jullie band.

3. Plant samen een boom

Plant samen met je kind een boom om hun verjaardag te vieren. Dit is niet alleen een educatieve en leuke activiteit, maar draagt ook bij aan een groenere wereld. Je kunt zelfs een boomplantcertificaat maken als blijvende herinnering. Dit kan bijvoorbeeld via Trees for all.

4. Adopteer een dier

Adopteer een bedreigde diersoort als cadeau via een organisatie zoals het Wereld Natuur Fonds, stichting AAP, of een dierentuin. Zo leren kinderen over het belang van natuurbehoud en draag je bij aan een goed doel. Ook leuk om samen met jouw kind een geadopteerd dier te bezoeken.

5. Geef zelf speelgoed weg

Hebben je kinderen speelgoed waar ze niet meer mee spelen? Geef het weg aan vrienden, familie of lokale initiatieven zoals speelgoedbanken. Zo zorg je voor minder verspilling en maak je andere kinderen blij.

6. Samen sta je sterk:

Kies voor één kwalitatief cadeau. Vraag familie en vrienden om gezamenlijk één groot en duurzaam cadeau te geven, in plaats van veel kleine goedkope cadeautjes. Dit zorgt voor minder afval en een beter cadeau dat langer meegaat.

7. Hout is goud

Kies voor houten speelgoed in plaats van plastic, bijvoorbeeld voor een houten speelgoedkeuken, poppenhuis of loopfiets. Hout is een natuurlijk, hernieuwbaar en duurzaam materiaal dat vaak langer meegaat en minder schadelijk is voor het milieu. Merken zoals PlanToys, Hape, Wobbel en Grimm’s maken prachtig houten speelgoed. Waarom kiezen voor houten speelgoed?

8. Tijdloos design

Kies voor speelgoed dat niet trendgevoelig is, maar tijdloos en generatiebestendig. Denk aan klassiekers zoals houten treinsets, poppenhuizen, loopfietsen en bordspellen. Zo hebben jouw kinderen langer plezier van het cadeau en wordt het niet snel vergeten of weggegooid.

9. Geef een milieuvriendelijke lunchbox of drinkfles

Kies voor een herbruikbare en milieuvriendelijke lunchbox of drinkfles van roestvrij staal of bioplastic. Zo stimuleer je het verminderen van wegwerpverpakkingen en plastic flesjes, en geef je een praktisch en duurzaam cadeau waar je kind elke dag plezier van heeft.

10. Check de herkomst van materialen

Let bij het kopen van speelgoed op waar de materialen vandaan komen en of deze duurzaam en verantwoord zijn geproduceerd. Kijk ook of het speelgoed recyclebaar is en niet eindigt in de plastic soep. Waar kun je op letten bij de aankoop van duurzaam speelgoed?

11. Duurzaam verpakkingsmateriaal

Kies voor herbruikbare of gerecyclede verpakkingen om het cadeau in te pakken. Denk aan stoffen cadeauzakjes, oud cadeaupapier of zelfgemaakte verpakkingen van gerecyclede materialen. Zo draag je bij aan minder afval en geef je een unieke touch aan het cadeau.

12. Maak zelf speelgoed of knutselmaterialen

Geef een persoonlijke touch aan je cadeau door zelf speelgoed of knutselmaterialen te maken. Denk aan gehaakte knuffels, handgemaakte poppenkleertjes of zelfgemaakte klei. Zo geef je een uniek en duurzaam cadeau met extra liefde.

13. Steun lokale en duurzame ondernemers

Koop je cadeau bij lokale en duurzame winkels of webshops. Zo steun je niet alleen de lokale economie, maar draag je ook bij aan een betere wereld door minder transport en verpakking.

Met deze 13 groene ideeën voor duurzame en unieke kindercadeaus maak je niet alleen de jarige blij, maar draag je ook bij aan een betere wereld. Van tweedehands speelgoed tot het planten van een boom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga voor een milieuvriendelijk cadeau en laat zien dat je om de toekomst van onze planeet geeft. Bekijk ook onze tips met inspiratie voor duurzame cadeaus per leeftijdscategorie.

Dit vind je misschien ook leuk